OBJEKTIV SAZNAJE

OTKRIVAMO: Tončev uskoro iza rešetaka? Policija češlja sve u vezi sa IPA projektima u opštini Surdulica

Zanimljivo da je u zgradi Opštine Surdulica juče bio i sam ministar Novica Tončev, očigledno uplašen za sudbinu svojih saradnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Starsport, Shutterstock

Policija već tri dana češlja dokumente vezane za muljažu sa IPA projektima u Opštini Surdulica, u koju su upetljani saradnici Novice Tončeva, saznaje Objektiv!

Zbog malverzacija sa javnim nabavkama, budžet Opštine Surdulica oštećen je za oko 50.000 evra i to je tek delić slagalice. Pripadnici policije već neko vreme traže dokaze koji će biti dovoljni da se svi oni koji su umešani u zloupotrebe izvedu pred lice pravde.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Zanimljivo da je u zgradi Opštine Surdulica juče bio i sam ministar Novica Tončev, očigledno uplašen za sudbinu svojih saradnika. Naizgled miran, on je pokušao da smiri situaciju i ubedi policajce kako ništa ne kriju iako je svima jasno da nijedna zloupotreba u Surdulici nije mogla da prođe bez njega – kažu naši sagovornici upućeni u detalje.

NAČELNICE PALE SREDINOM JANUARA

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije iz Niša uhapsili su sredinom januara u Surdulici više osoba, među kojima su bile četiri načelnice Opštine Surdulica zbog malverzacije i pranja novca u vezi sa IPA projektima koji su godinama unazad rađeni između te opštine i Bugarske u sklopu međugranične saradnje.

Tada zadržane žene su, između ostalog, kao članovi komisije za javnu nabavku Opštine Surdulica, u vezi sa rekonstrukcijom Informacionog centra na Vlasini prihvatile ponudu PD „Zidar” iz Negotina, iako u konkursnoj dokumentaciji nije dostavljena bankarska garancija, a njihova ponuda bila je za 28.770 evra veća od ponude preduzeća GDP „Banković” iz Crne Trave, koje je dostavilo svu potrebnu dokumentaciju i ponudilo najnižu cenu. Vrlo brzo načelnice su puštene da se brane sa slobode, a dočekao ih je lično ministar Novica Tončev, koji je medije optužio za hajku.

Podsetimo da je Objektiv otkrio i da je budžet Opštine Surdulica oštećen kada je Tončev naložio direktorki Turističke organizacije Surdulica Biljani Nikolić da izdaje nezakonite dozvole za gradnju na Vlasini, koja je zaštićeno područje i predeo izuzetnih odlika. Tako je budžet Opštine oštećen za 5.000.000 dinara, ali su o tome svi ćutali doskoro, kada je klupko počelo da se odmotava.

– Predelom izuzetnih odlika (PIO) na Vlasini gazduje Turistička organizacija (TO) Opštine Surdulica, u okviru koje je i Rendžerska služba. Zadatak rendžera jeste da nadgledaju ovo zaštićeno dobro države i da intervenišu u raznim, a posebno u slučajevima divlje gradnje. Ipak, Novica Tončev i tu koristi priliku da namakne neke pare. Najveću pažnju Tončev posvećuje tome da se svaki poslovni potez, a većina je zloupotreba budžeta Opštine, pokriva papirima koji nemaju veze sa stvarnim poslovanjem. Uz lepu novčanu nadoknadu, 20 do 30 odsto od ukupne vrednosti posla, to zna svaki čovek u Surdulici, Novica sredi dozvole za nelegalnu gradnju, pa je zato pre nekoliko godina Opština kažnjena sa 5.000.000 dinara – pojašnjavaju naši sagovornici i dodaju da su odbornici zaštićeni kao „beli medvedi” i dobro plaćeni za ćutanje.

Novica Tončev Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

IZVLAČE NOVAC I POKRIVAJU PAPIRIMA

Za vreme vlasti Novice u Surdulici, sredstva budžeta trošena su na komunalno lickanje grada i fudbal, gde se brzo izvlačio novac i pokrivao papirima.

– Nakon dobijenih izbora, Tončev vraća novac iz više pravaca: preko nameštenih fudbalskih rezultata i kladionica, nameštenih licitacija na lokalnim poslovima i po nekim mesnim zajednicama, a preko sredstava prekogranične saradnje sa Bugarskom, koje finansira EU. On je predstavnik Srbije za međugraničnu saradnju – podsećaju izvori Objektiva, te dodaju da nije čudno što su četiri radnice Opštine nedavno uhapšene upravo zbog muljanja sa parama iz IPA projekata. Tačno se vidi kako je budžet isprepletan u svim svojim segmentima sa FK Radnik i to postaje pravo vrzino kolo gde svi, ama baš svi budžetski korisnici moraju da rade za FK Radnik, gde gazduje njegov sin Stanislav Tončev. Ministar Tončev u izjavi za Objektiv kaže da bi i on voleo da sazna o čemu se radi.

– Voleo bih da to pitanje postavite tužiocu čiji inspektori ne znaju tačno zbog čega su došli i kakve su im informacije potrebne. Danas sam bio tamo da proverim zašto zaposleni koji su juče davali dokumentaciju nisu mogli ni da doručkuju, i kao neko ko je u to vreme bio predsednik Opštine Surdulica. Ovaj projekat je završen 2011. godine, prošao je četiri revizije i jedan je od najuspešnijih projekata IPA programa prekogranične saradnje Bugarska–Srbija na koji smo svi jako ponosni. Uvek sam spreman da pružim punu podršku nadležnim organima u borbi protiv korupcije, ali isto tako pozivam tužioce da ispitaju javne nabavke i u drugim opštinama, ministarstvima i kancelarijama – rekao je za Objektiv Tončev, koji tvrdi da je „ovo što se dešava u Opštini Surdulica tendenciozno osmišljeno” da bi se, kako navodi, on i njegovi saradnici diskreditovali.

Piše: Ekipa Objektiva

Ovu na još mnoge interesantne teme pročitajte u sutrašnjem izdanju štampanog Objektiva. 

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar