Britanski diplomata ŠOKIRAO region: “Treba stvoriti Veliku Hrvatsku, Veliku Srbiju i Veliku Albaniju”

Britanski diplomata, Timoti Les, tvrdi da je u tome rešenje za stabilizaciju Balkana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Printscreen

– Balkan je opterećen neostvarenom željom Srba, Albanaca i ostalih da uspostave nacionalne države i neće biti trajnog mira ni bilo kakvog stvarnog razvoja dok se ta težnja ne ispuni – rekao je Timoti Les.

Ljubljana je odlučila staviti ideju prekrajanja granica na sto jer je kao bliski sused zabrinuta zbog paralize u regiji i veruje da se nešto mora preduzeti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za razliku od prethodnih međunarodnih pokušaja da se “popravi” Balkan, koji su izbegavali stvarne probleme i koji su zato propali, Ljubljana veruje da je došlo vreme da se reši osnovni uzrok posustalosti u regiji. To znači da se treba suočiti s neusklađenošću etničkih i političkih granica te s neispunjenim zahtevom Srba, Hrvata i Albanaca za nacionalnim državama.

Problem s kojim su se Slovenci suočili, kao i svi koji su postali deo ove rasprave, jest to što je pomeranje granica na Balkanu tabu-tema među liberalnim elitama u Zapadnoj Evropi, što znači da je Ljubljana morala ići oprezno. Siguran sam da je zato Slovenija stavila svoj predlog u političkom domenu u obliku anonimnog non-pejpera koji bi testirao međunarodno mišljenje, koji bi mogao biti odbačen ako bi stvorio negativne političke reakcije – što se, naravno, dogodilo.

Tvrdi da je rešenje za stabilizaciju Balkana u formiranju Velike Srbije, Velike Hrvatske i Velike Albanije?

– Rešenje nije ništa “više” od usklađivanja etničkih i političkih granica i uspostave nacionalnih država kakve postoje svuda u Evropi. Balkan je opterećen neispunjenom željom Srba, Albanaca i ostalih da uspostave nacionalne države i ne može biti trajnog mira ni bilo kakvog stvarnog razvoja dok se ta težnja ne ispuni.



Izvor: Alo

Komentari (10)

  1. Samo prvo da vratimo proterane srbe iz HR i sa KiM , naravno i da se naseljeni albanci za vreme SFRJ , vrate tamo odakle su došli. Pa onda da opet razmisle oni koji predlažu ovo. Svi ti današni dušebrižnici sa zapada su i napravili problem na Balkanu , kada su kreirali Albaniju , a tom prilikom nasilno poništili dogovor Grčke, Bugarske i Srbije , o podeli teritorija nakon Balkanskih ratova. Da je tada urađeno kako je dogovoreno , ne bi bilo problema na Balkanu.

    Odgovori
  2. Da, naravno. I Irska treba da se ujedini, i da se Škotska i Vels odvoje od imperijalističke Engleske. Sa srećom svima, što manje krvi a više razuma.

    Odgovori
  3. Srbija nema zemlju na prodaju,Englezi neka dele svoju otadzbinu,ako je imaju! Srbija je nedeljiva,kad pobijemo preostale siptare,onda idemo na zapadne Srpske zemlje!

    Odgovori

Ostavite komentar