Preterana briga može da bude štetna: 7 jasnih znakova da ste previše razmazili svoju decu

Važno je postaviti granice koje deca moraju da poštuju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Nije lako biti roditelj.

Uvek morate balansirate između brige i strogoće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Želite da deca budu samostalna i da imaju određenu slobodu, ali sa druge strane i da poštuju neophodne granice.

Iako neki smatraju da ne možete previše da brinete o deci, stručnjaci ipak ističu da prevelika pažnja može da bude podjednako štetna kao i manjak brige.

Znakovi koji pokazuju da ste previše razmazili decu i da im posvećujete previše pažnje:

1. Kuvate odvojene obroke za decu

Naravno, ako ste platili skupu ribu koju jedete vi i suprug, ali znate da deca to sigurno neće da pojedu, u redu je poslužiti picu ili hamburger. Ali, ako se svake večeri ubijate od posla kako biste pripremili drugi obrok za decu, onda im šaljete poruku da se kuhinja vrti samo oko njih.

Foto: Freepik/wirestock

2. Pristajete na sve zahteve

– Moj stariji sin je pregovarač. Logičan je i uporan, međutim, čak i ako je u pravu, moram da se se držim svojih postavljenih granica jer ga na taj način učim da poštuje autoritet. Saslušaću ga i odgovoriti mu, ali ponekad moram da mu kažem: Moraš da uradiš šta sam ti rekla jer ti nisi odgovoran nego ja – objašnjava terapeut Ebi Vots.

3. Dete prekida razgovore odraslih

Istraživanja o vaspitanju dece pokazuju da su deca dok ne dostignu starost od sedam godina prilično usredsređena na sebe i svet posmatraju egocentrično. Možete detetu od pet godina da objasnite da ne prekida razgovor, ali ono neće razumeti zašto je to nepristojno. Međutim, kod starije dece koja bi razvojno trebala da budu manje egocentrična, prekidanje tuđeg razgovora je način nametanja moći.

Foto: Freepik/prostooleh

4. Deca su vam važnija od braka

Ako pažnju u jednom trenutku usmerite sa deteta na supruga, to neće da našteti detetu. Naravno da to ne treba da radite svaki dan, ali za njihov osećaj sigurnosti važno je da vide kako se ljudi koji ih najviše vole, ujedno i uzajamno vole dovoljno da im brak bude prioritet.

5. Nemate prostor za sebe

Istina, živite sa detetom, ali to ne znači da vam ne treba komadić životnog prostora u kojem nema igračaka, u koji deca ne ulaze i u koji možete otići da prodišete kad želite da se opustite. Ako toga nema, na taj način detetu dajete do znanja da njegove potrebe imaju prioritet uvek i svuda, kao i da ne postoji prostor u kojem se mora naučiti strpljenju. To nije dobar način za vaspitanje dece.

Foto: Freepik/Freepik

6. Ostajete kod kuće zbog detetovog ponašanja

Jeste li ikada odbili poziv na druženje jer ste znali da se vaše dete neće lepo ponašati? Ili niste otišli u restoran na večeru jer ste znali da dete neće moći da sedi mirno? Ako mislite da pametno birate bitke, niste u pravu. U stvari, samo detetu dajete vlast i propuštate situacije u kojima ono može nešto da nauči i raste.

7. Deca spavaju sa vama svake noći

Ako vaše dete u dobu od četiri godine nikad ne spava u svom krevetu, možda mu pružate previše pažnje. Pritom ne govorimo o zajedničkim organizovanim spavanjima, nego o svakodnevnoj situaciji u kojoj dete svakodnevno spava sa roditeljima. To pokazuje nedostatak postavljenih granica.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar