Procurili snimici: Dokazano da je Tramp VRŠIO PRITISAK u nameri da poništi Bajdnovu pobedu

U pitanju su snimci govorne pošte i tekstualne poruke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: PrintscreenYouTube

Bivši američki predsednik Donald Tramp i njegovi saradnici kontaktirali su visokopozicionirane republikance u Marikopi, najvećem okrugu države Arizona, nakon predsedničkih izbora 2020. u vreme dok je Tramp pokušavao da spreči potvrdu pobede demokratskog kandidata i aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena u ključnim državama, piše Asošijeted pres.

Snimci govorne pošte i tekstualne poruke – ukazuju na drugu državu, osim Džordžije, u kojoj su Tramp, njegovi pravni zastupnici i saradnici vršili pritisak na republikanske zvaničnike koji su nadgledali izborni proces.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Pozdrav gospodine. Govori operater Bele kuće, zovem kako bih vas obavestio da je predsednik dostupan da razgovara sa vama ukoliko ste u mogućnosti da prihvatite poziv. Ako biste mogli da ga pozovete to bi bilo sjajno. Prijatno veče – sadržaj je glasovne poruke ostavljene Klintu Hikmenu, tadašnjem predsedavajućem Odboru za nadzor izbora okruga Marikopa ostavljene 3. januara 2021 – nešto pre ponoći.

Dogodilo se to nekoliko sati pošto je u javnost procurila informacija o Trampovom razgovoru sa Bredom Rafenspregerom državnim sekretarom Džordžije, piše AP, a prenosi Glas Amerike.

Od ranije je poznato da je u danima uoči kongresne potvrde Bajdenove pobede 6. januara, Donald Tramp vršio pritisak na Rafenspregera da poništi Bajdenovu izbornu pobedu u toj američkoj državi.

Hikmen je listu Arizona republik, prvom mediju koji je došao do snimaka, rekao da nije uzvratio poziv.

Naveo je da je pretpostavljao da će Tramp pokušati da izvrši pritisak na njega u smislu promene ili poništavanja izbornih rezultata – ili pak da razgovara o navodnim izbornim prevarama kao što je to učinio sa državnim sekretarom Džordžije.

– Nisam želeo da snimam predsednika, tako da nisam želeo ni da razgovaram sa njim. I nisam želeo u nedelju uveče da imam neprijatan telefonski razgovor – rekao je Hikmen za Arizona republik.

Foto: EPA-EFE/Samuel Corum / POOL

Hikmen i drugi članovi odbora, u kom je odnos 4:1 u korist republikanaca, žestoko su branili proces prebrojavanja i izborni rezultat u okrugu Marikopa – koji obuhvata grada Feniks i 60 odsto glasača američke države Arizona. Oni tvrde da na ishod nisu uticale prevara ili nepravilnosti.

Republikanci članovi državnog Senata sudskim putem preuzeli su 2,1 milion glasačkih listića i mašine koje su korišćene za njihovo prebrojavanje. Kompanija Trampovog pristalice, koji je u javnosti širio teorije zavere u vezi sa izbornim ishodom, nadgledala je reviziju listića.

Najsnažniji pritisak stizao je od Keli Vord, predsedavajuće Republikanske partije iz Arizone, koja je pokušavala da ubedi svoje stranačke kolege da dovedu u pitanje rezultate izbora – uprkos tome što su zvaničnici zaduženi za nadzor izbornog procesa uveravali da je ishod glasanja izbora bio verodostojan.

Između ostalog Vord je Hikmenu poslala i poruku da mora da zaustavi brojanje.

Hikmena i druge članove odbora pokušala je da uveri da kontaktiraju Trampovog pravnog zastupnika Sidnija Paula – koji je širom američkih država podnosio tužbe zbog navodnih izbornih prevara. Sve podnete tužbe su odbačene.

Tokom prepodneva 20. novembra, udanu kada je odbor trebalo da potvrdi rezultate u okrugu Marikopa, Vord je jednom od članova odbora Bilu Gejtsu poslala poruku.

– Možemo li razgovarati sada kada je parnica okončana – zatražila je Vord dodavši da postoji mnoštvo nepravilnosti koje je potrebno razrešiti.

Foto: Twitter printscreen

– Znam da republikanski odbor ne želi da bude upamćen kao entitet koji je potvrdio izbornu prevaru – napisala je u poruci čelnica republikanaca države Arizona u poruci jednom od članova odbora za potvrdu izbornih rezultata.

Nakon iznošenja tvrdnji o navodnoj prevari, i neposredno pre nego što je odbor potvrdio izborne rezultate, Gejtsu je poslala još jednu poruku: – Deluje kao da se vaše kolege republikanci predaju. Veoma tužno i neamerički – bila je sadržina te poruke, piše AP.

Istovremeno, obratila se i drugom članu odbora Stivu Čukriju: – Izgleda da igrate za pogrešan tim i ljudi će to upamtiti. Pogrešan tim! – pisalo je u poruci koju je uputila Keli Vord.

Prema dostupnim podacima Trampov advokat Rudi Đulijani pokušavao je da dopre do nekoliko republikanskih članova Odbora za nadzor izbora.

– Možete li me pozvati ako budete u prilici? Želim da razgovaram sa vama o nekoliko tema. Možda možemo da popravimo ovu stvar. Znate, zaista mislim da je šteta što su republikanci nekako u takvoj situaciji. I mislim da možda postoji lep način da se ovo reši za sve – sadržaj je govorne pošte koju je Đulijani ostavio Bilu Gejtsu – jednom od članova Odbora za nadzor izbora u okrugu Marikopa države Arizona.

Sa Đulijanijem je, piše AP, u Fenisku razgovarao Stiv Čukri. Trampov pravni zastupnik mu je izneo neutemeljene tvrdnje bivšeg predsednika o izbornim malverzacijama.

Američki Kongres potvrdio je 6. januara pobedu demokratskog predsedničkog kandidata Džozefa Bajdena – koji je nakon inauguracije postao 46. američki predsednik.

Potvrdi rezultata Elektorskog koledža prethodio je nasilan upad pristalica Donalda Trampa u Kongres, zbog čega je sednica bila prekinuta na nekoliko sati.

Predstavnički dom i Senat su, pre potvrde rezultata izbora, odbacili prigovore Trampovih republikanskih saveznika u Kongresu na rezultate izbora u Arizoni i Pensilvaniji.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar