Ovo su POSLEDNJE REČI patrijarha Pavla: Medicinska sestra progovorila 12 godina od njegove smrti

Mara Tešić se za Objektiv prisetila kako su izgledali poslednji trenuci najvoljenijeg poglavara SPC

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia, Đorđe Popović

Nakon 12 godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha, Pavla, glavna medicinska sestra centralnih apartmana na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu Mara Tešić za Objektiv je odlučila da progovori o poslednjim danima života Njegove svetosti.

Kako navodi ova požrtvovana medicinska radnica koja je tokom svog dugogodišnjeg iskustva u radu sa pacijentima dobila i orden, za nju su najveće nagrade poznanstva sa patrijarhom Pavlom, kao i patrijarhom Irinejom i Germanom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Za vreme boravka Njegove svetosti, na VMA je podignuta mala crkvica u kojoj je boravio kada god je mogao. Jednog dana, u toku praznika, moj zadatak trebalo je da bude da ga odvedem u crkvu. Ipak, našla sam se pred teskobom koju je, bez reči, uspeo da reši samo on – počinje priču naša sagovornica.

NISAM NI DOVRŠILA REČENICU…

Kako ističe, patrijarh Pavle je osećao druge oko sebe, tačno je znao kako da drugima olakša muke.

– Trebalo je da ga presvučem, stavim u kolica i spustim dole u crkvicu. Međutim, meni je bilo toliko žao da ga u takvom stanju pomeram jer je zaista bio nemoćan i bolestan. Bila sam u žestokoj dilemi kako da odlučim da ga ne odvedem u crkvu kada je to čovek koji je ceo život posvetio veri i molitvi. U toj svojoj dilemi prišla sam krevetu i nisam ni izgovorila celu rečenicu, a on, uvek je znao sa kojim mislima dolazim kod njega. Poljubila sam mu ruku i rekla sam mu:

– Vaša svetosti, pomozite mi u nameri da rešim svoju dilemu. A on je rekao samo: „Nemojte me, Maro, umoran sam.” To je bilo poslednje, usledio je kraj – navodi medicinska sestra poslednje reči 44. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Piše: TEODORA RADIVOJEVIĆ

OSTATAK OVE PRIČE I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 18. AVGUST

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (10)

Ostavite komentar