Mogu izazvati BOLOVE u želucu i crevima: 4 namirnice koje ne treba da jedete na PRAZAN stomak

Izbegavajte ih za doručak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Racool_studio

Kako često kažu, doručak je najbitniji obrok u toku dana.

Snabdeva nas hranljivim materijama koje su nam najpotrebnije, pa je zato bitno da vam doručak bude raznovrstan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, ako imate probleme sa želucem ili digestivnim traktom, određene namirnice bi trebalo da izbegavate u prepodnevnim časovima.

Sirovo povrće

Sirovo povrće je pravi “izazov” za stomak. Ne bi trebalo da ga konzumirate za doručak jer može izazvati bolove u želucu i crevima.

Foto: Freepik/prostooleh

Iako je sirovo povrće bogato vitaminima, mineralima i vlaknima koji su neophodni za celokupno zdravlje organizma, najbolje je da ga jedete za ručak u vidu salate.

Jogurt

Jogurt je veoma zdrav za creva i digestivni trakt jer u sebi sadrži dobre bakterije koje su bitne za pravilan rad unutrašnjih organa. Međutim, nije dobro da ga pijete na prazan stomak jer će želudačna kiselina neutralisati sve dobre bakterije i one u tom slučaju neće stići do creva.

Foto: Freepik/freepic.diller

Pre nego što popijete čašu jogurta, trebalo bi da doručkujete ili da makar pojedete nekoliko orašastih plodova kako biste napravili “podlogu” u želucu.

Citrusi

Svi smo čuli za savete da nakon ustajanja popijemo čašu sveže isceđenog voća. Ipak, savet je da to nikako ne radite praznog stomaka. Citrusno voće poput limuna ili narandže će izazvati kiselinu u želucu i bolove, zbog čega možete imati osećaj žarenja i pečenja u želucu.

Foto: Pixabay/ silviarita

Banana

Voće poput banane je odličan izbor u toku dana ako želite da imate užinu jer banana snabdeva organizam energijom koja mu je preko potrebna. Bananu ne bi trebalo da jedete za doručak jer ona naglo podiže nivo šećera u krvi, koji kasnije naglo opada, zbog čega ćete imati manjak energije.

Foto: Pexels/ Daria Shevtsova

Preporuka je da je pojedete za užinu između obroka u toku dana.



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar