Detaljni USLOVI za ulazak u Grčku: Pogledajte šta je potrebno srpskim turistima – za decu POSEBNE mere

Pitali smo vlasnika jedne turističke agencije da li su se, usled eksplozije novih sojeva koronavirusa, postojeća pravila promenila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Profimedia Ilustracija

Sezona godišnjih odmora je u jeku, svakodnevno se obavlja veliki broj putovanja, a pravila za ulazak u određene zemlje iz Srbije se menjaju iz nedelje u nedelju. Najveći broj naših državljana se, pored zemalja regiona, odlučuje na boravak u Grčkoj. Ipak, kako se svakodnevno šire različite, često i kontradiktorne informacije o promenama uslova za ulazak u ovu zemlju, istražili smo šta je sve građanima Srbije potrebno za ulazak u Grčku i povratak u zemlju.

Naime, usled porasta broja novoobolelih od koronavirusa i širenja novog delta soja, u javnosti su se pojavile informacije o novim promenama kriterijuma koje turisti moraju da ispoštuju da bi otišli na željenu destinaciju. Nakon saopštenja grčkog ministra turizma da će granice ove zemlje biti otvorene za turiste od 15. maja, veliki deo našeg stanovništva je isplanirao svoje godišnje odmore i uplatio aranžmane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pitali smo vlasnika jedne turističke agencije da li su se, usled eksplozije novih sojeva koronavirusa, postojeća pravila promenila i koje uslove državljani Srbije moraju da ispune da bi prešli grčku granicu.

– Uslovi za ulazak u Grčku su poznati i u ovu zemlju mogu da uđu svi vakcinisani ljudi, bez obzira na to koju su vakcinu primili. Oni koji nisu vakcinisani mogu da uđu sa antigenskim ili PCR testom. PCR test ne sme biti stariji od 72 časa, a antigenski ne stariji od 48 sati. S druge strane, da biste mogli da izvadite sertifikat i da samo sa potvrdom o vakcinaciji uđete u zemlju, potrebno je da prođe najmanje dve nedelje od druge doze, izuzev vakcine proizvođača “Astra Zeneka”, oni koji su primili ovu vakcinu mogu već posle prve doze da nesmetano putuju. Pored toga, putnici mogu ući u Grčku i sa potvrdom o preležanom kovidu-19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana – rečeno nam je iz agencije.

Foto: Shutterstock

Sa druge strane, Kipar je ukinuo sve restriktivne mere.

– Kipar je, na primer, skinuo sve mere koje se tiču koronavirusa. Tako da, može se desiti da vremenom i Grčka ukine mere, ali to je sada samo na nivou pretpostavke. Za sada, ova pravila ostaju i za avgust, nemamo nikakvu informaciju da će se nešto menjati. Grci su bili sasvim jasni u svom saopštenju da će od 15. maja, pa do kraja oktobra ići sa time, uz mogućnost da se napravi revizija – ukoliko epidemiološka slika bude povoljnija povući će mere, a ukoliko se pogorša onda će biti uvedeni rigorozniji kriterijumi. Ali, za sada, nema nikakvih naznaka da će se bilo šta menjati u toku ove sezone – kaže naš sagovornik.

Ipak, deca ne podležu istim uslovima kao odrasli, ali u zavisnosti od starosnog doba.

– Deca do 12 godina starosti, uz pratnju roditelja, ne moraju da imaju PCR test, niti naravno potvrdu o imunizaciji budući da ona ne primaju vakcinu. S druge strane, deca starija od 12 godina moraju da imaju negativan antigenski, ili PCR test.

Foto: Pixabay/ Alexandra_Koch

Što se tiče vraćanja u Srbiju, kako su se u javnosti pojavile informacije o tome da je reč o potpuno drugačijem protokolu koji je potrebno ispoštovati ukoliko putujemo drumskim ili avio saobraćajem, iz agencije su nam potvrdili da je reč o drugačijim merama, i to sa logičnim razlogom:

– Ukoliko se vraćate iz Grčke kolima, vi se tretirate tako da u Srbiju ne ulazite iz Grčke, nego iz Severne Makedonije. Pošto nama ne trebaju nikakve potvrde kada dolazimo iz Severne Makedonije, odnosno slobodan je prolaz, vama na makedonsko – srpskoj granici ne traže ništa. Kada se vraćate na aerodrom “Nikola Tesla” ili niški aerodrom, i putujete direktno iz Grčke, potrebni su vam, ukoliko ste vakcinisani – sertifikat, ukoliko niste – morate imati PCR test.

Foto: Shutterstock

Ipak, kako postoji mogućnost nasumičnog brzog testiranja kojem putnik može da bude podvrgnut, ukoliko se utrvdi da je pozitivan na kovid-19, on je u obavezi da provede 10 dana kućne izolacije u objektu po njegovom izboru, ili onom koji mu odrede nadležni organi u Grčkoj, o trošku grčke države.

S druge strane, ukoliko se utvrdi da su vakcinisani putnici dobili pozitivan test na kovid-19, oni podležu obavezi jednonedeljnog karantina, a poslednjeg dana izolacije se ponovo testiraju PCR testom.

Foto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu testiranju brzim testom na granici.

Uslov koji važi za sve koji planiraju putovanje u Grčku jeste taj da prethodno moraju da popune elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentuju dobijeni kod.

Svakako, ove i detaljnije informacije o putovanjima turisti mogu da provere na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, gde se one redovno ažuriraju, i tako izbegnu moguću neprijatnost ili komplikacije na graničnim prelazima.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar