ŠPIJUNSKI dron leteo iznad Kine 1970-ih! Srušio se u TAJNOJ misiji, a njegova sudbina je sada otkrivena

Neverovatna priča iz vremena Hladnog rata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
SR-71 Blackbird; Foto: pf / Alamy / Profimedia

Američki Nacionalni ured za izviđanje (NRO) deklasifikovao je dokumenta koja otkrivaju deo špijunskih aktivnosti upotrebom dronova 1960-ih!

Letelice su izrađene kako bi se smanjio rizik po pilote čuvenih aviona U-2, piše portal Eurasian Times.

Kompanija Lockheed Martin razvila je dron D-21, sposoban da leti brzinama do tri maha. Njegov operativni domet bio je 5.600 metara, dok je bezbedno snimao s visine od 29.000 metara.

Specijalan padobran

D-21 je jedna od najranijih bespilotnih (izviđačkih) letelica, dizajnirana za prikupljanje podataka o razvoju nuklearne moći Kine.

Izrađena je u sklopu tajnog projekta “Tagboard” i opremljena sofisticiranom tehnologijom. Postojao je i padobranom za bezbedno preuzimanje snimljenog materijala (rolni filmova) u vazduhu!

Dron je lansiran sa aviona M-21 (specijalna verzija SR-71 “Blackbird”, izrađena za potrebe CIA). Kasnije je koristio bombardere B-52H kao pokretnu rampu.

D-21 je imao programiranu rutu, dok je komunikacija s bazom održavana radio-vezom.

Propali pokušaji

Tokom 1969, dron je napokon poleteo. U naredne dve godine, izvedene su četiri misije, ali nijedna nije okarakterisana kao uspešna.

Prva dva puta, D-21 se srušio pre nego što je napravio fotografije. Treća misija, pokrenuta 1971, okončana je propalio pokušajem preuzimanja rolni filma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Četvrti dron srušio se u kineskoj provinciji Junan. I pored impresivnih mogućnosti letelice, Amerika je morala da ugasi program.

Nešto kasnije, Pentagon je počeo da koristi satelite u izviđačke svrhe.

Akcija KGB

Obrt nastaje sredinom 1980-ih kada jedan od inženjera Lockheed Martina, koji je radio na D-21, dobija metalnu ploču od agenta CIA.

Bio je to deo drona koji se srušio u Sibiru! Svemoćni KGB dokopao se letelice, ali je kasnije vratio njenom vlasniku.

Kina je, takođe, spasila ostatke D-21 i izložila ih u Pekingu. Pojedini stručnjaci tvrde da njihov DR-8 (Wuzhen 8) podseća na američku letelicu iz vremena Hladnog rata.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar