“Nalazimo se u poslednjoj liniji ODBRANE”: Profesor Kočović izdao važno UPOZORENJE

Prof. Kočović kaže da je prvi jul bio poslednji dan kada je Evropa bila na minimumu po pitanju broja zaraženih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša,Pixabay/geralt / 22898

Prof. Petar Kočović, rekao je za TV Pink da, kada je u pitanju borba protiv virusa korone, prema njegovom mišljenju, glavni zadatak da se suzbije broj zaraženih.

– Sa pojavom novih sojeva, pojavljuju se i varijante koje stare vakcine ne mogu da reše, pa se zatim prave nove. Virus radi, aktivan je, menja svoj oblik, kao transformers je. Ono što je jako važno, Izrael i Velika Britanija su sa drugom dozom vakcinisane preko 60 posto, a sada imaju veliki broj zaraženih, ali sa manjom smrtnošću. Onda Boris Džonson pre nedelju dana proglasi kraj epidemije. Oni su naime, razvili softver gde mogu da detektuju ko je sve sa kim bio u kontaktu preko mobilnih telefona – rekao je prof. Kočović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako kaže, to je sve urađeno preko aplikacija, nisu morali da ih jure i tako su za dan njih preko 600 stavili u karantin.

Prof. Kočović kaže da je prvi jul bio poslednji dan kada je Evropa bila na minimumu po pitanju broja zaraženih.

– Od tada je krenuo da raste broj, i bukti u dosta zemalja. Kod nas je problem što će mnogo ljudi da se vrati sa odmora, iz zemalja gde situacija nije uopšte dobra – rekao je prof. Kočović.

Kako kaže, nalazimo se u 22. danu četvrtog talasa, dodaje da ćemo vrlo brzo otići gore, i da se za sada dobro držimo, ali da moramo biti oprezni.

– Nalazimo se u poslednjoj liniji odbrane, u dobrom smo društvu, ali uskoro očekujemo porast – rekao je Kočović.

Dodaje da smo na oko 35 posto imunizovanih celokupnog stanovništva.

– Kod nas vakcinacija ide nekako, ali je dosta spora. Muka će nas verovatno naterati da se vakcinišemo u većem broju uskoro – rekao je prof. Kočović.

Dr Olivera Ostojić, načelnica dečije klinike KBC „Dr Dragiša Mišović“, rekla je da su poslednjih nedelja kada je dečija populacija u pitanju bili dosta mirni, ali da se ta slika promenila u posledna tri dana.

– Počeli su da nam dolaze i ambulantno, a par njih je već i primljeno sa potvrđenom kovid infekcijom. Lagano se zahuktava, krenuli su da se pojavljuju pacijenti sa virusom, kao i sa kliničkom slikom – rekla je dr Ostojić.

Kako kaže, klinička slika je slična kao i ranije, a to je srednje teška respiratorna simptomatologija.

– Ono što je za očekivati, to je, da će početkom školske godine biti masovnije pojave infekcije – rekla je dr Ostojić.

Ona je istakla da je Fajzer odobrio vakcinu za decu staru 15 godina, dodaje da nema nekog masovnog vakcinisanja, ali da se sve više pojavljuju deca od oko 16 godina sa željom da se vakcinišu.

– Tu se vide pomeranja i nadam se da će tu biti tek masovnijih prijavljivanja. Nadam se da će tu vrlo brzo biti nekog rezultata – rekla je dr Ostojić.

BONUS VIDEO



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar