Da vaš ljubimac bude u TOP formi: Koliko košta održavanje motocikla?

Pre vožnje, morate biti sigurni da je tehnički ispravan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Simon Kadula / Panthermedia / Profimedia

Retko kad ćete imati priliku da kupite polovni motocikl, a da nećete morati baš ništa da uložite u njega. Ali, to ne treba da vas odvrati od nabavke dvotočkaša.

Zato je uvek dobar savet da ne potrošite sav novac, koji ste izdvojili za kupovinu, već da nekoliko stotina evra ostavite sa strane za njegovo sređivanje i popravljanje.

Pre nego što počnete da vozite motocikl, morate biti sigurni da je tehnički ispravan kako ne biste ugrozili sebe ni druge, piše portal Polovni automobili.

Mogući troškovi

Šta su sve mogući troškovi u prvoj sezoni vožnje? Obavezno uradite prenos vlasništva za šta će vam biti potrebni:

Kupoprodajni ugovor
Overa ugovora kod notara
Plaćanje poreza na prenos vozila

Cena registracije motocikla zavisi od:

Godine proizvodnje
Zapremine agregata
Cene polise osiguranja
Cene nove tablice i saobraćajne dozvole

Foto: Pixabay / F. Muhammad

Za motocikle, skutere i mopede, proces registracije počinje tehničkim pregledom koji je obavezan. Bez obzira da li registrujete periodično ili ne.

Nema razlike u odnosu na registraciju automobila. Pored standardne provere identiteta vozila, dvotočkaši moraju biti u fabričkom stanju, bez modifikacija.

Važno je napomenuti da trajne tablice za mopede ne važe od 2019. godine.

Servis motocikla

Motocikli i skuteri, za razliku od automobila, nemaju veliki i mali servis. Ipak, zahtevaju održavanje sa kraćim servisnim intervalima i obično skupljim delovima u odnosu na automobil, naročito ako se radi o većim modelima.

Proveru tehničke ispravnosti možete obaviti u nekom od moto servisa ili samostalno:

Proverite da li radi svetlosna signalizacija i sirena.

Potisnite snažnije upravljač motocikla dok držite prednju kočnicu. Prednja viljuška mora da se vrati u isti položaj bez zvukova i zadrški.

Na zadnjem amortizeru i prednjoj viljušci ne sme biti tragova ulja.

Poluga kvačila mora da bude mekana, bez zvukova ili zadrški u hodu.

Ručicu gasa zavrnite do kraja (dok je motor isključen) i pustite. Mora da se vrati automatski u početni položaj.

Proverite pritisak u gumama i pogledajte da li postoje fizička oštećenja u vidu balona, pukotina, itd.

U bezbednom okruženju, pri malim brzinama proverite kako se ponaša posebno prednja, posebno zadnja kočnica.

Foto: Pixabay / Capri23auto

Akumulator

Akumulatori na motociklima su malih kapaciteta, a često stradaju tokom zime zbog nekorišćenja. Ukoliko motocikl “teže” vergla, potreban je nov akumulator.

Savet je da svakako proverite stanje akumulatora u nekom od specijalizovanih servisa. Loš akumulator može dovesti do skupljih problema poput kvara reglera i alternatora.

Za novu jedinicu trebaće vam od 3.000 do 6.000 dinara.

Ulje i filter ulja

Za izmenu ulja i filtera nije vam potreban majstor ukoliko imate bar malo veštine. Filteri ulja nisu skuplji od 1.000 dinara, a cena ulja ide od 600, pa do 2.500 dinara.

Ulje za automobile se ne može koristiti u motociklima.

Kočnice, filter vazduha, antifriz

Kočione pločice možete proveriti vizuelno. Minimalna debljina mora da bude od 1,5 do 2 milimetra. Njihove cene kreću se od 2.000 do 4.000 dinara, zavisno od brenda.

Ukoliko su pločice dobre, svakako zamenite ulje u kočnicama radi lakšeg doziranja sile kočenja. Možete koristiti ulje za kočnice koje se koristi i za automobile. Košta oko 500 dinara (pakovanje 1/2l).

Na većini motocikala i skutera filter vazduha nije skup. Cene variraju, zavisno od modela, između 1.500 i 3.000 dinara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na antifriz se često zaboravi, jer se motocikli ne koriste zimi. Ali, antifriz vremenom postaje korozivan i može naneti štetu rashladnom sistemu.

Za motocikle se može koristiti isti antifriz kao i za kola, i košta od 400 do 1000 dinara.

Pneumatici

Ne može se dovoljno naglasiti koliko su gume bitne. Spadaju u skuplje investicije, pa ih vlasnici retko menjaju ukoliko planiraju da prodaju motocikl u skorije vreme.

Na motociklima gume propadaju kako od kilometara tako i od starosti. Ako su gume starije od tri godine, trebalo bi ih zameniti. Cena novih guma varira između 15.000 i 30.000 dinara.

Transmisija

Ukoliko su lanac i lančanici pohabani ili pred kraj radnog veka, očekujte trošak od 12.000 do 18.000 dinara. Skuteri takođe zahtevaju servis ili remont CVT transmisije.

Ukoliko primetite da skuter kreće tek iz visokih obrtaja ili iz kućišta transmisije dolaze čudni zvukovi, računajte na servis koji će vas stajati od 6.000 do 10.000 dinara, ili čak i više ako se radi o većim maksi skuterima.

Ogibljenje

Ako ste primetili vlaženje ulja oko semeringa prednje viljuške, to znači da je potreban servis. U tom slučaju litar ulja za viljušku košta oko 1.000 dinara, set semeringa oko 2.000, plus cena rada majstora.

Za kompletan remont prednjeg ogibljenja trebaće vam između 10.000 i 20.000 dinara u zavisnosti od kvaliteta delova.

Foto: Pixabay / Hebi B.

Karburatori

Ispravan motocikl mora da upali kako hladan tako i vruć, bez ikakvih problema. Svaki otežan start, detonacije iz auspuha, miris “živog” benzina i nemiran rad ukazuju na problem sa karburatorom.

Do problema dolazi usled habanja delova unutar sklopa karburatora i obično se ne može rešiti jednostavnim “štelovanjem”.

Zavisno od toga da li vaš motocikl ima jedan ili više karburatora, očekujte trošak od oko 7.000 do 10.000 dinara.

Kada se podvuče crta

Kako ne govorimo o konkretnom modelu motocikla, teško je dati tačnu cifru, jer ona zavisi od brojnih faktora. S kubikažom rastu i troškovi. U tekstu smo naveli opšte stvari koje bi trebalo proveriti.

Napravite listu defektaže po stepenu hitnosti, nakon čega ćete moći da izračunate troškove koji vas očekuju u narednom periodu.

Zato je bitno da pri kupovini motocikla dobro proverite njegovo stanje, jer samo zamena guma, registracija, zamena lanca i lančanika za prosečan motocikl od 650 kubika košta oko 60.000 dinara.

Takođe, pri kupovini uzmite u obzir ne samo cenu u oglasima, već i dalje troškove koji bi vas mogli sačekati.



Izvor: Polovni automobili

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar