Čudan EPILOG PREBIJANJA: Maloletnici mladiću (23) u Pirotu naneli teške povrede, sud izrekao kazne

Iz Višeg suda ranije je rečeno i da je jednom od optuženih produžen pritvor

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Rešenjem od 15. juna ove godine trojici maloletnika N. S, Ć. V. i P. M, među kojima je prvi navedeni N. S. u međuvremenu napunio 18 godina, određena je kazna za krivično delo teška telesna povreda u saizvršilaštvu. Trojica mladića učestvovala su u tuči 15. septembra prošle godine u Pirotu kada je teško povređen tada 23-godišnji S. V.

Tuča se desila nešto pre 22 časa u Ulici Kraljevića Marka, a pretučeni mladić je zadobio traumatsku leziju ušne školjke, linearni prelom potiljačne kosti, potres mozga i krvni podliv poglavine obostrano.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako su iz Višeg suda u Pirotu naveli jednom od trojice kažnjenih izrečena je vaspitna mera upućivanja u vaspitno-popravni dom, dok je drugoj dvojici izrečena mera pojačanog nadzora od strane organa starateljstva.

– Sud je doneo rešenje kojim je maloletnom, sada punoletnom N. S. zbog navedenog krivičnog dela izrečena vaspitna mera upućivanja u vaspitno popravni dom, koja mera će trajati najmanje šest meseci, a najviše četiri godine, s tim da će sud svakih šest meseci razmatrati da li postoje osnovi za obustavu izvršenja ove mere ili za njenu zamenu drugom vaspitnom merom.

Istim rešenjem maloletnima Ć. V. i P. M. izrečena je vaspitna mera pojačanog nadzora od strane organa starateljstva, koja mera će trajati najmanje šest meseci, a najviše dve godine, s tim da će sud svakih šest meseci razmatrati da li postoje osnovi za obustavu izvršenja mere ili za njenu zamenu drugom vaspitnom merom – stoji u odgovoru suda na pitanja Telegrafa.

Kako su dodatno pojasnili, rešenje je doneto 15. juna ove godine, te N. S. još nije upućen u vaspitno popravni dom, jer nisu protekli rokovi za eventualno izjavljivanje žalbe i rešenje još nije postalo pravosnažno. Takođe su naveli da će meru pojačanog nadzora nad 17-godišnjim Ć. V. i P. M. vršiti lokalni centar za socijalni rad.

Ipak, podatke o tome zbog čega je jednom od trojice mladića koji su tukli nekoliko godina starijeg S. V. izrečena stroža vaspitna mera u odnosu na preostalu dvojicu nije rečeno. Razlog je, kako navode iz suda, upravo taj što rešenje još nije postalo pravosnažno.

Kako su rekli o zdravstvenom stanju pretučenog, poboljšava se.

– Što se tiče oštećenog S.V, isti je pristupao ročištima i njegovo zdravstveno stanje se poboljšava – stoji u odgovoru suda bez navođenja pojedinosti.

Kako se slučaj odvijao od tuče naovamo?

Inače, desetog dana od tuče, direktor Opšte bolnice Pirot Goran Petrović rekao da je mladić primljen na hirugiju sa teškim povredama, da je bio hospitalizovan tokom sedam dana, te da je otpušten hemodinamski stabilan sa slikom težeg postkomocionog sindroma.

Kako se prethodno pisalo, 30. oktobra okončan je pripremni postupak. Tada je Više javno tužilaštvo podnelo predlog za izricanje krivične sankcije za nanošenje teške telesne povrede u saizvršilaštvu, za šta je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

– Više javno tužilaštvo u Pirotu, po okončanju pripremnog postupka na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja da je doveden u opasnost život povređenog, izmenilo je pravnu kvalifikaciju krivičnog dela i podnelo predlog za izricanje krivične sankcije za kvalifikovani oblik teške telesne povrede u saizvršilaštvu – naveli su tada u odgovoru na pitanja objašnjavajući da je zbog “dovođenja života u opasnost” došlo do prekalifikacije dela za koje im je prethodno bila zaprećena kazna u trajanju od šest meseci do pet godina.

Iz Višeg suda ranije je rečeno i da je jednom od optuženih produžen pritvor, prethodno određen na period do 30 dana, a da su preostala dvojica provela u pritvoru tek nešto manje od predviđenog.

– Maloletni Ć. V. i P. M. su bili u pritvoru u periodu od 16. septembra do 13. oktobra. Saslušani su svedoci i prestale su osobite okolnosti koje ukazuju da će ponoviti delo u kratkom vremenskom periodu. Maloletni N. S. je bio u pritvoru u periodu od 16. septembra do 26. oktobra. Tada su prestale da postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično delo u kratkom vremenskom periodu – naveli su razloge za ukidanje pritvora u odgovoru od 13. novembra.

BONUS VIDEO: 

 



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar