Putin poslao JASNU poruku sudu u Strazburu: “Dok sam ja predsednik deca će imati mamu i tatu”

Evropski sud za ljudska prava traži od Rusije da otpočne proceduru priznavanja istopolnih brakova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/TASS/Alexei Druzhinin

Evropski sud za ljudska prava je obavezao Rusiju da prizna istopolne brakove. Takvo rešenje je doneto posle žalbe tri para iz Rusije.

Odluka se temelji na članu osam Evropske konvencije o ljudskim pravima u kojoj se kaže da svako ima pravo na uvažavanje ličnog i porodičnog života.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evropski sud za ljudska prava traži od Rusije da otpočne proceduru priznavanja istopolnih brakova. U traženju kompromisa, sud objašnjava da “savez istopolnih osoba” se ne mora nazivati brakom.

Odluka iz Strazbura je ogorčila veliku većinu građana Rusije, a političari već sada kažu da je Ustav jasno definisao brak kao zajednicu muškarca i žene. Iz Moskve poručuju da ih odluka suda u Strazburu ničim ne obavezuje, jer je za njih najvažnije šta piše u Ustavu. Vladimir Putin je jasno kazao da, dok je on predsednik, deca će imati mamu i tatu, a ne roditelja broj jedan i roditelja broj dva.

Putin je više puta govorio da gej populacija u Rusiji ima prava kao i svi drugi. Na poslu nema diskriminacije, ali se ne dopušta da među maloletnicima propagiraju istopolne brakove i šire gej-propagandu.

Sve su glasniji i oni koji traže da Rusija izađe iz Saveta Evrope, gde plaća visoku kotizaciju, a za uzvrat ima stalno sukobljavanja.

Ruski politikolozi ističu da sličnim odlukama sud u Strazburu samo gubi autoritet, jer ne uvažava realno stanje u Rusiji gde je velika većina građana protiv jednopolnih brakova, kao i Ruska pravoslavna crkva i druge konfesije.

Eksperti za međunarodno pravo u Moskvi ističu da nema nikakve opasnosti što Rusija neće prihvatiti odluku iz Strazbura. Interesantno je da je pre deset godina Evropsku sud za ljudska prava odbio žalbu predstavnika gej populacije za registraciju istopolnih brakova. Samo 16 zemalja u Evropi zakonski je odobrilo sklapanje istopolnih brakova.

ZAKUVALE, PA SE RASTALE

Dok se žalba iz Rusije razmatrala 10 godina jedan od parova-tužilaca se raspao. Pošto sud u Tveri nije prihvatio zahtev Rene Fet (43) i Irine Šipitko (29) da sklope brak, one su se venčale u Torontu 2009. godine. Posle pet godina su se rastale. Rene Fet, koja je godinama organizovala u Rusiji gej parade, sada živi u Luksemburgu gde je dobila politički azil 2015. godine.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar