Nova praksa među trgovcima: Oprani krompir PET PUTA skuplji od neopranog!

Oprani krompir košta od tri i po do pet puta više od svoje "prašnjave" verzije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Panthermedia/Steven H Jones / Alamy

U megamarketima čista i uglancana krtola prodaje se od 70 do 95 dinara za kilogram, a “četkani” od 20 do 35 dinara. U pitanju su redovne sorte ovog proizvoda, a mladi krompir, čija je sezona krenula, uobičajeno je skuplji.

Logično je da se mnogi potrašači zapitaju – zašto bismo pet puta više platili proizvod samo zato što ga je neko oprao. Ipak, iako znatno skuplji, on ima svoje verne kupce. Tome u prilog svedoči činjenica da je jedna od najvećih i retkih domaćih kompanija koje opranim krompirom snabdeva trgovinske lance, prodala sve količine za ovu godinu i čeka rane sorte u drugoj polovini avgusta. Kako je istraženo, pranje krompira je složen proces tokom kojeg dolazi do rigorozne selekcije i samo proizvod najvišeg kvaliteta odlazi na tržište.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Potrošači sa kojima smo razgovarali imaju različite stavove. Oni koji ga koriste kao glavni razlog za to navode da, koliko god ribali standardni krompir, ne uspevaju tako dobro da ga operu, što im je značajno, posebno ako ga kuvaju sa korom. Osim toga, istuču da jasno vide šta kupuju, za razliku od krompira prekrivenog zemljom.

Nikola Hristić, iz jedne od retkih domaćih kompanija koje se bave ovim poslom, ističe da se u opranom krompiru dobija ono što je najbolje u njemu.

On ističe da radman, odnosno ono što se dobije na kraju od početne količine, nekada može da bude samo 20 do 30 odsto, a nekada je od 80 do 90 procenata. Nakon odbacivanja druge i treće klase, krompir ide na sušenje, a nakon toga sledi merenje, pakovanje i na kraju odlazi na paletu. Prema njegovim rečima, oni koji se bave pranjem krompira, moraju pre setve da vode računa o izboru sorte, jer nije svaka pogodna za taj postupak, kao i o tehnologiji.

– Taj čitav postupak znatno poskupljuje krompir, samo za radnu snagu ide 10 do 15 dinara po kilogramu, ne računajući koliko je proizvoda otpalo i sve ostalo – navodi sagovornik.

– Tu je najveći problem količina druge i treće klase koja se otkriva nakon pranja.

Objašnjavajući razloge za veliku razliku u ceni između čistog i neopranog proizvoda, on ističe da nije u pitanju visoka marža trgovaca.

– Oprani krompir koji se trenutno nalazi na našem tržištu je iz uvoza, a tzv. četkani, odnosno neoprani je od domaćih proizvođača i zato je došlo do veće razlike – kaže naš sagovornik.

– To je uvozna roba koja je skuplja, nema je trenutno u ponudi na domaćem tržištu, jer malo firmi u Srbiji to radi. U apsolutnom iznosu veća je marža na skupljem proizvodu, ali procentualno je ona sada viša na četkanom, nego na opranom krompiru. Taj koji se prodaje od 20 do 35 dinara, košta 10 dinara.

PREVARA DA UZMU PARE NARODU

Jedan od zabrinutih građana Dejan M, smatra da je to sve prevara i još jedan od načina da trgovci profitiraju.

– Eto, neko izmislio pranje krompira da uzme pare narodu – kaže Dejan.

– Stvarno ne znam ko može toliko više da plati što ga je neko provukao kroz vodu.

Mirjana S. smatra da čistu krtolu kupuju lenje domaćice.

– Ne znam, kome može da bude toliko teško da opere krompir, pa je spreman da plaća višestruko više da mu to neko drugi uradi – pita se Mirjana.

Jovan Rodić kaže da je to isto kao kada prodajete čist i prljav auto. Važno je, kako naglašava, ono što je unutra.

– To je cela linija koja kreće od istovara boks-paleta, odvajanja krompira prvo po veličini, a onda prolazi kroz lanac od tri mašine koje služe samo za pranje – objašnjava Hristić. – Nakon pranja mora da se odbaci sve što nije po standardu, a to znači bukvalno svaki krompir koji ima bilo kakvu pegu, fleku, tačku, nepravilnost ili oštećenje. Tu otpadne velike deo, koji bi, inače, prošao kao savršen da se ne pere. Tek kada operete vidite kakav je kvalitet robe.

POTROŠAČI

Jelena M. (45) iz Beograda kaže da osim običnog krompira, uvek pazari i čisti.

– Već godinama kupujem oprani i koristim ga isključivo za kuvanje ili pečenje sa korom – objašnjava Jelena.

– Ovaj drugi nikada ne mogu da očistim tako dobro od zemlje i njega uvek ljuštim.

Neki potrošači ističu i da nikada ne bi kupili uglancani krompir, jer neće da ga plaćaju skuplje samo zato što ga je neko oprao. Pojedini navode da o tome i ne razmišljaju, ali radije pazare jeftiniji, ako im deluje da je dobrog kvaliteta.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar