Roditelji, OPREZ! Ovo su simptomi sunčanice kod dece: Ako ih primetite, HITNO se javite lekaru

Bebe mlađe od šest meseci ne smeju da koriste ni jedan vid zaštite od Sunca, dok stariju decu moramo obavezno da namažemo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
beba, plaza
Ilustracija,foto: Pixabay/Milchdrink ,Shutterstock

Tropske temperature koje  su nas zatekle ovih dana nikome ne prijaju, a posebno ne deci i bebama. Glavni neprijatelji organizma trenutno jesu sunčanica i toplotni udar.

Preporuka centa “Halo Beba” i Inge Mijailović je da se tokom ovog vremena i velikih vrućina deca izvode u šetnju u ranim jutarnjim i kasnim posle podnevnim časovima ili predveče. Dokle god su  visoke temperature, preko 30 stepeni, ali i niže, teba izbegavati izlazak napolje jer su bebe osetljive.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Stariju decu treba dobro opremiti kada je u pitanju garderoba, šeširi su pod obavezno, kao i naočare sa dobrom UV zaštitom. Bebe mlađe od šest meseci ne smeju da koriste ni jedan vid zaštite od Sunca, dok stariju decu moramo obavezno da namažemo. Veoma je važno da se deca hidriraju, ako su bebe u pitanju onda bi trebalo češće da sisaju – počinje priču Inga Mijailović.

Važno je da bebama pevate USPAVANKE, ali evo kako će one uticati na VAS 

Simptomi sunčanice kod dece su slični  simptomima virusa.

Što se tiče letovanja sa decom, Mijailović objašnjava da uglavnom roditelji na prvu ne mogu da prepoznaju sunčanicu kod beba već se ona ispolji kada se ode u apartman. Dete kreće da plače, boli ga glava, pospano je, kreće da povraća, dok je koža orošena znojem. Simptomi su kao kod nekog virusa, ali je ipak sunčanica u pitanju.

Roditelji bi ipak trebalo da se trude da do nemilih događaja ne dođe. Ako se desi da dete kolabira, obavezno je da se javite lekaru.

– Ovakve situacije ne smeju da se dese kod deteta. U slučaju da ipak dođe do ovakvog nemilog događaja, boravak u provetrenoj i rashlađenoj protoriji će pospešiti detetovo stanje kao i kupanje u mlakoj vodi i davanje tečnosti. Neka deca ili bebe mogu da kolabiraju i izgube svest, a roditelji su dužni da se odmah jave lekaru. U tom momentu bi dete trebalo okrenuti na stanu i podignuti mu noge u vis. Ovi momenti kod mlađe populacije traju nekoliko sekundi, ali deca ne ostaju bez vazduha, već se samo svest gubi – priča naša sagovornica.

Suncobrani ili ostale vrste hlada nisu dovoljna zaštita kada su velike temperature u pitanju. Roditelji koji decu vode na more ili neko izetište poput jezera, treba da znaju da debela hladovina može da prođe, ali suncobran kao zaštita ne. Bolje je ostati kod kuće nego izlaziti napolje sa bebama po temperaturama koje dostižu i do 40 stepi.

Novi IZUM za sunčanje stiže iz Crne Gore: HIT fotografija sa plaže iznenadila je sve (FOTO) 

Klima uređaj u stanu i automobilima treba prilagoditi spoljnoj temperaturi, dok u prostoriji ne sme da bude manje od 25 stepeni.

– Neminovno je koristiti klima uređaje u zatvorenim prostorijama i u automobilima, ali treba znati kako da se koriste pravilno. Uređaj ne sme da bude u istoj prostoriji gde i beba, već u nekoj drugoj tako da indirektno hladi stan ili kuću. Temperatura ne sme da prelazi 25 ili 26 stepeni. Pri izlasku iz prostorije klima mora biti ugašena minimum pola sata pre napuštanja, a ne bi bilo loše ni da se prostorija provetri. Takođe mora da se vodi računa o klimi u automobilu, nikako ne sme da se naglo izlazi iz automobila u kome je hladnije na plus 40 stepeni. Doduše, na ovako velikoj temperaturi se preporučuje da se izbegava vožnja kolima, ali ako mora da se ide kod lekara ili da se obavi neka druga aktivnost sa detetom, klima mora oprezno da se koristi – zaključuje Mijailović.

Ne dozvolite da dete dobije opekotine od sunca – pridržavajte se mera zaštite poput nošenja šeširića, krema za sunčanje i izbegavanje boravka napolju u najtoplijem delu dana.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar