Crnogorci i Kinezi ODUŠEVLJENI Gučom! Počelo veselje, a ove mere MORAJU da se poštuju (FOTO)

Na prilazima Guči nalaze se punkovi gde posetioci mogu priložiti potvrdu o vakcinaciji ili negativan antigenski test

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

“Crna Gora i Srbija uvek jedna familija” uzvikivali su raspoloženi momci koji su gustirali trubu u Guči, prvog dana Sabora.

Ni pakleno visoke temperature, ni provere na koronu koje su morali proći pri samom ulazu, nisu im poremetili dobro raspoloženje po kom je ovaj Sabor poznat u zemlji i svetu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Guča je jedna, jedina i nema šanse da bismo propustili trubu koliko god testova da smo morali raditi. Ovo je fenomenalno, dobra energija, dobra muzika. Da nam živi Guča – kažu momci iz Crne Gore koji su među prvima stigli u Guču.

Kinezi oduševljeni

Osim njih pristigli su i gosti iz regiona, a Kinezi su oduševljeno pozdravljali svaku notu puštenu iz limenog trubačkog instrumenta.

– Ne smetaju maske, može i sa njima da se veseli. Super je sve, ova muzika vas prosto natera da budete veseli. Uživamo – kaže Nian iz Kine dok njegovi prijatelji probaju domaću rakiju i po malo se mrste jer, kažu, prejaka im je.

Punktovi za vakcinaciju i narukvice

Na prilazima Guči nalaze se punkovi gde posetioci mogu priložiti potvrdu o vakcinaciji ili negativan antigenski test.

Takođe su omogućeni brzi testovi na licu mesta nakon kojih dobijate narukvice koje vam omogućavaju nesmetano kretanje kroz Guču.

– Mi smo došli iz Zubnog potoka i evo upravo smo svi uradili test, hvala Bogu negativni smo. Dobili smo i narukvice sa kojima možemo tri dana nesmetano da se krećemo kroz Guču. Šta da se radi, ova godina nam je takva, važno je samo da se Sabor ipak održava, jer na svetu nema bolje zabave- rekao je Dragan.

Dok se Guča puni iz, sata u sat novim saborašima organizatori su pod pritiskom jer moraju da ispoštuju sve mere koje su zahtevane od strane Kriznog štaba.

Najvažnije je da iz Guče svi odu zdravi i nasmejani, poručuju iz organizacije i mole posetioce da budu strpljivi jer trube i vrela atmosfeta traju tri dana pa će za svakoga biti mesta i prostora.

– Željni smo veselja, ovo nam je melem za dušu. Jeste, istina je da smo kao pušteni sa lanca, ali smo vakcinisani, da se zna. I ima da ludujemo do zore, da isteramo karantin iz sebe i sve ono što nas je pritiskalo do sada. Truba je lekovita, verujte nama jer mi deset godina dolazimo u Guču- kaže ekipa koja je pod okriljem srpske zastave iz Milanovca stigla u varošicu trube sa prvim zracima sunca.

Za sada nema nervoze i gužve na prilazima varošici ali prava navala očekuje se u subotu i nedelju kada su na programu koncerti Bobana i Marka Markovića, Dejana Lazerivića, Sinfonijskog orkestara RTS-a, koncert Gorana Bregovića kao i finafinanlno takmičenje trubačkih orkestara.

Ludovanje uz trubu samo uz zdravstvenu potvrdu

Na prvi pogled Sabor trubača kao i svake godine, uz podizanje zastave, trubačku himnu i kolo koje se tradicionalno igralo kod Spomenika trubaču.

Ipak, drugačije je jer po prvi put od kada traje ova trubačka fešta morate imati zdravstvenu potvrdu ukoliko želite da ludujete uz trubu. Nema više ni golih stmaka i trbušnih plesačica, kažu organizatori.

Šta kažu pravila? Prvo, za ulazak u Guču biće potrebna potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanom kovidu. Za one goste koji nemaju navedene potvrde, vršiće se testiranje antigenskim testom na licu mesta.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, nakon vanredne sednice Saveta Moravičkog okruga održane u Čačku, kazala je da “ljudi treba da shvate da će Sabor trubača u Guči ove godine biti drugačije organizovan u odnosu na prethodne godine”.

“Branjena zona” – šta je to

Ona je dodala da je dogovoreno da Sabor treba da bude tako organizovan da postane primer i za druge manifestacije, odnosno, da se uvede “branjena zona” u dužini od sedam kilometara, u kojoj će biti strogo kontrolisan pristup.

– U tu zonu će biti omogućen ulaz vakcinisanim građanima i onima sa negativnim PCR testom, a biće postavljeni punktovi za testiranje nevakcinisanih brzim testovima, uz mogućnost vakcinacije na samom punktu – objašnjava.

BONUS VIDEO

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar