Priča o lepoj Dijani uliva strah u kosti: Živela kao PROSJAK, plašila meštane, pa umrla na najgori način

Kako se priča, ona je živela u veoma primitivnim uslovima među peščanim dinama, a zainteresovala se za istoriju, ekologiju i geologiju tog područja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ilustracija, Shutterstock/Chris Tefme,Dragan Ilic / Alamy / Alamy / Profimedia

Priča o Dijani sa dina jedna je od najstarijih priča o duhovima do danas u Indijani, Sjedinjene Države. Odnosi se na mladu, sablasnu ženu koju bi često mogli videti u šetnji dinama Indiana.

Žena je bila poznata kao Dijana (ili Dianne), iako je njeno pravo ime bilo Alis Mebl Grej. Zbog lepote su je zvali Dijana. Dijana ili Alis su se preselile u dine Indiana zbog njenog slabog vida i želje da ponovo živi tamo gde je odrasla. Živela je u primitivnim uslovima među peščanim dinama i zainteresovala se za istoriju, ekologiju i geologiju tog područja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Obučena u matematici, astronomiji i klasičnim jezicima na Univerzitetu u Čikagu početkom 1900-ih, Alice je odbacila urbani život koji je zarađivao u korist samotnog postojanja na dinama Indiana. Alicein nekonvencionalni način života fascinirao je širu javnost i reportere vesti iz regiona, koji su joj dali nadimak „Diana“.

Alis Grej na dinama Indijna, gde je živela više od devet godina, počev od 1915. do svoje smrti 1925. U intervjuu za “Tribjun” 1916. imala je ovo da kaže:

– Bila sam umorna od rada pod uslovima i osvetljenja u kancelarije, pa sam došla ovde. Tada sam poželela da se nikada ne vratim u Čikago. Napolju na dinama želela sam da ponovo povratim svoju ravnotežu i poverenje.

Alis se udala za čoveka za koga se verovalo da je ubica, za koga se smatralo da je vrlo okrutan prema njoj. Umrla je nakon što je rodila drugo dete, ali ljudi su je i dalje videli kako hoda peščanim dinama.

1916. Alis Grej, poznatija kao „Diana of the Dunes“, živela je u maloj kolibi od 10×20 koju je nazvala „Driftvood“ na dinama Indiana. Baraka je imala pod od peska i bila je napuštena kada se uselila. Alice je rekla da joj je jedan ribar rekao za napuštenu kolibu na peskovitom podu koju je napravila u svom domu.

Neki kažu da Diana još uvek šeta plažom, pokušavajući da proživi srećnije dane, pre nego što je izgubila vid i podlegla nasilnom mužu. Drugi tvrde da su uvek videli Dianin duh, čak i dok je Alis bila živa.

U svakom slučaju, ova zbunjujuća priča pomogla je da se dine Indijane popularišu i stekla potrebnu pažnju da postane javni državni park. Iako niko ne može sasvim objasniti Dijanino ponovno pojavljivanje ili razumeti njene motive za progonstvom na ovoj plaži, čini se da je ona bezazlen i prijateljski duh.

Tokom poslednjih godina svog života, Dijana je stekla status lokalne slavne ličnosti, ali njeno najveće nasleđe bila je njena uloga u fokusiranju javnog interesa na dinama Indiana kada je prirodnom području pretilo narušavanje razvoja nekretnina. Napori su započeti na očuvanju dina, ali podrška lokalne zajednice bila je presudna u pomaganju uspostavljanja područja kao rezervata prirode.

Interes javnosti za Dijanin nekonformistički način života, legende koje su okruživale legendu o „Dijani od dina“ i njeni spisi i govori u znak podrške očuvanju područja pomogli su da se dine skrenu pažnja javnosti, a na kraju i stvaranje državnog parka Indiana Dunes.

BONUS VIDEO



Izvor: Alo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar