Srbima udaren ŽIG GENOCIDNIH: Đukanović pomogao sprovođenju onoga što Britanija 2015. u UN nije uspela

Ove mere najverovatnije neće biti vidljive javnosti, ali nema sumnje da državni vrh Srbije neće sedeti skrštenih ruku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Usvajanje otvoreno antisrpske rezolucije u crnogorskom parlamentu o navodnom genocidu u Srebrenici sigurno neće proći bez adekvatnog odgovora Srbije. Prema saznanjima, Beograd će povući odgovarajuće poteze, pre svega prema premijeru Zdravku Krivokapiću i predsedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću.

Ove mere najverovatnije neće biti vidljive javnosti, ali nema sumnje da državni vrh Srbije neće sedeti skrštenih ruku na otvoreno delovanje protiv njenih interesa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da bi i Beograd mogao da zaoštri svoju politiku prema Crnoj Gori, nagovestio je u petak ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin:

– Oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici ispisali su se iz Srba. Krivokapić je poslednji put razočarao Srbe, posle ove bruke više ništa od njega ne može da nas razočara – izjavio je Vulin.

On je najavio ličnu inicijativu kao kontrameru:

– Predsednik Vučić nije čovek koji zabranjuje, ali tražiću od njega da se onima koji su glasali za rezoluciju zabrani ulaz u Srbiju. Neka svoje porodice dobro raspoređene po Beogradu viđaju u Crnoj Gori – poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Da će najnoviji skandal Podgorice u režiji Zdravka Krivokapića, Dritana Abazovića i Alekse Bečića, uz pomoć Mila Đukanovića dalekosežno uticati na odnose Srbije, Republike Srpske i Crne Gore bilo je jasno i pre nego što su poslanici njihovih stranaka, u sadejstvu sa do juče opozicionom Demokratskom partijom socijalista pritisli zelene tastere u parlamentu. Ipak, glasanje o srebreničkoj rezoluciji o genocidu, udaljilo je Beograd i Podgoricu na dosad najveću distancu, a Crnu Goru uvelo u drastičnu političku krizu koja bi lako mogla da se završi slomom aktuelne vlade, rekonstrukcijom ili – novim izborima.

Okosnica dojučerašnje vladajuće većine, okupljene u koaliciji “Za budućnost Crne Gore” skandaloznu i provokativnu rezoluciju izglasanu u paketu sa smenom ministra pravde Vladimira Leposavića ocenjuje kao izdaju izborne volje glasača i samo poslednje – nikako i jedino – izigravanje poverenja srpskog naroda u Crnoj Gori.

Foto: Youtube/Printscreen

So na otvorene rane zvaničnog Beograda, Banjaluke, ali i Srba u Crnoj Gori, nasula je činjenica da je u Podgorici, na maloj sceni, prošlo ono što je 2015. teškim naporima osujećeno u velikoj međunarodnoj areni – Savetu bezbednosti UN. Iste tvrdnje i podmetanja Velika Britanija je zapakovala u sličnu rezoluciju kojom se takođe potcrtavala istorijska odgovornost srpskog naroda. Samo zahvaljujući ruskom vetu, ovaj opasni manevar Londona je sprečen.

Da skandal bude veći, u odnosu na britanski tekst Podgorica je otišla i korak dalje, pa je u svoj dokument ugradila i “kazneni element” za – negiranje genocida. Naime, u tački 4 rezolucije navedeno je da se “pozivaju nadležne institucije na primenu pozitivnih propisa kada su u pitanju radnje i dela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici”!

Ovoga se nisu dosetili čak ni Britanci, koji su u 16 tačaka nacrta rezolucije “osudili genocid”, a njegovo poricanje “videli kao prepreku pomirenju i opterećenje za žrtve”, bez pozivanja na kažnjavanje onih koji to čine.

I u britanskom, kao i u dokumentu parlamenta u Podgorici, pominje se brojka od 8.000 stradalih u Srebrenici. Ali, Britanci su u svom nacrtu jasno apostrofirali da je bilo žrtava na svim stranama tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, što zvanična Podgorica samo nemušto pominje.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je u crnogorskoj rezoluciji apsolutno sve sporno:

– Krivokapić očigledno hoće da bude “veći katolik od pape”. Pošto nema nikakvu ozbiljnu podršku u Crnoj Gori, ni među srpskim korpusom, a ni među pristalicama DPS, ima evidentnu potrebu da se dokazuje zapadnim mentorima, kao neko što je uradio nešto što nije ni Milo Đukanović. Ovo je krajnje sraman potez Krivokapića i ovo je veliko pitanje da li srpska zajednica treba da podrži ovakvog premijera.

Da je usvojena rezolucija napravila dosad najveći procep u redovima prošlogodišnjih pobedničkih koalicija, čija je saradnja sada pod velikim upitnikom potvrđuju žestoke reakcije iz Demokratskog fronta. Lideri ovog saveza Andrija Mandić i Milan Knežević akt o Srebrenci ne priznaju, jer se njome Srbija, RS i srpski narod označavaju – genocidnim.

– Ovaj dokument za Crnu Goru je sramniji od priznavanja nezavisnosti lažne države Kosovo. On dugoročno znači ukidanje Republike Srpske. Tragično je i sramotno što su se Krivokapić, Bečić i Abazović priklonili Đukanoviću. Zbog toga će stranke u okviru naše koalicije odlučiti o daljim koracima u novonastaloj političkoj krizi – rekao je Mandić.

Milan Knežević, koji se povodom ishoda glasanja u Skupštini, u petak izvinio Srbiji i celom srpskom narodu, iscrtao je obrise platforme za buduće razgovore sa Bečićem i Abazovićem:

– Ili će da naprave otklon od bivšeg režima ili će se ići na nove parlamentarne izbore.

Foto: Printscreen/youtube

Mandić je naglasio i da će Front sam donositi odluke o svom delovanju i da neće pitati ni Srbiju, ni Rusiju, EU, niti Aleksandra Vučića:

– Ali ponosni smo na to što su taj Vučić i Srbija uradili na korist Crne Gore. Očigledno je da Srbija i srpski narod moraju da trpe i udarce iz Crne Gore počev od priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo, pa do proglašavanja srpskog naroda za genocidni.

Da se Krivokapićev politički kompas vrti bez ikakvog pravca, potvrđuje i njegov komentar da je “usvojena rezolucija o Srebrenici zaista bila nepotrebna, jer produbljuje podele i sukobe u društvu, a uz to nema je ni BiH”.

– Crna Gora je već imala usvojenu deklaraciju evropskog parlamenta o događajima u Srebrenici – napisao je Krivokapić na svom tviter-nalogu. U pokušaju da se ogradi od političkog skandala on poručuje:

– Izvršna vlast je potpuno odvojena od zakonodavne vlasti, a svako u parlamentu ima jednako pravo da glasa po slobodnoj volji. Odluka je bila na Skupštini i ja kao predsednik Vlade nisam ni inicirao ni podržao donošenje ove rezolucije.

Svega koji sat ranije, Krivokapić je lansirao teoriju da Demokratski front zajedno sa DPS i njenim bivšim koalicionim partnerima direktno dogovara obaranje Vlade. Dokaz ove saradnje on je video u povlačenju poslanika DF iz Skupštine.

Nešto kasnije on je odbacio tvrdnju da postoji nova većina, i poručio da neće biti premijer protiv volje naroda.

Premijeru Krivokapiću lideri DF još pre glasanja poručili su da ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Leposavića budu izglasani zajedno sa DPS, da ga više neće ni formalno smatrati za premijera. Logičan korak na crnogorskoj političkoj sceni, otud, mnogi vide u – zameni ličnosti na premijerskom mestu.

OSAM TAČAKA DOKUMENTA SKUPŠTINE U PODGORICI

1. Najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici

2. Potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti

3. Osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački

4. Poziva nadležne institucije na primenu pozitivnih propisa kada su u pitanju radnje i dela javnog negiranja postojanja ili umanjenja genocida u Srebrenici

5. Naglašava značaj i potrebu da se ustanovi 11. jul danom sećanja na žrtve Srebrenice

6. Potvrđuje rešenost države Crne Gore, kandidata za članstvo u EU i punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrednosti mira i stabilnosti i multietničkog sklada

7. Poziva nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti

8. Najoštrije osuđuje sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, izražava saosećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice i naglašava značaj postizanja pravde i dugoročne podrške preživelima, apelujući na pomirenje u regionu, jačanje međunacionalne i međuverske tolerancije, razumevanje i solidarnost.

SVI SPORNI POTEZI KRIVOKAPIĆA

Ilustracija,Foto: Pixabay,EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

* Stao iza odluke Đukanovića da protera srpskog ambasadora Božovića

* Božovićeve izjave o Podgoričkoj skupštini 1918. i ujedinjenju sa Srbijom okarakterisao kao vređanje suvereniteta Crne Gore

* Čestitao Dan Republike Srpske, pa se pravdao zbog toga.

* Čestitao dan nezavisnosti lažne države Kosovo, što je javnosti otkrio vicepremijer Abazović

* Krivokapić odbio da podrži listu “Za budućnost Nikšića” na lokalnim izborima u ovom gradu

* Tražio smenu ministra pravde Leposavića zbog izjave u kojoj je doveo u sumnju presude međunarodnih sudova da se u Srebrenici dogodio genocid

* Odložio potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC

* Uz pomoć Đukanovićevog DPS progurao u Skupštini sramnu rezoluciju o Srebrenici

PREDSEDNIK VUČIĆ OBRATIO SE GRAĐANIMA
SRBI, GLAVU GORE, HTELI SU DA OBEŠČASTE NAŠ NAROD

Povodom rezolucije usvojene u crnogorskoj skupštini oglasio se u petak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

– Poštovani građani Srbije i srpski narode. Prethodnih dana i nedelja bili smo izloženi velikim pritiscima. Očekivali smo ih od svih onih koji su učestvovali u pokušaju stvaranja takozvanog nezavisnog Kosova, i od svih onih kojima ne pada lako činjenica da Srbija napreduje najbrže u svojoj istoriji. Očekivali smo ih od svih onih koji bi upravo zato želeli da Srbiju oslabe, ali nismo ih očekivali od onih koji su nam uvek bili najbliži – rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je njegova poruka upućena srpskom narodu gde god da živi, koji mora da izdrži napade i pritiske.

– Nije naša ni sramota ni krivica, samo treba da držimo glavu visoko uzdignuto, da radimo što je moguće više, i da se borimo još snažnije. Da se borimo za svoju Srbiju i sve naše građane. Da odgovorimo na svaku optužbu, ali da i dalje gradimo mir i čuvamo stabilnost. Da nikoga ne vređamo i nikome ne radimo ono što nama rade – istakao je predsednik.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav/Printscreen

Vučić je rekao da će Srbija u narednim danima analizirati sve odluke crnogorskog parlamenta, i naveo je da nećemo donositi ishitrena rešenja.

– Nećemo ni vređati one koji su donosili te odluke protiv interesa Srbije. Naše je da narodu u Crnoj Gori kažemo da smo uvek bili uz njih i da ćemo i dalje biti. Mi bliže od njih nemamo. Nikada niko neće moći da nas razdvoji. Ali, prema onima koji su donosili političke odluke samo da bi napakostili Srbiji, umećemo da se odnosimo onako kako zaslužuju. Spremni smo da pomognemo ljudima i u Nikšiću, Beranama, Podgorici, na primorju… ali ćemo umeti da napravimo odnos kakav zaslužuju vlastodršci koji donose odluke nikada ne konsultujući Srbiju i koji gledaju kako da uvrede našu zemlju i obeščaste naš narod. Za njih ćemo uvek imati adekvatan odgovor. On će biti miran, ali nikada kukavički i podanički, jer mi nemamo gazde u stranim ambasadama. Jedino smo sluge srpskom narodu.

Predsednik je pozvao narod Srbije “da digne glavu gore” i najavio:

– Biće još rezolucija u regionu i sve će biti prepisane iz britanske rezolucije u Savetu vezbednosti UN. I svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima vam je jasno zgog čega su i protiv koga donete. Ali, mi ćemo da nastavimo da razgovaramo sa svima i da pokazujemo narodima u okruženju da sa njima želimo najbolju saradnju, a Srbiju u njenom usponu niko neće moći da zaustavi.

DODIK: NEPRIJATELjSKI ČIN

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik odluku Skupštine Crne Gore vidi kao apsolutno “neprijateljski čin”.

– Neshvatljivo je da crnogorski parlament izglasa rezoluciju o Srebrenici, a da se to još nije dogodilo u BiH. Ako Parlamentarna skupština BiH nije donela sličan dokument, onda se postavlja pitanje zašto je to uradila Crna Gora, ali i da li je to akt mešanja u unutrašnje stvari drugih država. Ako politika BiH nije mogla da dođe do konsenzusa o tom pitanju, kako je moguće da oni imaju pravo o tome da pričaju. Ili time peru sopstvenu savest – zapitao se Dodik.

Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

MIRNA JURIŠALA NA MANASTIR

Građane Cetinja koji su pred očima nezainteresovane policije nasrtali na kapiju Cetinjskog manastira, navodno revoltirani građevinskim radovima, predvodila je Mirna Nikčević, diplomata Đukanovićevog režima. Ona je otpuštena iz službe posle teškog ispada, kada je javno pozvala da se “Saborni hram u Podgorici spali zajedno sa vernicima”.

Tokom incidenata pred manastirom grupa prestupnika, žargonom ulice vređala je sveštenstvo, pokušavajući čak i da nasilno uđe u portu manastira. Sve vreme, policija je mirno gledala grupu izgrednika. Tek posle pokušaja provale u dvorište hrama odlučila se da zavede red.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar