Cene DIVLJAJU, smeštaj ide i do 850 evra: Ako planirate da idete u Guču spremite se da vas ODERU

Postoje ponude i za kampove ili postavljanje luksuznih šatora

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
E-Stock/milos rafailovic

Dragačevski sabor trubača u Guči se održava od 13. do 15. avgusta, a danima i mesecima unapred ljubitelji zvuka trube su bili u potrazi za smeštajem, a koji ove godine u tom periodu košta čak do 850 evra za dve osobe za samo dva dana!

Naravno, postoje ponude i za kampove ili postavljanje luksuznih šatora koje iznose do 10.000 dinara, ali cene smeštaja u pansionima, apartmanima i vilama, zavisno od udaljenosti od centra grada i opremljenosti, u proseku su od 200 do 250 evra za dve osobe za vreme trajanja manifestacije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Oni koji žele više udobnosti platiće nešto više od 80.000 dinara za dvoje predstojećeg vikenda, kada će Guča biti epicentar dobre zabave na Balkanu, a na to i koji dinar preko 20.000 za takse i poreze, što mu dođe da će iskeširati više od 100.000 dinara. Za te novce mnogi provedu i 10 dana u Grčkoj ili Crnoj Gori.

Mnogi građani su šokirani ovogodišnjim cenama u privatnom smeštaju. Ako se ovim cenama pridodaju i cene pića i hrane tokom Sabora – to je fin izdatak. Na vama je da izaberete – od šatora do luksuznijih apartmana. Naravno, kad se pomene Sabor, odmah se pomisli da je tu dva dana ludnice, alkohola, muzike i da zapravo onaj ko dođe i ne planira da spava, osim samo malo da “preklopi” kako bi imao snage da izdrži tempo.

Ekonomista Aleksandar Stefanović objasnio je za Kurir odakle tolike cene prenoćišta u privatnim smeštajima u Guči za samo dva dana.

– Sabor trubača je jedna od najvećih srpskih tradicionalnih manifestacija poznata širom sveta na koju dolazi veliki broj turista iz mnogih zemalja. Ove cene pokazuju da je Guča jedan srpski brend poznat širom sveta, brend koji raste i koji će narednih godina sigurno biti još veći – kaže Stefanović.

On navodi da Guča ima ograničene kapacitete smeštaja zbog toga što nije veliko mesto i da tokom godine ima mali broj posetilaca ili ih nema uopšte. – Sabor koji traje nekoliko dana je ljudima u ovom kraju jedina prilika da zarade malo više novca i tu priliku koriste maksimalno. Imaju puno pravo da obožavaocima trube nametnu cene koje žele, a na posetiocima je da odluče da li su spremni da ih plate. Pravi ljubitelji koji žele da budu u samom centru dešavanja, da se opuste i provedu onako kako to obično biva na ovakvim festivalima, oni su sigurno spremni da plate nametnute cene, pa čak i te koje su preko 800 evra za dva dana – objasnio je Stefanović i dodao da ima i onih koji će izdvojiti manje para za taj provod i platiti niže cene za privatne kampove, šatore ili prenoćišta u nekim okolnim mestima i gradovima, poput Čačka, na primer.

Prema njegovim rečima, na trenutne cene verovatno je uticala i prošla godina, kada zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mera Sabor nije bio održan, pa su meštani bili na gubitku.

– Ovo je prilika da nadomeste taj gubitak i imaju prava na to. Verovatno će potražnja i zainteresovanost biti veća od uobičajene. Kada prođe Sabor, videće da li su im se ta računica i podizanje cena isplatili ili ne.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (1)

Ostavite komentar