Efikasne strategije: Kako da pomognete tinejdžerima da upravljaju svojim mislima i OSEĆANJIMA

Zajedno radite na tome

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Tinejdžersko doba može biti vrlo zahtevno kako za decu, tako i za roditelje.

To je faza u kojoj je roditeljska uloga i te kako bitna jer se deca po prvi put suočavaju sa kompleksnijim osećanjima i razmišljanjima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Potrebno je da roditelji budu prisutni i da detetu daju smernice kako da prevaziđu emocionalne izazove sa kojima se susreću.

Neminovno je da vaše dete u nekom trenutku bude povređeno, namerno ili nenamerno, kao što smo svi iskusili. Pomozite im da prevaziđu bol tako što će se ugledati na vas – na način na koji vi komunicirate kad su u pitanju vaša osećanja. Koristite ovih pet strategija kako biste pomogli svom detetu u tinejdžerskom dobu da upravlja svojim mislima i osećanjima.

Prepoznajte znakove preteranog razmišljanja

Neki ljudi su skloni da konstantno u svojoj glavi tumače svoje misli,  na koje se nadovezuju neke druge misli i sve tako u krug.

Foto: Freepik/gpointstudio

Pomozite svom detetu da prekine ovaj začarani krug. Podstaknite ga da priča sa vama o tome šta oseća i o čemu stalno razmišlja.

Pomozite mu da shvati situaciju

Pomozite mu da bolje shvati kontekst situacije i da razume priču koju konstantno sebi priča dok promišlja. Potrebno je da napravi razliku između svoje percepcije i stvarnih činjenica i da negativne misli zameni neutralnim tako što će promeniti svoj obrazac razmišljanja.

Koristite podatke za tumačenje situacije

Kada razmišljamo o nekim stvarima, često se pitamo zašto se nešto dešava.

Foto: Freeepik/ pressfoto

To pitanje je potpuno neefikasno jer nije bazirano ni na kakvim podacima. U takvom slučaju će dete nastaviti da razmišlja o tome što ga muči jer nije u stanju da protumači situaciju.

Donosite pozitivne odluke

Pomozite detetu da prevaziđe probleme tako što ćete promeniti okruženje, zajedno se baviti nekom fizičkom aktivnošću ili bilo čim za šta znate da će vašem detetu značiti. Takve aktivnosti dovode do povećanja nivoa hormona oskitocina u mozgu kojim otežavate negativnom razmišljanju da preuzme glavnu ulogu.

Uvežbavajte nove strategije

Foto: – / PhotoAlto / Profimedia

Primitivni delovi našeg mozga prirodno će uskočiti u režim borbe i bekstva koji predstavljaju instinktivni odgovor na pretnje. Što smo u boljoj mogućnosti da se odbranimo, lakše nam je da pristupimo delovima mozga koji su zaduženi za razmišljanje. Sada zajedno radite na preispitivanju onoga što je funkcionisalo u prošlosti i primenite nove strategije će vam korisititi u budućnosti.

Takođe, istraživanje je pokazalo da su vežbanje, duboko disanje i joga efikasni načini za upravljanje svojim mislima i osećanjima.



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar