Da li ste do sada probali palačinke sa kukuruznim brašnom?
One su svakako bolja opcija od palačinki pravljenih sa pšeničnim brašnom jer su mnogo zdravije.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Kukuruzno brašno ne samo da ima više vlakana i proteina, nego sadrži i mnogo vitamina B, a bogato je i cinkom.
Sastojci:
2 jaja
1 šoljica kukuruznog brašna (fino mlevenog, ne palente)
četvrtina kašičice soli
četvrtina kašičice praška za pecivo
1 dl mleka
1 dl vode
1 kašika ulja (za smesu)
1/2 kašike ulja (za tiganj)
Priprema:
Od navedenih sastojaka napraviti smesu. Nije obavezno, ali možete koristiti mikser pa ćete dobiti prhkije palačinke koje se lakše savijaju. Stavite suve sastojke, jaja i manje mleka. Zatim pred kraj dodajte ostatak vode i mleka i ručno promešajte. Kašiku ulja uvek dodajete na samom kraju pred pečenje.
Smesa će biti ređa od obične smese za palačinke, zato je potrebno da se pre zahvatanja za svaku narednu palačinku dobro promešati cela smesu jer se kukuruzno brašno lakše i brže slegne. Ako imate vremena ostavite smesu da odstoji pola sata.
Ako želite da vam i prva palačinka ispadne dobra, a da ne bude premasna, kuhinjskim papirom ili salvetom razmažite ulje po tiganju. Kuhinjski papir će dovoljno nauljiti da se palačinke ne lepe.
BONUS VIDEO:
Izgleda jako fino a i. Preukusne su