Milorad Dodik o napetoj atmosferi u Republici Srpskoj: “Ne plašim se HAPŠENJA, ići ću u Sarajevo!”

- Aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mesecima, godinama - kazao je Dodik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: FENA/ AMER KAJMOVIC/ bg

Izlaz iz nastale krize zbog nametanja odluka Valentina Incka je da se ista odmah povuče i stavi van snage. Srpska se neće povući ni pedalj u ovoj političkoj borbi. Raduju me pojačana svest i odgovornost svih političkih faktora RS. Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ukoliko nas ovde slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti.

Ovako, u intervjuu za “Novosti“, već danima napetu atmosferu u Republici Srpskoj komentariše Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH:

– Aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mesecima, godinama. Predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ovo pitanje ne povuče. Kad se povuče, onda ćemo odlučivati šta dalje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

* To znači da je jedina opcija za Srpsku povlačenje nametnute odluke Incka?

– Moguće je samo da se praksa nametnutih zakona i odluka poništi i da uđemo u dijalog o tome. Mi ne bežimo od dijaloga, ali to podrazumeava jasno da se kaže gde je mera i da se ljudima omogući sloboda govora, stava i političkog odnosa prema nekom pitanju. Sad je na onima koji su smislili problem da ga reše. Ukoliko suspenduju Inckovu odluku, možemo razgovarati. Ako nastave napade na RS, slede nove odluke i zakoni. I neka znaju da ćemo sprovoditi sve usvojene odluke. Odbijamo postupanje sudova i tužilaštva BiH po nametnutim zakonima.

* U BiH je stigao naslednik Incka, Nemac Kristijan Šmit. Da li ćete biti na prijemu koji organizuje povodom svog dolaska?

– Naravno da neću biti u Predsedništvu BiH kada se bude predstavljao. Vidim da se pompezno najavljuje njegov dolazak. On će se predstaviti onima za koje jeste visoki predstavnik. Za nas to nije i meni se ne treba predstavljati. Ako budem negde u nekoj neformalnoj situaciji i sretnem ga, sigurno ću mu reću šta mislim o njegovom dolasku u BiH.

* Šmit je već najavio smer delovanja u BiH?

– Vidim da se Šmit ovde rasipa nekim optimizmom i pokušava da nametne neku agendu. Ono što Šmit najavljuje, nije nikada ni bila uloga visokog predstavnika u BiH. Pa, kakve veze ima visoki predstavnik sa pitanjem izbornog zakona, ili da se bavi pitanjima o načinu odlučivanja, ili ustavnim pozicijama. To su gluposti. Čak ni Pedi Ešdaun nije ulazio u to, a eto sad dolazi Šmit da to radi. On nema nikakve veze ni sa evropskim putem BiH. Evropski put je uvek bio vlasništvo domaćih političkih snaga. Stranci ignorišu ozbiljne napretke koji su urađeni i stalno sve ocenjuju kao problematično. Naravno, jer ako kažu da je stanje ovde dobro, onda je besmisleno da postoji OHR. Šmit se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i to govori da samo treba imati pojačanu sumnju i neprihvatati takve “persone”.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Foto: E-Stock

* Može li Šmit u svetlu poslednjih događaja da zabrani rad i smeni političare iz RS jer ne prihvataju nametnute zakone?

– Hajde da vidimo kako će zabraniti rad političarima. Nisu ni njihove puške sve pune! Ispucali su se stranci ovde i previše.

* Strahujete li od hapšenja kada budete išli u Sarajevo u Predsedništvo, zbog izrečenih stavova o Srebrenici?

– Nemam straha od hapšenja! Zato sam od početka tražio da me čuva policija Republike Srpske, a ne da me štite oni koji bi me hapsili. Ići ću u Sarajevo u Predsedništvo BiH jer ima situacija kada Komšić može da zakaže sednicu i ako ja nisam tu fizički prisutan, on u drugom krugu može da izglasava neke odluke, osim vojnih. Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sednici da bi potegao pitanje vitalnog nacionalnog interesa i stvari prebacio u NSRS.

* Kako će izgledati vaše delovanje u Predsedištvu BiH?

– Na svakom pitanju, odnosno odluci Predsedništva BiH, koja se stavi pred mene potegnuću pitanje vitalnog i nacionalnog interesa. Od zapisnika, pa do svih drugih odluka, glasaću protiv u prvom krugu, a u drugom potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. I to sve ide u NSRS, koje je mesto konačne odluke. Skupština je mesto odluke, a ne Predsedništvo BiH. I toga neka budu svesni u Sarajevu.

* Za nekoliko dana sledi sastanak rukovodstava Srpske i predsednika Srbije Vučića. Šta očekuje od tog susreta?

– Upoznaćemo predsednika Vučića sa poslednjim dešavanjima u BiH i RS i svim detaljima, jer su detalji bitni. Naravno, razgovaraćemo i o saradnji.

* Imate li konkretne zahteve ili predloge za predsednika Vučića?

– Na sastanku sa njim videću da li je moguće da na neki način približimo Republiku Srpsku zajednici mini-šengen, to jest otvorenog Balkana, bez obzira na to da li to muslimani hoće ili neće. Moramo da vidimo na koji način možemo da se približimo ovoj regionalnoj inicijativi. Zbog Sarajeva i muslimana koji su odbili da BiH bude deo inicijative, sad RS trpi štetu i kamioni stoje na Drini satima, umesto da brzo prolaze. To je efekat politike Sarajeva i muslimanskog odnosa prema Srbiji. Srbi u BiH su od te iste BiH dobili samo štetu, muku, patnju i nametnuta rešenja. Zato treba čestitati Vučiću i ostalim liderima koji su uspostavili nov sistem funkcionisanja na Balkanu.

* Vučić je ocenio da su atmosfera i poslednja dešavanja u BiH najteži od završetka rata.

– Predsednik Vučić je apsolutno u pravu. Postignuto političko jedinstvo partija u Srpskoj potvrda je njegovog stava. Zamislite da su partije koje su suprotstavljene maksimalno i u međusobnom komuniciranju imaju elemente sukoba, sve ostavile po strani i napravile političko jedinstvo. Iz toga se vidi kakva nas je muka naterala da sve to uradimo.

* Iz Sarajeva su reagovali na najavu smene Ćamila Durakovića jer je podneo krivičnu prijavu zbog negiranja genocida.

– Vidim da Bakir Izetbegović večito svaljuje na mene i nas u Srpskoj da smo neki problem u BiH. Čak je rekao: Dodik mora otići! Pa kao da se Bakir u Srpskoj nešto pita. Ja ću otići kad ovaj narod ne bude više glasao za mene. A nikada neću otići već ću se baviti nekim drugim pitanjima koje će opet biti vezana za status Republike Srpske. Duraković je pokazao mržnju prema Srbima. Nedopustivo je da u RS lokalni političar deluje na takav način.

* Hoće li institucije RS zaštiti sve građane Srpske koji dobiju krivičnu prijavu?

– Hoćemo! Zaštitićemo svakog građanina od napada zbog nametnutih Inckovih rešenja. Oformićemo advokatske timove i nikoga nećemo ostaviti na vetrometini. Policija RS imaće obavezu čim zakoni koje smo usvojili stupe na snagu da po njima postupa i štiti građane.

* Da li je bilo poziva iz stranih ambasada kad ste rekli da odbacujete Inckov zakon?

– Jeste. Zvali su da pitaju o čemu se radi, a imaju pokvareno predubeđenje da smo mi Srbi nešto krivi. Većina tih stranaca je takva. Bilo je i onih koji su rekli: “Nemojte otići predaleko, nećemo se moći vratiti”. Stranci misle da je ovo priča sa malo galame. U pogrešnom su ubeđenju da je ovo nešto sa rokom trajanja od nekoliko dana. Nije tako.

NIJE DOBRODOŠAO

* Da li očekujete pritisak Nemačke zbog Šmita?

– Vidim prema porukama Šmita, da se očekuje da se svi mi ovde “pokunjimo” pod nekom njegovom silom jer dolazi iz Nemačke i da mu poželimo dobrodošlicu. E, pa nije dobrodošao kada dolazi na ovaj način.

SVE REČENO

Incko ne zaslužuje bilo kakav moj dodatni komentar. O njemu je sve rečeno. Kad pogledamo genezu stradanja Srba u prošlosti, na ovim prostorima iza toga uvek stoji neki Austrijanac ili Nemac.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar