Ko je sve OKRVAVIO ruke u Belivukovom KOLJAČKOM klanu? Velji Nevolji svedoci saradnici došli glave (FOTO)

Sve ono što je optužnicom stavljeno na teret Veljku Belivuku i njegovom klanu potkrepile su i izjave svedoka-saradnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen, Privatna arhiva

Tajni više nema, a dilema je sve manje – Krivično-vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu kontrolisalo je formalnu ispravnost optužnice protiv klana Veljka Belivuka i još 29 okrivljenih i potvrdilo da je ona propisano sastavljena. Optužnica je, kako je još juče saopšteno iz suda, upućena okrivljenima i njihovim braniocima, koji imaju pravo da u roku od osam dana od dana dostavljanja na nju odgovore.

Kako nezvanično saznajemo, osim brojnih dokaza koji su do sada prikupljeni, sve ono što je optužnicom stavljeno na teret Belivuku, Miljkoviću i još dvadeset osmorici osumnjičenih za različita krivična dela potkrepile su i izjave svedoka-saradnika, kojih je, zasad, troje. Kao ključni se, navodno, pokazao iskaz Bojana Hrvatina, koji je do detalja opisao ubistva počinjena u „kući strave” u Ritopeku, a u kojima je, prema optužnici, i on sam učestvovao.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svedočenje „radovca”, koji je do 28. maja prošle godine robijao zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića, potvrdila su operativna saznanja i potkrepila dokaze oko strašnih sudbina Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje. Njihove likvidacije okvalifikovane su kao teška ubistva učinjena na svirep ili podmukao način ili iz različitih niskih pobuda.

Prema nepotvrđenim informacijama, drugi okrivljeni koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom kao „nagradu” za informacije koje su pretočene u dokaze je bivši golman Rukometnog kluba Partizan Vojislav Đorđević. Veruje se da je ono što je on ispričao o otmici „neposlušnog” navijača crno-belih I. S., koji je posle torture silovan i kasnije pušten, bilo ključno za raskrinkavanje „podmlatka” klana.

Treći svedok-saradnik navodno bi mogao da bude okrivljeni, zasad, označen inicijalima V. D., koji je, najizvesnije, do detalja opisao mrežu koja je radila na „rasturanju” narkotika saradnika „kavačkog klana” u Srbiji. Pritvor je produžen prema 27 okrivljenih, dok prema trojici Hrvatinu, Đorđeviću i V. D. Tužilaštvo za organizovani kriminal nije stavilo predlog za određivanje pritvora.

Ovo su svi optuženi:

VELJKO BELIVUK (35)

Vođa klana je okrivljeni kojem se na teret stavlja najviše zlodela. Osim za kvalifikovani oblik udruživanja radi vršenja krivičnih dela, optužen je za učešće u svih pet likvidacija, koje se, zasad, stavljaju klanu na teret, otmicu, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja, kao i neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

MARKO MILJKOVIĆ (30)

Desna ruka Velje Nevolje, Mare Mesar, takođe je optužen za pet brutalnih ubistava u „kući strave” u Ritopeku, nelegalno posedovanje oružja i otmicu.

Foto: E- stock

MILOŠ (36) I MARKO BUDIMIR (32)

Braća iz Krnjače optužena su za svih pet ubistava u Ritopeku, ali i neovlašćeno držanje i prodavanje oružja.

SRĐAN LALIĆ (35)

Ovaj „ajtijevac”, koji je prozvan „koljač sa osmehom”, za koga se prvobitno mislilo da je bio zadužen samo za obezbeđivanje „sigurnih” puteva komunikacije, prema podignutoj optužnici, imao je mnogo brutalniju ulogu. I on je, baš kao i vođe klana i braća Budimir, optužen za pet ubistava, a umešan je i u jednu otmicu.

Foto: Printscreen

NEBOJŠA JANKOVIĆ (50)

Najstariji član kriminalne ekipe tereti se za učešće u četiri ubistva, kao i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

NEMANJA ĐURIĆ (35)

Protiv ovog člana klana optužnica je podignuta zbog saizvršilaštva u četiri ubistva, kao i zbog posedovanja oružja.

DEJAN TEŠIĆ (38)

Optužen je za četiri teška ubistva u saizvršilaštvu, nelegalno posedovanje oružja i narkotika. Prvobitno se njegovo ime vezivalo isključivo za ubistvo Milana Ljepoje i pretpostavljalo se da ga je upravo on namamio i odvezao u „kuću strave” u Ritopeku.

VLADO DRAGANIĆ (46)

Optužen je za saizvršilaštvo u svih pet ubistava izvršenih u kući u Ritopeku. Inače, kuću koju je klan koristio za zlodela svojevremeno je navodno prodao Belivuku. Draganić se tereti još i za nedozvoljeno posedovanje oružja.

Foto: Privatna arhiva

NIKOLA SPASOJEVIĆ (29)

Umešan u dva teška ubistva, a na optužnici se nalazi još i zbog oružja.

ALEKSANDAR VUČELJIĆ (39)

Optužen je za učešće u otmici i nedozvoljeno posedovanje droge. Zajedno sa, takođe optuženim, Borisom Karapandžićem učestvovao je u napadu na kafić koji su držali rivali „Janjičara”, kasnije „Principa”, koje su kontrolisali pokojni Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk. Hapšen je i osuđivan zbog nasilničkog ponašanja, organizovanja mreže preprodavaca droge, a njegovo ime se pominjalo i tokom istrage ubistva Vlastimira Miloševića, kuma Marka Miljkovića.

NEMANJA LAKIĆEVIĆ (41)

Pored udruživanja, koje je svima stavljeno na teret, optužen je za učešće u jednom teškom ubistvu iz niskih pobuda. Veruje se da je on dovezao Zdravka Radojevića u kuću Ritopeku, gde ga je kasnije, kako se pretpostavlja, posle mučenja Belivuk lično ubio.

MILOVAN TADIĆ (33)

Miksi, kome se sudi i zbog pogibije gosta kluba „Tilt”, gde je bio šef obezbeđenja, na teret se stavljaju učešće u otmici i narkotici.

Foto: Printscreen Instagram

FILIP IVANOVSKI (29)

Po potvrđivanju optužnice, odgovaraće za učešće u otmici. Pančevac ranije nije bio osuđivan, a veruje se da je povezan sa Vladimirom Grekom.

ŽELJKO KODŽIĆ (41)

Optužen je za nelegalno posedovanje oružja. Do hapšenja nije bio poznat u javnosti zbog kriminalnih aktivnosti. Bio je zaposlen kao čuvar u Centralnom zatvoru. Prvobitne spekulacije su ukazivale na to da je prepravljao pištolje i puške koje su pripadnici klana koristili u krivičnim delima.

VLADIMIR GREK (36)

Pančevac je optužen za učešće u otmici.

NIKOLA STEFANOVIĆ (33)

Identično je prošao kao i Karapandžić.

BORIS KARAPANDŽIĆ (33)

Poznat u navijačkim krugovima, ali i kao dečko bivše supruge Ljubiše Buhe Čumeta, Ivane Tulović, tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Foto: Printscreen Instagram

VLADO GEORGIEV (38)

Ovaj nekadašnji policajac iz Loznice, koji se ranije zvao Dragan Sekulić, optužen je za nelegalno oružje.

Foto: Printscreen Instagram

SLAĐANA SEKULIĆ (39)

Supruga Vlade Georgieva našla se na optužnici po istom osnovu kao i njen muž.

MARKO ANDRIĆ KUZMAN (34)

Nišlija koji je dospeo u žižu javnosti kada je objavljen njegov razgovor sa Belivukom, u kome se jasno nagoveštava da ovaj klan želi da ubije „pink pantera” Milana Ljepoju, optužen je učešće u jednom ubistvu iz niskih pobuda, izvesno upravo Ljepoje. A. Š. Reč je o muškarcu kod koga je pronađen snajper, a njegov tačan identitet nije pominjan ni u medijskim spekulacijama. Optužen je za nedozvoljeno posedovanje oružja.

Foto: Printksrin Tv Pink

VOJISLAV ĐORĐEVIĆ (19)

Golman Rukometnog kluba Partizan, za koga se veruje da ga je Veljko Belivuk regrutovao još kao klinca kog je upoznao na tribini, optužen je za učešće u otmici I. S. Sudeći prema saopštenju tužilaštva, mogao bi da bude jedan od trojice svedoka-saradnika.

Foto: Printscreen Facebook

BOJAN HRVATIN (36)

Optužen je za učešće u četiri teška ubistva iz niskih pobuda. Kako tužilaštvo za njega nije tražilo produženje pritvora, može se s velikom izvesnošću pretpostaviti da je on, zapravo, ključni svedok-saradnik u procesu protiv klana Belivuk‒Miljković. Naime, osim za ubistva i pripadnost klanu, Hrvatin se ne tereti za druga krivična dela.

„PODMLADAK”

Mijat S. (22), Miloš Lukić Selak, Aleksa Dunjić (24) i Aleksa Stošić (22) optuženi su za učešće u otmici i pripadnost klanu. A. Š. Ovom okrivljenom nije saopšten identitet i to iz, čini se, dobrog razloga. On je jedini u optužnici kojem je direktno na teret stavljeno krivično delo silovanje, tako da se nameće zaključak da je reč o osobi koja je počinila ovaj gnusni zločin nad kidnapovanim navijačem koji se, prema spekulacijama, oteo Veljinoj kontroli i prešao na njima rivalsku stranu „južne tribine”. Uz ovu optužbu, A. Š. se još tereti za učešće u otmici i narkotike.

Žrtve:

Lazar Vukićević

Goran Veličković

Foto: Printscreen

Milan Ljepoja

Foto: Printscreen

Aleksandar Gligorijević

Foto: Printscreen

Zdravko Radojević

Foto: Printscreen

Piše: EKIPA OBJEKTIVA

BONUS VIDEO:

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 03. AVGUST

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar