SINDROM policističnih jajnika: Može da dovede do steriliteta, a evo kako da ga PREPOZNATE I LEČITE

Ovaj problem je sve češći kod žena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ freepic.diller

Sindrom policističnih jajnika je problem koji prati sve veći broj žena u reproduktivnom periodu.

U poslednjih nekoliko godina ovaj sindrom počeo je da predstavlja prepreku za stvaranje porodice, zbog čega je bitno da se otkrije na vreme i da se preduzmi koraci za izlečenje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Poznato je da oko 10 odsto žena ima sindrom policističnih jajnika. Ovaj sindrom nastaje kada se na jajnicima uoči veliki broj sitnih folikula koji mogu dovesti do steriliteta žene.

Simptomi su neredovna menstruacija, uvećani jajnici , ali i višak muških polnih hormona u ženskom organizmu.

Kako izazvati menstraciju koja kasni
Foto: Freepik/katemangostar

Uzroka ima mnogo, a najčešći su prekomerna težina, genetski faktori i insulinska rezistencija. Ako ste otkrili da bolujete od sindroma policističnih jajnika, preduzmite prve korake za rešavanje ovog problema.

Ishrana

Činjenica je da ne postoji nijedna univerzalna dijeta protiv policističnih jajnika, ali je zdrava i uravnotežena ishrana i te kako bitna. Izbacite prerađenu hranu, slatkiše i šećer u bilo kom obliku, gazirane i prerađene sokove.

Foto: Freepik/yanalya

Dozvoljeni su ceđeni sokovi u umerenim količinama, kao i šaka bobičastog voća jednom dnevno. Neka se na vašem jelovniku što češće nađe zeleno povrće, cvekla i šargarepa, a krompir i pirinač jedite u manjim količinama.

Fizička aktivnost

Ako do sada niste bili fizički aktivni, počnite sa šetnjom od 30 minuta dnevno. Ona je dobra za metabolizam, srce, kičmu i mozak, pa ćete imati višestruke benefite od nje.

Foto: Pixabay/StockSnap

Umesto da sve vreme putujete autobusom, izađite nekoliko stanica ranije i prošetajte. Izađite na vazduh kad god to možete, pogotovo treba da iskoristite lepo vreme za šetnju. Vaš organizam će vam biti zahvalan.

Dijetetski suplement

Birajte dijetetske suplemente koji su prirodni, bez veštačkih boja i aditiva i raspitajte se da li su i koliko provereni.

Foto: Pixabay/Alicia_Harper

To su dodaci ishrani i predstavljaju dodatne izvore vitamina i minerala. Ono što je bitno da znate, oni nikako ne mogu da služe kao zamena za redovnu i izbalansiranu ishranu.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar