UREĐENJE DOMA

Renovirate životni prostor? Uz pomoć ovih saveta ADAPTACIJA STANA biće lakša i efikasnija!

Kada renovirate kuću ili stan često dolazi do situacija koje niste očekivali, evo na šta sve treba da obratite pažnju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: pexels/Rene Asmussen

Već dugo maštate da napravite neke izmene u vašem stanu? Čak i ako ste zadovoljni svojim domom, uvek postoji neki deo kome nedostaje malo više ulepšavanja. Ukoliko šank koji ste sa zadovoljstvom postavili više niko ne koristi, trpezarija vam se čini prenatrpano, a kuhinja nepregledno i nefunkcionalno – vreme je za promene!  

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U većini slučajeva, najbolje ideje za renoviranje stanova su jeftine i lake. Često je samo potrebno promeniti raspored nameštaja, okrečiti zidove i zameniti par stvari da bi se osećali kao da smo u novom stanu. Međutim, nekad to nije dovoljno i neophodno je uneti drastičnije promene u životni prostor. 

Projekat adaptacije stana može izgledati mučno, ali zagarantovano će proći glatko ukoliko preduzmete odgovarajuće korake i znate nekoliko trikova koje možete iskoristiti u procesu renoviranja. 

Napravite precizan plan pre početka radova

Pravljenje skice unapred će vas spasiti glavobolja kasnije. Pored toga, proces će ići mnogo brže i uspećete da izbegnete probijanje rokova i odlaganje. U svom planu treba da razjasnite i ciljeve preuređenja. Da li to radite kako biste vi uživali u prostoru ili kako bi povećali tržišnu vrednost zbog izdavanja ili prodaje nekretnine? Odgovor na to pitanje će vam pomoći da lakše donosete odluke o ostalim koracima. 

Foto: pixabay/Victoria_Borodinova

Ukoliko počnete da istražujete tržište nekretnina, lako možete uočiti da su najveće promene primetne u stanovima starogradnje. Enterijeri su modernizovani i promenjeni u nadi da će se na taj način privući stanari, pa je ponuda stanova za iznajmljivanje u Beogradu znatno porasla poslednjih godina.

U listu stvari koje morate da uradite pre početka radova, ukoliko planirate rušenje, spadaju i dozvole od grada. Zahtevi koji se podnose razlikuju se u svakoj gradskoj opštini i neophodno je da to završite na vreme kako vas inspekcija ne bi kaznila. 

Foto: Freepik/ rawpixel.com

U svakom slučaju, planiranje unapred će vam uštedeti novac, s obzirom na to da i arhitektama i izvođačima radova morate dodatno da platite svaku promenu koju naknadno zatražite. 

Isplanirajte budžet

Sada kada ste odlučili šta sve želite da promenite u svom stanu, vreme je da svedete račun. Vaš budžet treba da obuhvati troškove građevinskog materijala, radne snage, nameštaja, tehnike i taksi za građevinske dozvole. 

Foto: pixabay/3844328

Veoma je važno da bar 10 do 20 procenata ukupne sume koju ste spremni da potrošite, odvojite sa strane. To vam je neka vrsta rezervnog fonda za neplanirane troškove, kojih će gotovo sigurno biti. Ako imate sreće, nećete koristiti taj novac, ali u velikom projektu kao što je preuređenje stana, uvek može doći do nekih iznenadnih situacija. 

Zatražite procenu troškova od više izvođača radova i izaberite najpovoljnijeg, ali i najpouzdanijeg. Ako troškovi premašuju vaš budžet, eliminišite određene elemente projekta koji vam nisu trenutni prioritet, pa ih dovršite kasnije.

Sarađujte sa komšijama

Renoviranje stanova je teže od renoviranja kuće jer morate povesti računa o komšijama sa kojima delite zgradu. Budite dobri susedi i ljubazno ih obavestite o radovima na vreme!

Foto/HugoWaite/Pixabay

Recite koliko dugo će trajati ti radovi i izvinite se unapred pre nego što započnete bilo kakav posao. Objasnite im da ćete pokušavati da svedete buku na najmanju moguću meru gde god je to moguće. Obavežite se da ćete održavati zajednički prostor, da će biti čist i uredan (iako je sve to već propisano kućnim redom). 

Takođe, moraćete da ispoštujete vreme odmora i da izbegavate sve vrste bušenja, lupanja i pravljenje bilo kakve druge buke u tom periodu.

Velike promene – mnogo prašine

Veće obnove mogu uključivati adaptaciju kuhinje, kupatila, zamenu podova ili čak promenu instalacija i prozora i vrata. Za sve ove segmente renoviranja biće  vam potrebna formalna odobrenja i dozvole, kao što smo već napomenuli.

Foto: pixabay/stux

Takođe, moraćete se pomiriti sa tim da živite u prašini nekoliko nedelja. Molerski radovi – gletovanje i krečenje će trajati najduže jer je nekad potrebno da se zidovi pređu po nekoliko puta da bi se dobio željeni rezultat.  

U ovako velikim projektima se najčešće kreće od kuhinje, kao najkorišćenije prostorije u stanu. Njeno renoviranje ujedno povećava vrednost nekretnine, pa joj se stoga posvećuje i najviše vremena. Mnoge stare zgrade imaju male kuhinje i gotovo uvek su zatvorene zidovima sa sve četiri strane. Danas ljudi vole otvorenije, svetle kuhinje, pa se uglavnom ruše zidovi i menjaju instalacije.

Super trik: Kako da okrečite ceo zid za 25 sekundi! (VIDEO)

Osim kuhinje, druga prostorija koja iziskuje dosta pažnje, jeste kupatilo. Kupatilo je deo stana koji najbrže propada usled konstantne izloženosti vlažnom vazduhu. Veliki problem predstavlja činjenica da su kupatila u starim zgradama obložena keramičkim pločicama samo do polovine zidova, dok se na drugoj polovini neretko stvara buđ.

Foto: Pexels/Chait Goli

Majstorima je zato potrebno dosta vremena da sruše stare pločice i da nalepe nove, koje će obuhvatiti celu površinu kupatila – zidove, pod, pa i plafon. 

Promene u drugim prostorijama ne bi trebalo da oduzimaju previše vremena. Većina popravki i instalacija se odradi u periodu od par dana. Menjanje prozora, na primer, traje svega par sati, naravno, pod uslovom da posao radi iskusan tim majstora. 

Uložite novac u kvalitetne materijale i nameštaj

Kvalitetni materijali produžiće rok trajanja lepom izgledu vašeg doma, a vi na taj način možete uštedeti novac na duže staze.Ovde pre svega mislimo na prirodne materijale koji ne štete životnoj sredini, a sa druge strane imaju izvanrednu zvučnu i toplotnu izolaciju. 

Foto: Pixabay.com/Michael Gaida

Predlažemo da koristite prirodni kamen za dekoraciju na zidu, parket umesto vinilnih podova i druge održive materijale. Ne samo da ćete voditi računa o ekologiji i da ćete živeti u zdravijem okruženju, već ćete unaprediti izgled vašeg enterijera. Ako ste ljubitelj industrijskog stila, možete uštedeti novac tako što ćete ostaviti gole zidove sa ciglama. 

Kada birate nameštaj – opredelite se za reciklirano. Sve su popularnije restaurirane komode, kuhinjski elementi i ormari. Često su napravljeni od punog drveta i izuzetno su kvalitetni jer mogu, uz pravilno održavanje, da traju decenijama.

Pa, ako ste se odlučili da porušite par zidova, što može da bude priličan izdatak, preporučujemo vam da uštedite novac tako što ćete se opredeliti za stariji, ali unapređeni nameštaj. Možete i sami poraditi na izgledu drvenih površina u stanu i na jednostavan način otkloniti ogrebotine koje bodu oči. 

Foto: pixabay/StockSnap

Takođe, jedna od opcija je da uopšte ne bacate svoje stare stvari. Postoji puno načina za ”maskiranje” nekih oštećenja. Tapetarski radovi mogu biti savršeni za ovakve situacije, pa možete promeniti boju, teksturu i sve što vas je nerviralo pre. Presvlačenjem materijala na garnituri možete znatno da poboljšate izgled dnevnog boravka.

Što se tehnike tiče, nećete se pokajati ako kupite veće, kvalitetnije kuhinjske aparate koji se ne kvare često. Nov frižider, ugradna rerna i ploča za kuvanje će doprineti modernizaciji vaše kuhinje u velikoj meri. 

Balkoni i terase – često zapostavljen deo stana

Terase u gradskim stanovima su, često male, uske i neinspirativne, sa betonskim podom ili bezličnim pločicama. Srećom, ima dosta načina da se terasa uredi kako biste uživali u ispijanju kafe sa dobrim pogledom.

Foto: Shutterstock

Prirodni kamen je pogodna podloga za spoljne uslove, a kako ga ima u raznim bojama, teksturama i oblicima, možete čak napraviti i mozaik. U poslednje vreme su popularne pločice sa cvetnim motivima u etno stilu koje čine savršenu kombinaciju sa pletenim stolicama. 

Pošto, nažalost, u mnogim stambenim objektima nije dozvoljeno menjati eksterijer zgrade u kojoj stanujete, pa ni ogradu na terasi, možete izabrati da je okrečite sa unutrašnje strane (onaj deo koji se ne vidi sa ulice) ili da stavite trsku. 

Trend koji će mnogi obožavati: Zidovi sa ŠLJOKICAMA su novi HIT u svetu! (FOTO)

Ukoliko ste spretni i umete da stvorite sami ono što zamislite, uložite malo više truda i napravite baštenski nameštaj od paleta. Klupice od paleta sa šarenim jastucima, lampioni i cveće mogu stvoriti potpuno nov, drugačiji kutak za opuštanje nakon radnog dana. 

Foto: Shutterstock

Za dekoraciju nabavite rešetku za puzavice i zasadite dosta cveća. Nije loše imati mini džunglu usred grada. 

Komunikacija je ključ uspeha

Za male radove, poput krečenja ili sastavljanja nameštaja ne morate da unajmljujete profesionalce. Međutim, savetujemo da za rušenje zidova, postavljanje pločica i podova ili ugradnju prozora obavezno pozovete građevinske stručnjake i arhitekte.

Arhitekta i građevinar se moraju sastati pre početka radova kako bi sve bilo pod kontrolom i kako bi uskladili svoje radove. Renoviranje treba da se odvija uz koordinaciju i saradnju.

Foto: pixabay/MamaShaw

Ceo tim mora da radi zajedno kako bi rešio probleme koji su, nažalost, neizbežni. Objasnite svoja očekivanja i želje i najvažnije – budite transparentni sa novcem kojim raspolažete kako ne biste prešli limit. 

Adaptiranje stana je bučno, stresno i prljavo. Ukoliko imate mogućnost da se iselite dok radovi traju– učinite to. Ako nemate, pokušajte da se opustite koliko god je to moguće i uživajte u celom procesu. Pomislite samo na to da će svi ovi neprijatni radovi i mirisi, sva buka i prašina, na kraju doneti svežinu i vaš boravak u životnom prostoru učiniti prijatnijim i komfornijim. 

SPONZORISANA OBJAVA



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar