“Tata je rekao da mogu…”. Ovo su najčešće laži koje tinejdžeri izgovaraju

U tinejdžerskom periodu deca počinju da se odvajaju od roditelja i pokušavaju da se pronađu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U tinejdžerskom dobu mnoga deca imaju problem u komunikaciji sa roditeljima, kako zbog puberteta, tako zbog celokupne situacije koja se dešava oko njih.

Srednjoškolci će vam teže ili skoro nikada priznati da su imali prvi seksualni odnos sve dok to sami ne shvatite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U prirodi tinejdžera je da prećute sve što bi moglo da izazove sumnju kod roditelja da rade nešto što oni ne odobravaju. Zato bi roditelji trebalo mudro da se postave i da ne izigravaju “policajce” jer na taj način postižu kontra efekat i laž će postati sve veća.

Tako na primer kada kažete: – Ti lažeš i drzak si – , recite: – Razočana/razocaran sam kada mi ne govoriš istinu -. Na taj način detetu stavljate do znanja da ga razumete, ali naravno ne opravdavate to što radi.

Tinejdžeri nemaju razvijenu samokontrolu jer su u periodu kada tek treba da je razviju. Taj put se najbolje uči preko poštovanja i kršenja pravila. O prekršenim pravilima roditelji bi trebalo da razgovaraju sa svojim detetom. Na primer, ako razgovarate sa detetom o njegovim odabranim prijateljima (a vi se ne slažete sa tim izborom) ili zašto je dete pobeglo sa časa, onda bi trebalo da razgovarate o tome kako se to može ispraviti i slično. Na taj način dajete detetu poverenje i osećaj sigurnosti.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

A evo koje su to najčešće laži koje tinejdžeri izgovaraju:

 “Danas nemamo domaći zadatak”

Ovu rečenicu ćete vrlo često čuti i tinejdžeri će je sami izgovoriti pre nego što i pitate. Ovo ustvari znači da će domaći prepisati od nekog pre škole ili će pobeći sa časa.

“Profesor nije stigao danas da pita pa zato nisam popravio ocenu”

Klasična laž koja znači da su opet dobili lošu ocenu ili se nisu spremili za čas.

“Večeras ću spavati kod drugarice”

Najčešća rečenica koju tinejdžerke koriste, a ustvari znači da će noć proteći burno i da je pitanje gde će na kraju stvarno završiti.

Foto: Shutterstock

“Tata je rekao da mogu”

Kada mama kaže “ne” tu je uvek tata kojeg dete može da koristi kao izgovor. U najčešćem slučaju, otac je na poslu ili zapravo nije ni bio pitan.

“Nisam videla/video propušten poziv”

Poziv roditelja vrlo često dođe u pogrešno vreme pa se na ovaj način dete lako izvuče kada kaže da nije čulo telefon od buke.

“Ali svi idu…(Svi to rade)”

Ova rečenica mnogo uzbudljivije zvuči ako roditelji pomisle da samo oni brane dok ostalu decu mame i tate slobodno puštaju.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, novosti.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar