Bojan Klačar za Objektiv analizirao šta nas očekuje na BEOGRADSKIM IZBORIMA: Ova tri faktora su ključna

U razgovoru za Objektiv Bojan Klačar analizira aktuelnu političku situaciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MediaCentar

Izvršni direktor CESID Bojan Klačar ocenjuje da je Aleksandar Šapić jedan od najozbilj nijih kandidata SNS za poziciju gradonačelnika Beograda.

U razgovoru za Objektiv analizira aktuelnu političku situaciju, dijalog vlasti i opozicije, kao i to u kom pravcu će se ići na naredne izbore. Dijalog vlasti i opozicije vodi se na dva koloseka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kakav ishod očekujete?

– Siguran sam da će ishod biti poboljšanje izbornog procesa. Sad je samo pitanje da li će to poboljšanje biti dovoljan zajednički imenitelj, da se sve stranke saglase sa predloženim rešenjima. Za mene bi bilo iznenađenje da se ne desi ništa.

– Siguran sam da će se neki propisi promeniti, da će se neki mehanizmi uvesti ili unaprediti. Ta dva koloseka će u nekom momentu morati da se ukrste jer ne bi bilo dobro da se odvijaju paralelno.

Za vas je realnije spajanje ili razdvajanje izbora?

– Postoji mogućnost da bude razdvajanja izbora, tri su razloga zašto je to pitanje i dalje otvoreno. Prvo, to je jedan od zahteva dobrog dela opozicije i oni će ve- rovatno na tome insistirati imajući u vidu ono što smo čuli posle prvih razgovora sa evroparlamentarcima. Drugo, SNS ima po- litički prostor da izađe u susret tom zahtevu iako im više odgovara spajanje izbora. Treće, tu mogućnost ostavio je i sam predsednik Aleksandar Vučić kada je u uskršnjem intervjuu rekao da on lično ne misli da je to dobra ideja, ali da je SNS spreman da razgovara i o razdvajanju izbora.

Da li će Aleksandar Šapić doneti prednost naprednjacima na beogradskim izborima?

– SNS zajedno sa SPAS pravi jednu vrstu sinergijskog efekta računajući da će manja fragmentacija vladajućih stranaka značiti i bolji izborni rezultat u Beogradu za njih. To je posledica političke taktike, procene da je bolje da nastupe kao jedna stranka nego da izađu odvojeno pa da prave neku vrstu postizborne koalicije.

Koji je deo političkog kapitala Šapić izgubio utapanjem u SNS?

– Šapić je već ušao u Vladu i on je na neki način ubio tu pozici ju koju je imao 2018. godine. On više nije mogao da nastupa sa pozicije bilo kakve vrste opozici je. Šapić je izgubio te birače svakako, ujedinjenjem sa SNS ili bez toga, i onda je bila procena SNS i SPAS da kad je već takva situacija, puno je bolje da nastupe uje- dinjeno.

Njegova ambicija je fotelja gradonačelnika Beograda.

– Jeste, radi se o čoveku koji je političku karijeru bazirao na radu u Beogradu i to je ono što treba SNS. Treba im lokalni lider, baziran isključivo na beogradske teme.

Vidite li još neki razlog utapanja Šapića u SNS?

– Razlog je unutarstranačke prirode, a to znači amortizovanje po- dela u SNS. Ukoliko bi SNS promovisao Šapića kao gradonačelnika, a da se Šapić nalazi u nekoj drugoj stranci, to bi sasvim sigurno izazvalo određenu vrstu nezadovoljstva među članstvom SNS. Ovim potezom takva vrsta rizika se smanjuje na najmanju moguću meru jer će Šapić i SPAS faktički postati integrativni deo SNS. Uz očekivanje da će Šapić shodno tome dobiti poziciju u toj stranci i odgovarajuću ulogu na sledećim izborima. Izvesno je da će biti jedan od najozbiljnijih kandidata za gradonačenika Beograda.

Kako ocenjujete poziciju SPS?

– SPS je u nekoj vrsti slabljenja već godinama unazad i potpuno je razumljivo zbog čega je tako – nalazi se u političkom zagrljaju ogromne političke stranke sa kojom deli biračko telo. Ono što olakšava poziciju SPS jeste činjenica da je njihova podrška na nacionalnom nivou relativno stabilna, da oni imaju lidera koji je popula – ran. Ivica Dačić u javnom mjenju i dalje ima vrlo visok rejting i to je veliki kapital za SPS, a time i za SNS. U Beogradu su, međutim, slabiji nego na nacionalnom nivou. Nije baza glasača SPS u Beogradu i iz tog ugla SPS mora da vodi računa o tome kakvu će kampanju imati za beogradske izbore.

Šta su vaša očekivanja?

– Iz ugla političke koristi za SPS je uvek bolje da na parlamentarnim ili beogradskim izborima nastupe samostalno, pa da onda naprave neku vrstu postizborne koalicije. Za predsedničke izbore nema dileme da će čitava vladajuća koaicija podržati Vučića kao kandidata.

PIŠE: MARIJA R. ILIĆ

Ovu i ostale aktuelne teme pročitajte u štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar