Za ljubitelje meda ovaj kolač je pravo zadovoljstvo.
Glavni sastojci su mu med i badem koji predstavljaju odličnu kombinaciju.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Za pripremu će vam biti potrebno oko 60 minuta.
Sastojci:
500 g pšeničnog griza
30 ml ulja
120 g šećera

1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
150 ml mleka
50 ml vode
1 prašak za pecivo
Za dekoraciju:
blanširani bademi, orasi ili pistaći
Za šećerni sirup:
250 g kristal šećera

125 ml vode
1 kašičica limunovog soka
1 kašičica meda
Priprema:
Umešati prašak za pecivo, so i griz, a onda smesu ostavite sa strane da odstoji 10 do 15 minuta. Pomešati vodu, mleko i ulje, dodati šećer i vanilin – šećer i sve špatulom mešati dok se šećer ne istopi. Za to vreme ugrejte rernu na 180 stepeni i pripremite manji četvrtasti pleh (36 x 22 cm) obložen vlažnim zgužvanim pek – papirom. Testo pomoću kašike ravnomerno rasporedite u pripremljeni pleh i poravnajte.
Na površini lagano nožem zarezati prvo vertikalne, a zatim sa druge strane dijagonalne linije u romb, u sredinu svakog romba položiti jedan blanširani badem. Kolač peći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta.

Dok se kolač peče, skuvajte šećerni sirup. U lončić stavite šećer, vodu, med, limunov sok i kad provri, kuvajte na laganoj vatri 7 do 8 minuta dok ne dobijete sirup. Pripremljeni sirup odložite sa strane. Kad je kolač pečen, izvadite ga iz rerne, prohladite, a zatim pomoću kašike ravnomerno prelijte sirupom. Kolač ostaviti da se ohladi, pa servirati.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)