SDSS UBEDLJIVA u Hrvatskoj: EVO u kojim županijama će Srbi činiti vlast

SDSS je osvojio sva mesta zamenika župana i ubedljivo je najuspešnija srpska stranka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,Foto: Shutterstock,Freepik

SDSS, koji je na ovim izborima bio u koaliciji sa HDZ, ostvario je odličan rezultat. HDZ je već u prvom krugu obezbedio mesta župana od Slavonije do Dalmacije, sa velikom šansom i u Lici.

POBEDA U ŽUPANIJAMA

Iako je HDZ izgubio u većim gradovima, ipak su pobedili u većini hrvatskih županija, pa čak i onima u kojima do sada nije osvajao vlast, a njihovi kandidati imaju veliku šansu i u drugom krugu za dve nedelje. SDSS je osvojio sva mesta zamenika župana i ubedljivo je najuspešnija srpska stranka. Iako se očekivalo da će veliki broj Srba doći iz Srbije i Republike Srpske na glasanje, to se nije dogodilo. Kada je reč o velikim gradovima, za HDZ ostaje samo Osijek, gde je Ivan Radić u vođstvu i sa velikim šansama da u drugom krugu za petnaest dana postane gradonačelnik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

ODLIČAN SDSS

Na lokalnim izborima u Vukovaru vodi Srđan Kolar, kandidat SDSS. On je ispred dosadašnjeg zamenika gradonačelnika Srđana Milakovića, dok je u trci za zamenika župana u Sisačko-moslavačkoj županiji u vođstvu Mirjana Oluić iz SDSS. U Vukovarsko-sremskoj županiji u vođstvu je kandidat SDSS Srđan Jeremić, ispred Dragana Crnogorca, dok u Ličko-senjskoj županiji vodi Milan Uzelac iz SDSS. U Karlovačkoj županiji je u vođstvu Dejan Mihajlović iz SDSS, u Virovitičko-podtravskoj Nikola Ivanović, takođe iz SDSS. U Borovu prednost ima SDSS Nikola Baćanović, a kandidati te stranke imaju prednost i u Dvoru, dok je u Glini u vođstvu Branka Bakšić ispred kandidata SDSS Bojane Matijević.

NEKA VRSTA BITKE

„Ovi izbori su bili neka vrsta bitke hoće li se desne stranke, poput Domovinskog pokreta i njima bliskih saveznika, afirmisati na ovim izborima ili će afirmisane stranke, poput HDZ, sačuvati politiku desnog centra i obezbediti da takva politika bude kakav-takav garant od prodora desničarskih politika”, izjavio je dr Milorad Pupovac, predsednik SDSS.

PROMENE U ZAGREBU

Lokalni izbori u Hrvatskoj nisu doneli neko posebno iznenađenje, jer je bilo očekivano da će Tomislav Tomašević, kandidat levo-zelene stranke Možemo u Zagrebu dobiti najviše glasova, što mu obezbeđuje put da postane naslednik nedavno preminulog Milana Bandića, koji je vodio Zagreb dvadeset godina. Bio bi to prvi put u istoriji Zagreba da grad vodi aktivista koji je do sada kritikovao sve projekte u gradu, a zameralo mu se da nema ni dana radnog staža u velikim sistemima. Tomaševićeva prednost rezultat je i želje Zagrepčana da se krene sa promenama, a velike stranke nemaju podršku i poverenje građana u njima.

Piše: FILIP RADOJČIĆ

OVU I MNOGE DRUGE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 18. MAJ

Zagr Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar