“Srbi moraju biti UJEDINJENI u zaštiti Srpske”: Darko Mladić progovorio o POSLEDICAMA Inckove odluke

Tužilaštvo u Sarajevu formiralo predmete u slučajevima negiranja genocida na osnovu prijava građana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv/Stefan Kojić

Situacija u BiH je na granici ključanja zbog katastrofalne odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom se u krivični zakon uvodi zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.

Tužilaštvo BiH već je formiralo predmete na osnovu prijava nekoliko građana, a Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, kaže da će policija Republike Srpske sprečiti hapšenja građana. Predstavnici vlasti u Srbiji zabrinuti su zbog cele situacije, a Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, poručuje da Srbi moraju biti ujedinjeni u zaštiti RS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca od juče je kažnjivo u BiH. Kako je juče potvrđeno iz Tužilaštva BiH, ova pravosudna institucija, a nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko u petak nametnuo odluku o izmenama Krivičnog zakona u BiH, već je primila prijave od nekoliko građana.

– Tako da su neki predmeti već formirani – rekao je Boris Grubešić, portparol tužilaštva, za Avaz.

DODIK: POLICIJA SRPSKE ĆE SPREČITI HAPŠENJA

S druge strane, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da će se založiti da svaki građanin Republike Srpske bude zaštićen i da će MUP sprečiti hapšenja građana.

– Pozivam sve ljude u Republici Srpskoj, prilikom svakog saznanja o eventualnom delovanju SIPA ili obaveštajne službe, da obaveste nadležnu policiju – rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Naveo je da će u funkciji biti poseban broj u RS, putem kojeg će građani Srpske informisati policiju ukoliko im je potrebna zaštita.

– Policija Srpske je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani – šta god to značilo. Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati – izričit je Dodik.

RS UGROŽENA

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izrazio je zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini, navodeći da je Republika Srpska ugrožena i pod ozbiljnim udarom i da je važno da Srbi u BiH budu jedinstveni i da nema političkih podela. Vulin je rekao da će sednica Narodne skupštine RS biti održana u petak i izrazio uverenje da će biti donete važne odluke povodom inicijative Incka da se zabrani i kažnjava negiranje genocida.

– RS je pod ozbiljnim udarom, svako ko kaže da nije bilo genocida, već zločina, biće uhapšen… Šta ako milion Srba koji žive u BiH potpiše peticiju da nije bilo genocida, da li će svi da idu u zatvor – upitao je Vulin.

Dodao je da se mora razgovarati o tome kako da se prevaziđe stanje u BiH i naglasio da nije moguće Srbima nametati ideju da je u Srebrenici bio genocid, da svi to prihvate i da se ukine Republika Srpska.

MLADIĆ: NAPAD NA SRPSKU

Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, čuo se sa svojim ocem, koji zasad nije želeo javno da se izjašnjava ovim povodom. Međutim, Darko otvoreno za Objektiv iznosi svoj stav.

– Ovo je napad na Srpsku. Incko je prekršio svoja ovlašćenja i pokušao da se umeša u Ustav BiH, na šta nema pravo. On na ovaj način krši demokratsku volju, jer to što je on samoinicijativno doneo treba da se donese u demokratskoj proceduri u telima država koje su za to ovlašćene – navodi Darko.

On naglašava da je očigledno da postoji želja za provokacijom i destabilizacijom Dejtonskog sporazuma, što je, ističe, zabrinjavajuće.

– Bakirova SDA je pre skoro dve godine donela platformu o tome da će ići na rušenje Dejtona i sada ispada da se Incko stavio u funkciju SDA, što sigurno nije nešto za šta ima ovlašćenje. Posledice ove njegove odluke možemo svi mi da trpimo, kao što su svi narodi BiH trpeli posledice odluke Alije Izetbegovića da uvede Bosnu u rat. Ovo je veoma zabrinjavajući razvoj događaja, ali jedinstvo faktora u RS uslov je da se to spreči i da se sačuva mir na celoj teritoriji BiH. Bitno je da RS ima jedinstven politički odgovor, da su svi ujedinjeni u zaštiti RS i to je uslov naše odbrane – navodi sin generala Ratka Mladića.

Piše: Ekipa Objektiva

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 29. JUL

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO: 

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar