Skočile cene NAMETA: Banke u Srbiji hoće da se REŠE nekih klijenata, a ovoliko novca dajemo na provizije

Skoro sve veće banke u Srbiji počele su da naplaćuju "nove namete"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/ / Alamy / Alamy

Mnoge banke promovisale su svoje onlajn aplikacije i motivisale građane da svoje račune plaćaju preko interneta, navodeći da je jedan od glavnih razloga za to taj što nema naplate provizije. Međutim, to se sad promenilo, pa je većina banaka počela da naplaćuje i online transakcije.

Elektronsko bankarstvo u Srbiji postalo je popularno najviše za vreme pandemije koronavirusa. Neprijatno iznenađenje za građane stiglo je u vidu mejlova u kome im banke predočavaju da će biti promenjen cenovnik naplate usluga. Svi korisnici mogli su da prihvate nove uslove ili da odluče da to ne urade i promene banku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Skoro sve veće banke u Srbiji počele su da naplaćuju ove provizije, a kako kaže Dušan Uzelac, urednik portala “Kamatica”, godišnji troškovi bankarskih usluga su između 3.000 i 8.000 dinara.

– Banke to rade, onaj deo cenovnika koji se tiče provizija, više nas zaboli nego druge provizije koje menjaju, ali banke na tri ili četiri meseca menjaju cenovnike i obaveštavaju građane. To nije veliki trošak, malo nas naljuti cela ta situacija, ali na kraju godine to nije trošak koji kritično utiče na naš budžet. Ovo je druga strana jednačine. Mi ne zarađujemo dovoljno da bi nam ovi troškovi bili beznačajni – objašnjava Uzelac i dodaje da je provizija za onlajn plaćanje od 15 i 30 dinara po nalogu, u zavisnosti od banke.

– One kroz te poslovne politike upravljaju svojim poslovanjem i klijentima koje će privući, a koje će odbiti. Moramo da razumemo da neke banke i ne žele određene vrste klijenata i to na neki način rade sa cenovnom politikom – objašnjava Uzelac.

U bankama objašnjavaju da su počeli da naplaćuju kako bi pokrili troškove servisiranja.

Urednik portala Kamatica kaže da svako ko poskupi nešto mora da opravda sa nekim razlogom. Dodaje da banke imaju i servere i cele sisteme koji funkcionišu u pozadini za sva ta plaćanja i sve to košta.

BONUS VIDEO:



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar