To radi osoba koja vas dobro poznaje: Sedam znakova koji pokazuju da vas neko EMOCIONALNO UCENJUJE

Zaustavite začarani krug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ gpointstudio

Osoba koja vas emocionalno ucenjuje je obično neko ko vas dobro poznaje.

To je neko ko sigurno zna vaše tajne i šta je ono što može da vas učini ranjivim.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Razlog zbog kojeg vas emocionalno ucenju je veoma jednostavan: žele da vas nateraju da se povinujete njihovim željama.

Ovo su sedam najčešćih znakova koji ukazuju na to da vas neko emocionalno ucenjuje.

Postavlja vam zahteve

Prvi korak ka emocionalno uceni je zahtev koji pred vas postavlja neko vama blizak. Njegov zahtev u početku može biti suptilan, ali će na kraju ta osoba postati agresivna ukoliko se ne povinujete. To su osobe koje samo žele da kontrolišu i vas i vaše postupke.

Foto: Freepik/cookie_studio

Možete da se oduprete njihovom zahtevu

Kad nam neko kaže šta treba da radimo, obično reagujemo tako što se suprotstavljamo. Upravo tako možete da reagujete kada vam, na primer, otac kaže da se više ne družite sa određenom osobom. Vi ne razumete zašto ta osoba tako nešto zahteva od vas i sukobljavate se sa njom. To donosi još veću napetost u vaš odnos jer osoba koja vas emocionalno ucenjuje ne namerava da ustukne.

Međutim, i dalje će vršiti pritisak na vas

Strah, krivica i osećaj obaveze su tri oružja koje će takve osobe koristiti kako bi vas neprestano pritiskale. To je neko ko će učiniti sve da uspe u svojoj nameri, bez obzira na to koliko će vas povrediti. Možda će pokušati da prebace krivicu na vas zbog onoga što su vam učinili. Takođe, neće se ustručavati da kažu da će preduzeti drastične mere ako ne uradite kako one kažu.

Foto: Youtube/Printscreen/Real Facts

Prete vam

Ako ništa drugo ne uspe, možda će pokušati da vas zastraše pretnjom. Nastaviće da vrše pritisak na vas, sve dok ne posustanete. Stvaraće takvu situaciju da vi budete odgovorni, ma kakav krajnji ishod bio.

Optužuju vas za ono što niste uradili

Ovo je još jedan trik koji omogućava da se osećate kao da ste izgubili poverenje partnera i da morate da se potrudite dvostruko više da biste ga vratili. Ovo proizilazi iz njihove sopstvene nesigurnosti i straha da ćete ih izdati jer su u prošlosti možda bili povređeni. Ovi napadi besa neprestano dolaze i odlaze, a vi se osećate kao da sve vreme radite nešto pogrešno.

Foto: Freepik/ gpointstudio

Ljubomora igra veliku ulogu

Patološka ljubomora je jedan od razloga zbog kojih vaš partner može početi da bude emocionalno nasilan. To su osobe koje ne vole kad razgovarate sa drugim ljudima i da se viđate sa njima. Zbog toga se ne ustručavaju da vam pred drugima napreve dramatičnu scenu, a vi se na kraju osećate krivim što ste doveli do toga. Osećate se kao neko ko stalno ponavlja iste greške.

Popuštate pred pritiskom

Posle silnih rasprava, popuštate pod pritiskom te osobe. Situacija se smiruje i vraća u normalu, gde je vaš partner ponovo pažljiv prema vama i pun ljubavi. Međutim, ne treba mnogo vremena da ponovo pronađe nešto novo što ga muči zahvaljujući njegovoj nesigurnosti.

Foto: Freepik/yanalya

Kako da zaustavite začarani krug?

Prvo, morate biti mirni i ne dozvoliti da bes upravlja vama. Bez obzira na to koliko pritisak imate, možda će vam biti potrebno neko vreme da shvatite šta treba da uradite.

Razgovarajte sa partnerom i postavite svoje granice. Jasno mu stavite do znanja da on ne može da kontroliše vaše odluke i način na koji živite svoj život.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar