Okupljanja samo sa POTVRDOM o vakcinaciji? Sve ide u pravcu NOVIH MERA – otkrivamo koje opcije su moguće

Vakcinisani će biti u mogućnosti da funcionišu normalo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vladimir Milovanovic, Profimedia

Za tri nedelje broj zaraženih koronavirusom može postati četvorocifren u jednom danu, dok će bolnice verovatno početi da se pune već za sedam dana, upozorio je epidemiolog dr Predrag Kon. Koncerti zakazani do kraja meseca na beogradskom „Tašmajdanu” već su otkazani zbog, kako je rečeno, pogoršanja epidemiološke situacije.

– Za one za koje sam sotona, prodana duša, izdajnik, po kojima se zlurado radujem ponovnom porastu kovida-19, molim, pa i insistiram da se usredsrede na jedinog protivnika svih nas, a to je virus, ovog puta u delta varijanti. Nema vremena za premišljanje, hitno bi trebalo početi sa obaveznom vakcinacijom zdravstvenih radnika, a zatim i ostalih grupa stanovnika koji su u posebnom riziku ili su u prilici da masovno zaraze druge zbog prirode posla koji obavljaju. Za one koji me optužuju da širim paniku… Kada vatra započne, sakrijete se i ne gledate… Samo da niko ne vidi… Manite se toga – kazao je Kon.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

VAŽNA JE DISTANCA

Da sve ide u smeru novih restriktivnih mera, za Objektiv navodi i čuveni epidemiolog Radmilo Petrović, koji takođe ističe da je korona brojke, koje su u porastu, moguće smanjiti jedino vakcinacijom.

– Budući da se otkazuju koncerti, gotovo je sigurno da će odlazak na stadione i ostala masovna okupljanja uskoro biti moguć samo uz dokaz o vakcinaciji ili obavezan negativan test. Ipak, ja sam za to da i uz ovaj dokaz mora da postoji distanca, ali i određen kodeks ponašanja. Na stadionima bi trebalo zabraniti navijanje, jer se virus prenosi glasnim govorom i pevanjem. Takođe, bilo bi poželjno da razmak između gledalaca bude između metar i po i dva – navodi naš sagovornik.

SVI ĆEMO PRIMITI TREĆU DOZU

Dr Petrović navodi da građani moraju imati na umu da je treća doza cepiva neminovnost jer, kako ističe, svaka vakcinacija mora da ima i revakcinaciju.

– Oni koji su primili vakcinu koja sadrži mrtav virus moraju znati da se u svakoj epidemiji treća doza odnosno revakcina prima na šest meseci. Ne razumem zašto bi ova epidemija bila izuzetak, jer to je sasvim normalno. I ja ću se vakcinisati opet, to je jedini način da budemo bezbedni, da sačuvamo sebe i druge – navodi naš sagovornik.

DR ADŽIĆ VUKIČEVIĆ: BUDITE SAVESNI

Pulmolog i rukovodilac kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević kaže da je neophodno da se poveća broj vakcinisanih, a naročito među zdravstvenim radnicima, koji odbijaju da prime cepivo.

– Neozbiljno je i neodgovorno da neko radi u kovid bolnici a da nije vakcinisan. Obavezna vakcinacija je neophodna za medicinare, ali i za sve zaposlene u javnom sektoru, ljude koji rade u bankama, školama, policiji, vojsci. Takođe, ne može student medicine da dođe na vežbe i radi s teško bolesnim pacijentima a da nije primio cepivo – kazala je doktorka.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

OVU I MNOGE DRUGE AKTUELNOSTI PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 19. JUL

BONUS VIDEO:

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar