Maja radila BIZARNU stvar sa psima: Potom je učinila nešto još ŠOKANTNIJE – ona ne zna za granice (FOTO)

Dok umetnica u svojoj tački pokazuje potpunu predanost, ima mnogih u svetu umetnosti koji ovo smatraju totalnim idiotizmom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Slovenačka „umetnica” Maja Smrekar dojila je psa, ali je i jedno vlastito jajašce dala na oplodnju psećom spermom, kao deo tromesečnog „umetničkog” projekta. Čitav bizarni proces pretvorila je i u svojevrsni dokumentarni film. „K-9 TOPOLOGI” Projekt nazvan „K-9 topologi” trajao je tri meseca, a pritom je Smrekarova živela sa svojim psima u izolaciji.

Tokom tog perioda, naterala je svoje telo na stvaranje mleka upornim pumpanjem dojki. Potom je dojila štene po imenu Ada kako bi istražila „društvenu i ideološku instrumentalizaciju ženskog tela i dojenja.” Smrekarova je takođe uzela jednu ćeliju iz sala drugog psa Bajrona i koristila je kako bi oplodila jedno od svojih jajašca, koristeći metodu sličnu in-vitro oplodnji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na svojoj veb-stranici Smrekarova tvrdi kako je projekat nastao iz „posmatranja cajtgajsta kroz takozvanu tanatopolitičku dimenziju savremenih biopolitičkih praksi.”

GLAVNA NAGRADA

Njeno „umetničko” delo oduševilo je umetničku javnost kako u EU, tako i u SAD, gde je njen intervju tražen u svim prestižnim kulturnim, ali i naučnim časopisima i portalima. Uprkos krajnjoj bizarnosti projekta, koji se ne bi mogao nazvati čak ni dekadentnim, Smrekarova je dobila glavnu nagradu Prajs ars elektronika u kategoriji „hibridne umetnosti”, što je, po rečima stručnjaka, jedna od najpoznatijih nagrada na polju elektronske i interaktivne umetnosti.

TOTALNA PREDANOST

‒ Ono što ovo umetničko delo čini tako posebnim jeste totalna predanost umetnice”, stoji u službenoj objavi žirija koji je slovenačkoj umetnici dodelio nagradu. „K-9 topologi” je istinsko hibridno umetničko delo s dubokom biopolitičkom porukom, koja će sigurno da unese mnogo diskusije u publiku, s umetničke i naučne strane.

OPREČNA MIŠLJENJA

S druge strane, ima i onih u svetu umetnosti koji ovo delo nazivaju totalnim idiotizmom i pogrešnom temom. Džulijus Roten, iz Udruženja modernih umetnosti XXI veka, rekao je da je ovaj projekat potpuna budalaština jedne neshvaćene, „pre svega žene, a onda i umetnice, ako je Maja uopšte i umetnica”, i dodao da se njen rad graniči s ludilom jer spajati nespojivo ne znači biti avangardan i poseban, već lud.

S druge strane, Majkl Pričet, urednik magazina Kalčar tudej, kroz smeh je rekao da „tu umetnicu treba smestiti u ludnicu, ali ne samo nju već i čitav žiri koji joj je besramno ovu nagradu dodelio.” Pričet je rekao da ovaj projekat ne spada u umetnost, već u besmislen poduhvat jednog bića koje želi da se nametne javnosti u što bizarnijem svetlu.

Piše: FILIP RADOJČIĆ

BONUS VIDEO:

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 02. AVGUST

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (6)

Ostavite komentar