Odluka o trećoj dozi 1. avgusta: Sve vakcine su dostupne građanima, stručnjaci otkrili NAJBOLJU OPCIJU

Treću dozu mogu da prime i sve ostale osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,Foto: Medialys Images / ddp USA / Profimedia,Shutterstock

Stručni komitet za imunizaciju preporučio je Kriznom štabu da građani Srbije prime treću doze vakcine protiv korone najmanje šest meseci nakon druge, kao i da to bude RNK vakcina. To znači da je najbolje primiti “Fajzerovu” vakcinu, koja je RNK, dok čekamo isporuke “Modernine” najavljene za oktobar.

Međutim, građanima će na raspolaganju biti sve četiri vakcine koje su korišćene u Srbiji (Fajzer, Astra Zeneka, Sputnjik i Sinofarm) i oni će sami birati koju će primiti kao treću dozu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ubedljivo najviše građana Srbije primilo je kinesku “Sinofarmovu” vakcinu, koja je inaktivisana. Krizni štab bi trebalo 1. avgusta da da zeleno svetlo za treću dozu.

– Na osnovu dosadašnjih malobrojnih istraživanja koja su pokazala da primena treće doze, odnosno buster doze vakcine protiv kovida 19, dovodi do povećanja humoralnog imunskog odgovora, Stručni komitet za imunizaciju preporučuje davanje treće doze, tj. buster doze vakcine protiv kovida 19 osobama kod kojih je od aplikovanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su prethodno primile. I to prvenstveno kod osoba sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primalaca transplantata koštane srži i solidnih organa, osoba na hemodijalizi, starijih od 70 godina, starijih od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite i zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i osoba koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima – odlučio je na jučerašnjoj sednici Stručni komitet.

Treću dozu mogu da prime i sve ostale osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, napominje Komitet.

– Za treću, buster dozu preporučuje se vakcina bazirana na tehnologiji informacione RNK, ali se ostavlja mogućnost izbora vakcina baziranih na drugačijem mehanizmu dejstva – navode u komitetu i dodaju da je neophodan preduslov za primenu preporuke za davanje treće doze prethodno regulatorno usklađivanje sa propisima Republike Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, koji je i predsednik Nacionalnog korodinacionog tima za imunizaciju, potvrdio je saznanja da je Stručni komitet za imunizaciju preporučio treću dozu i to da bude RNK vakcina.

– Tačno je, Stručni komitet je preporučio kriznom štabu da građani budu vakcinisani trećom, buster dozom najmanje šest meseci posle druge, kao i da bi najbolje bilo da ljudi prime RNK vakcinu. Jedina RNK vakcina kod nas je “Fajzerova”, a predsednik Srbije je najavio da ćemo od oktobra imati i “Moderninu” vakcinu, koja je napravljena po istoj tehnologiji – naveo je Đerlek.

On je istakao da će odluka biti doneta na sledećoj sednici Kriznog štaba, najverovatnije 1. avgusta.

– Država Srbija i dalje ulaže velike napore da maksimalno zaštiti zdravlje svojih građana, a dokaz za to je i uvođenje treće doze, kojom će se dodatno zaštititi osetljive kategorije stanovništva, čiji imunosistem daje slabiji odgovor na vakcinaciju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu s pacijentima, kao i svi koji to žele. Srbija ima više nego dovoljno doza vakcina i moramo biti spremni za četvrti talas, koji je neminovan. Osim treće doze i pojačanja imunog odgovora kod već vakcinisanih, molim mlade da shvate da od njih zavisi kako ćemo proći s novim udarom korone. Delta soj najpre bira nevakcinisane – naglasio je Đerlek.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar