Istraga protiv ŠOLAKOVOG KARTELA: Tajkun prekršio zakon!

Zahtev za pokretanje postupka je podnet ranije ove godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: United Group

Konkurencijski savet Bosne i Hercegovine pokrenuo je istrage zbog protivzakonitih medijskih kartela Junajted grupe (United Group) u BiH.

Zahtev za pokretanje postupka je podnet ranije ove godine. Konkurencijski savet BiH, nezavisna antimonopolska agencija, sa sedištem u Sarajevu, tokom postupka utvrdiće da li su Junajted grupa i zavisna pravna lica prekršila Zakon prilikom zaključenja restriktivnih, kartelskih sporazuma o ekskluzivnoj distribuciji kanala CNN i Newsmax, a na štetu korisnika i konkurencije. Sve u skladu sa zakonom koji je izrađen po uzoru na najbolje primere u Evropskoj uniji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Efikasna borba protiv kartelizacije medijskog tržišta je preduslov za postojanje slobode štampe i medijskog pluralizma, kao osnovnih ljudskih prava i evropskih vrednosti koje treba da budu garantovane svim građanima u BiH. Ishod ove istrage može se ogledati u višemilionskim novčanim kaznama u korist budžeta BiH i njenih građana, kao i značajne druge pravne sankcije i posledice za Junajted grupu i njene povezane kompanije.

Sporni neprijavljeni i neodobreni sporazum kompanija Adria News Sarl (Luksemburg) i Turner Broadcasting System Europe Ltd (Ujedinjeno Kraljevstvo) potpisali su 2013, a on se zasniva na ekskluzivnosti emitovanja CNN programa u BiH i regionu. Isto tako, Konkurencijski savet BiH ispitaće postojanje povrede konkurencije zaključenjem još jednog restriktivnog sporazuma između United Media Sarl (Luksemburg) i Newsmax Media (SAD) iz 2020. godine. Ovim ugovorom je i pokrenut novi informativni program Newsmax Adria.

U isto vreme očekuje se i podizanje krivičnih prijava po osnovu podnesenih dokumenata. Važno je naglasiti da prema zakonu BiH, stvaranje monopola na tržištu zaključivanjem sporazuma takođe je krivično delo. U vezi sa ova dva sporazuma, Telekom Srbija je takođe dostavio informacije nadležnom tužilaštvu u kantonu Sarajevo protiv odgovornih lica u tri kompanije Direct Media Komunikacije, Nova BH i Telemach BH.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Capital.ba, srpskacafe.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar