Palma vodi 1.000 poljoprivrednika u Grčku: “Da vide da u državi Evropske unije ne teče med i mleko”

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma organizovao je putovanje u Grčku za 1.000 poljoprivrednika iz 35 gradova i opština Srbije.

– Ovako organizovano putovanje nije ništa novo za Jagodince, ali prvi put vodimo poljoprivrednike iz 35 gradova i opština Srbije, njih ukupno 1000. Za svako putovanje do sada, koje organizuje grad Jagodina, obezbeđivali smo donatore, za ovo putovanje donator je Jedinstvena Srbija sa većim procentom, a obezbedili smo i jedan manji broj donatora koji će nam pomoći da ovo putovanje realizujemo – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je objasnio, 60 odsto poljoprivrednika koji idu na put su iz Jagodine, a 40 odsto je iz 35 gradova i opština Srbije.

– Oni će od 27. avgusta do 1. septembra boraviti u grčkoj regiji Pierija, u Paraliji i tamo će obići njihove kolege koje proizvode povrće u staklenicima, kao i jednu proizvodnju stočne hrane – kazao je Marković.

Napomenuo je da je za ovo putovanje saglasnost dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U organizaciji grada Jagodine u Grčku stiglo 600 članova delegacije, od toga 500 zdravstvenih radnika

– Jedinstvena Srbija, koja je glavni donator novog putovanja, dobija mesečno određenu cifru para iz budžeta kao parlamentarna stranka i mi smo hteli da na najdirektniji način vratimo te pare onima koji pune budžet Republike Srbije. Nismo od tih para kupovali automobile, nismo hteli da čuvamo te pare za izbornu kampanju, da kupujemo kačkete, olovke i upaljače, već da poljoprivrednici, koji do sada nisu putovali, obiđu nekoliko gazdinstava u Grčkoj, u državi članici Evropske unije i da vide da tamo ne teče med i mleko – rekao je Marković.

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine istakao je da ga iznenađuje što veliki broj putnika nije vakcinisan.

– Naši poljoprivrednici vole da kažu kako su najbolji lek beli luk, slanina i rakija dunja ili šljiva, ali u slučaju korone to nije tako i ja bih zamolio sve, ne samo poljoprivredne prizvođače, nego sve građane Srbije koji to nisu, da se vakcinišu kako bi pomogli sebi, svojoj porodici, komšijama, prijateljima, kolegama na poslu, a to se posebno odnosi na prosvetne radnike zbog dece u školama, vaspitače u vrtićima i zdravstvene radnike – napomenuo je Marković.

Foto: Privatna arhiva

“OČEKUJEM POVEĆANJE STOČNOG FONDA U SRBIJI I ZADRŽAVANJE PORODICA NA SELU”

Dragan Marković Palma se osvrnuo i na to da poljoprivredni proizvođač nema ni bolovanje, ni regres, ni topli obrok, ni godišnji odmor, sve sam mora da zaradi.

– Zato vodimo poljoprivredne proizvođače na ovo putovanje. U Grčkoj, kao i u celoj Evropskoj uniji postoje kvote i ne možeš ti da proizvodiš šta i koliko hoćeš. Srbija nema kvote, ali ima veliku konkurenciju uvoza zbog CEFTA sporazuma koji je potpisan još 2006. godine. To je bivša vlast potpisala i danas to ne možemo da poništimo i ne možemo da zabranimo uvoz, ali možemo da utičemo da veliki marketi imaju proritet kupovine naših poljoprivrednih proizvoda, jer Srbija ima najbolje i najzdravije poljoprivredne proizvode, od mesa do voća i povrća – objasnio je Marković.

Napomenuo je da je je uvozna konkurencija nezdrava i uništava našeg poljoprivrednika.

– Ono što je dobra vest je da će u Srbiji biti povećane premije za mleko i država se dobro bori jer su povećane subvencije za poljoprivredne proizvođače. I moramo da gledamo kako da još pomognemo poljoprivredne proizvođače. Država ne može da diktira cenu poljoprivrednih proizvoda, to diktira berza, kao što je u sučaju žita, ali možemo da utičemo na to da najveću korist imaju proizvođači, a ne nakupci – rekao je Marković.

Priređen prijem za srpsku delegaciju na čelu sa Draganom Markovićem Palmom u Katerini (FOTO)

Dodaje da očekuje da se poveća stočni fond u Srbiji i da se mladi, odnosno cele porodice zadrže na selu.

– To je moguće samo ako postoji računica – kazao je Marković.

Na današnjoj konferenciji govorili su i poljoprivrednici, Gordana Momčilović iz Dragocveta, Marina Mladenović iz Kolara, Miodrag Milovanovć iz Duboke, Jovica Savić iz Bresja, Stefan Stanišić iz Glogovca i Miroljub Milutinović iz Dražmirovca, koji su se zahvalili gradu Jagodini na svoj pomoći i pažnji koju pruža selu i poljoprivrednicima. Konferenciji za novinare koja je održana u Skupštini grada Jagodine prisustvovali su i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.

BONUS VIDEO: 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar