Danas POČINJE POLAGANJE male mature: Đaci ovo nikako ne smeju da zaborave

Stepen bezbednosti čuvanja testova organizovan je na najvišem mogućem nivou

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Maturanti širom Srbije, njih oko 68.000, za dva sata počinju polaganje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, prvog dana male mature.

Iako je ova školska godina bila totalno drugačija od prethodnih, trema i uzbuđenje su isti kao i svih prošlih godina i kod dece i kod roditelja. Psiholozi poručuju – samo polako. To je rečenica koju roditelji nikako ne smeju da zaborave da im kažu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Završni ispit je rezultat celokupnog rada i ponašanja učenika tokom osmogodišnjeg školovanja. Ko je redovno učio i trudio se, ni završni ispit mu neće teško pasti. I pored toga, to je za učenike jedna nova situacija gde se ispituju na jedan drugačiji način i u drugačijim okolnostima. Roditelji bi trebalo da im pruže podršku i požele puno uspeha i da daju sve od sebe. U tom trenutku je bitno da razmišljaju o zadatku, a ne da razmišljaju mnogo unapred, šta će biti ako ne urade dobro i slično. Znači da se ne bave predviđanjima, već da budu koncentrisani, usredsređeni na zadatak, pažljivi i da razmišljaju pozitivno. Poruka treba da bude kratka i efektna, i da se odnosi na to da razmišljaju, ne žure i da daju sve od sebe, naravno i da slušaju uputstva dežurni nastavnika – objašnjava psiholog Marina Đorđević.

Polaganje srpskog odnosno maternjeg jezika počinje danas u 9.00 i trajaće do 11.00 časova. Osnovci će pred sobom će imati test od 20 zadataka.

U četvrtak će srednjoškolci raditi test iz matematike. Kao i prvog dana, termin je od 9.00 do 11.00 časova, a pred svršenim osnovcima takođe će biti 20 zadataka.

Mala matura biće završena trećim, kombinovanim testom (9.00-11.00) na kojem će biti pitanja iz geografije, biologije, fizike, hemije i istorije. On je ujedno i najvredniji, jer, za razliku od srpskog i matematike, koji nose po maksimalnih 13 poena, ovaj vredi 14.

Šta poneti na polaganje ispita i kako će sve izgledati

Mnogo će zavisiti od protivepidmeioloških mera, tako da će u učionicama biti manji broj đaka nego u nekim normalnim okolnostima. Đaci sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu, identifikacionu nalepnicu, grafitnu olovku (ako žele da prvo napišu odgovore njom), gumicu i plavu hemijsku olovku (priznaju se samo odgovori napisani hemijskom olovkom).

Ispred učionice u kojoj se polaže ispit određuje se mesto na koje učenici odlažu lične stvari koje ne smeju da koriste na ispitu, poput mobilnih telefona.

U svakoj učionici bi trebalo da bude po dvoje nastavnika-kontrolora.

Testovi će biti lakši

Kako osnovci najviše strepe od kombinovanog testa, pogotovo posle godinu dana onlajn nastave, Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najavio je da će testovi ove godine biti lakši.

– Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila – rekao je Ružić, i dodao da je ova školska godina održana pod posebnim okolnostima i zbog toga učenici zavređuju i drugačiji test.

Apelovao je na roditelje da se ne podiže tenzija, kao i da relaksirano pristupe testu.

– Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu – naglasio je Ružić.

Kako se računaju bodovi sa testa?

Đaci na prijemnom ispitu, odnosno maloj maturi, mogu da osvoje maksimalno 40 bodova na tri testa: srpski/maternji, matematika i kombinovani. Međutim, ne donosi svaki test isti broj bodova: srpski/maternji jezik i matematika garantuju po maksimalnih 13 poena, a kombinovani čak 14.

Svaki od testova završnog ispita imaće 20 pitanja. Svaki tačan odgovor donosi učeniku jedan poen, dakle najviše 20 u ukupnom skoru. Broj poena iz srpskog i matematike množite koeficijentom 0,65, a broj bodova sa kombinovanog testa koeficijentom 0,7, kako biste dobili bodove koji se računaju pri upisu u srednje škole.

Policija čuva testove

Stepen bezbednosti čuvanja testova kako je nedavno potvrdio Ministar prosvete Branko Ružić bio je organizovan na najvišem mogućem nivou.

– Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM – objasnio je Ružić.
Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

– Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme – rekao je ministar.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar