“EKSPO 2020 – Dubai”: Ministarka Matić predstavila Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi (FOTO+VIDEO)

Showroom u „Galeriji Beograd“, biće otvoren svakog dana od 10.00 do 22.00 časa uveče

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Marko Stošić

Danas, malo više od mesec dana pre početka „EKSPO 2020 Dubai“, na kojem se očekuje neverovatnih 25 miliona posetilaca iz celog sveta, Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na „EKSPO 2020 – Dubai“ i Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za „EKSPO 2020 – Dubai“, otvorile su prezentacioni centar Paviljona Srbije u „Galeriji Beograd“.

Na ovom mestu, počev od danas, svi posetioci moći će da prošetaju Paviljonom Srbije na predstojećoj Svetskoj izložbi u Dubaiju – i to iz Beograda. Naime, uz pomoć najsavremenije VR tehnologije svi zainteresovani moći će uživo da obiđu Paviljon Srbije, a od 1. oktobra, kada se otvara „EKSPO 2020“ i da prate dešavanja na našem Paviljonu u virtuelnoj realnosti i realnom vremenu. Baš kao da se nalaze na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored obilaska Paviljona, svi zainteresovani predstavnici kompanija i privrednici će upravo na ovom mestu moći da dobiju informacije o načinu prijavljivanja za učešće u privrednoj delegaciji Srbije, na ovoj najvažnijoj manifestaciji u istoriji.

Showroom u „Galeriji Beograd“, biće otvoren svakog dana od 10.00 do 22.00 časa uveče.

Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je „Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“

Impozantni Paviljon Srbije, površine 2.000 kvadratnih metara, nalazi se u tematskom delu „Mobilnost“.

Paviljon Srbije je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, sa kosim krovom po uzoru na vinčanske građevine, povezuje zaostavštinu sedam hiljada godina stare vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom, što predstavlja okosnicu našeg nastupa na predstojećoj Svetskoj izložbi.

Foto: Marko Stošić

Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja, kako kroz različite realnosti, tako i kroz različite vremenske epohe zauvek brišući podelu između fizičkog i digitalnog sveta.

Na ovaj način virutelna izložba u Paviljonu Srbije omogućava posetiocima da se upoznaju sa našom zemljom, ne samo uživo na paviljonu u Dubaiju, već iz bilo koje tačke na planeti.

Posetioci postaju digitalna bića – avatari koji mogu da istražuju beskonačne mogućnosti naših virutelnih izložbenih prostora, kao i da komuniciraju sa drugim avatarima u realnom vremenu, pa čak i da ugovore sastanak.

Najnovija tehnologija će rekreirati i upoznati posetioce sa sedam hiljada godina starom revolucionarnom i inovativnom Vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića. Istovremeno, milioni posetilaca iz celog sveta moći će da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija, i turističke ponude tokom šest meseci trajanja Ekspo-a.

Foto: Marko Stošić

– Učešće na Svetskim izložbama davno je prevazišlo okvire predstavljanja kulture, istorije i identiteta jedne zemlje. Osnovna funkcija nastupa na Svetskoj izložbi svake zemlje učesnice je predstavljanje inovacija, tehnoloških i naučnih uspeha, poslovnih prilika, i povezivanje sa poslovnom zajednicom zemalja Bliskog Istoka, ali i celog MAESA regiona, kao i celim svetom. Predstavljanjem na Svetskoj izložbi, želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svake biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju – istakla je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka Srbije na „Ekspo 2020 – Dubai“.

Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za „EKSPO 2020 – Dubai“, je naglasila:

– Kroz celovit biznis, ali i naučni, umetnički i zabavni program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, kreativaca i inovatora, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici predstavićemo: zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijama, zašto je zovu Silicijumskom dolinom Balkana, zbog čega je lider u eUpravi, ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi i jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji, kao i zbog čega su pojedini svetski mediji Beograd proglasili za jedan od 5 najkreativnijih gradova na svetu.

Foto: Marko Stošić

Marko Selaković, šef kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju istakao je:

– Izuzetno smo zahvalni i Vladi Republike Srbije i ministarki Tatjani Matić i zamenici komesara Ani Ilić, na svoj podršci koja je data da Srbija ima biznis program i biznis nastup na svetskoj izložbi kakav do sada nije viđen. Imaćemo devet biznis delegacija po tematskim nedeljama. Srbija će po prvi put ove godine, imati biznis delegaciju koja će se predstaviti u tematskoj nedelji svemira. Koliko god to neverovatno zvučalo na prvi pogled, Srbija ima šta da ponudi u više sfera naprednih tehnologija. U toku je prijavljivanje za delegaciju Svemir, u toku je prijavljivanje za delegaciju Klima i biodiverzitet. Jednom rečju, očekujemo jedan fantastičan nastup koji će rezultirati stotinama poslovnih kontakata za naše privrednike. Avioprevoz je besplatan na relaciji Beograd – Dubai i Dubai – Beograd. Obezbeđeno je korišćenje Poslovnog centra Srbije, ako privrednici žele da osnuju firmu, mogu to da urade u Dubaiju, po povlašćenim uslovima. S druge strane, prijavljivanje ide preko privredne komore Srbije, uz podršku i saradnju sa komesarijatom Republike Srbije za „EKSPO 2020“, i uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto: Marko Stošić

Svetska izložba – „EKSPO 2020 Dubai“ biće održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, pod temom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”.

Ovo će biti prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije (MEASA region), na kojoj je prisustvo potvrdilo preko 190 zemalja sveta.

„Galerija Beograd“ je već prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i jedno od omiljenih mesta naših sugrađana i verujemo da će upravo na ovom mestu posetioci rado dolaziti i obilaziti Paviljon Srbije u Dubaiju tokom trajanja Ekspo-a i biti u toku sa najvećim inovacijama koje svet bude predstavio.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar