“Džeruzalem post” se IZVINIO Srbima: “Goldman pokušao da REVIDIRA istoriju”

Goldštajn u odgovoru ističe da je bio šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina, dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia/Bern Bartsch,Printscreen

Izraelski list Džeruzalem post izrazio je duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Dejvida Goldmana u kojem se, između ostalog, navodi da je broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više, uz poruku da se ne sme dozvoliti revizija istorije.

U tekstu “Ovo sramotno ismevanje holokausta mora odmah da prestane” pisac David Goldman ismeva se i omalovažava genocid u Jasenovcu. Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn, je odmah odgovorio u tekstu pod nazivom “Kolaž laži”, objavljenom na portalu Džeruzalem posta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Zbog budućih generacija, kao i radi sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu, ne smemo dozvoliti da se istorija revidira kako bi odgovarala nacionalističkim interesima. To je bio problem sa onim što je Goldman pokušavao da uradi – objavljeno je na zvaničnom sajtu tog lista.

Ne možemo dozvoliti da se činjenice i istina o holokaustu otmu u korist uskih političkih interesa, dodaje se u tekstu uredništva.

Taj list dalje navodi da su priče o holokaustu postale “bitka narativa” koje se koriste u različite svrhe, budući da je sve manje i manje živih svedoka tog stravičnog događaja.

SRAMNI tekst u “Džeruzalem postu”: Opleli po Srbima – kažu da je u Jasenovcu UBIJENO najviše 4.500 ljudi

Dodaje se da i postoje različiti stavovi vezano za uloge Hrvata i Srba, kao i da takva osetljivost postoji podjednako u gotovo svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svetskom ratu.

Goldman je u svom tekstu izneo tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i istakao Goldštajnovu ulogu u tome.

Kolaž laži, distorzija i izmišljotina

Goldštajn u odgovoru ističe da je bio šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina, dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak.

Podsećajući koliko su se on i njegov otac Slavko bavili ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom i Jasenovcem, Goldštajn ukazuje da su dosledno opisivali zločinački karakter te države i logora u kojem je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i masovni zločini nad Hrvatima antifašistima i drugima.

“Sram za one koji menjaju istoriju Jasenovca”: Stigao odgovor na SKANDALOZNI tekst u “Džeruzalem postu”

Navodi da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen područja Jasenovac marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od čega 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevreja i 4.281 Hrvata.

Prema njegovoj oceni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, kako bi se došlo do približnog konačnog ukupnog broja stradalih.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar