Objektiv intervju – Viktor Troicki: Deca u tenisu postaju robovi sa 11 godina! Uspeh Srba nikome ne prija

Iako mu u poslednje vreme na terenu ne "cvetaju ruže", zauvek će ostati upamćen po onom trijumfu koji nam je doneo u finalu Dejvis kupa sa Francuskom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Obketiv.rs,Maša Banđur

Već smo vam u sredu uveče ekskluzivno pisali o tome da će selektor Srbije Viktor Troicki ove sezone da završi karijeru.

Sada je vreme i za ostatak ovog sjajnog intervju sa uvek raspričanim legendarnim tenserom iz naše zemlje, zaslužnim za jedinu Dejvis kup titulu koju je Srbija ikada osvojila.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Srbija nije osvojila ATP kup ove sezone, krajem jeseni se igra Dejvis kup sa Austrijom i Nemačkom u Insbruku, a nas je interesovalo kako se selektor “priprema” za taj veoma važan turnir:

– Nemam šta ja tu previše da se pripremam. Na meni je da odaberem pet najboljih koji će biti u timu. Na njima je da igraju. Gledam to iz iskustva kroz igračku karijeru, kako je bilo meni, da bude sve organizovano kako treba, da se osećaju najlepše što bude. Važno je da nam uvek bude lepo, kao što je bilo meni i mojoj generaciji. Da atmosfera bude dobra. Što se pripreme tiče, tenis je takav da se igra tokom cele godine, a ovo je finalno takmičenje posle svega. Nadam se da će svi ostati zdravi i da će biti spremni.

Foto: Objektiv/Maša Banđur

Imamo mlade snage, Kecmanović je već tu, sad je tu i Hamad Međedović. Očekuješ li ih u narednim reprezentativnim obavezama?

– Trenutno imamo pet igrača u prvih 50 što je ogroman uspeh. Pored Novaka imamo Filipa, Ducija, Lasla i Kecmanovića. Što se toga tiče, imamo jaku reprezentaciju, malo ko može da se pohvali time. Naravno, dolaze i novi, mlađi, pre svega mislim na Hamada. On ima talenat, ali ima još puno da radi, daleko je od toga da dođe do tog nivoa, ali ide dobrom putanjom, dobio je sjajne igrače na par turnira u Beogradu. Može da bude sjajan igrač u budućnosti, ali na njemu je da se dokazuje i napreduje. Ima pored njega još par igrača koji zaista vrede, zaslužuju pažnju i siguran sam da će biti dobri u budućnosti. Nadam se da će nastaviti da nižu uspehe ove sadašnje generacije.

Bledo izdanje Troickog na Serbia Openu: Italijanski teniser prejak za našeg selektora!

Videli smo da je Danil Medvedev pričao o zloupotrebi dece u tenisu. Kakvo je tvoje viđenje cele te situacije?

– Nisam ispratio njegove reči, ali to je sada postalo normalno u svetu svih sportova u kojima ima novca. Ti “nazovi menadžeri” vide u deci ogroman potencijal, imaju neke pare da ulože u njih, a na kraju naplate desetostruko više, čak i više od toga. To je, izgleda, postalo normalno. Deca potpisuju profesionalne ugovore sa 11 godina, postaju robovi, a to nije ono pravo u sportu zbog čega se svi borimo i bavimo ovom lepoom igrom. Nažalost je postalo normala u svim sportovima, naravno, gde ima novca.

Foto: Objektiv/Maša Banđur

Da li si pričao sa Đokovićem posle ovog meča sa Aslanom Karacevim na Dorćolu?

– Nisam, pobegao je odmah, a-ha-ha. Otišao je posle meča, nismo imali prilike da pričamo, otišao je par dana da odmori sa porodicom.

Nole je sad već najbolji u istoriji, očekuješ li ove sezone još neki grend slem? Vidimo da se Nadal baš “naoštrio” za takmičenje na šljaci.

– Dobro, prvi turnir na šljaci nije baš blistao, a nije ni ovaj drugi, iako je osvojio. Nije to izgledalo toliko rutinski kao prethodnih godina. Sigurno će biti spreman za Rolan Garos, omiljeni svoj turnir, ali do tada ima još mnogo da igra. Ovo što je sada Novak izgubio na dva turnira zaredom ne znači previše, jer su njemu prioritet ove sezone ti grend slemovi. Ovo nije prava slika njegove forme, on će na najvećim turnirima biti najjači. U Parizu neće biti lako, ali na Vimbldonu i US openu definitivno će biti favorit. Trebalo bi da uzme još neki grend slem ove godine.

Foto: Objektiv/Maša Banđur

Naša javnost je nekad nerealna prema Đokoviću i ostalim srpskim teniserima, jer pomalo i prepozitivno gleda na sva dešavanja oko vas, ali zato s druge strane imamo zapadne medije, koji, ako smemo tako da kažemo, često pokazuju veoma neprijateljski karakter prema Noletu. Šta ti misliš o tome?

– Svi vidimo tu averziju. Veoma je prosto videti. Činjenica je da su Rafael Nadal i Rodžer Federer bili u vrhu pre nego što se Nole pojavio, a onda je odjednom došao momak iz Srbije koji pobeđuje na svim turnirima. To ne prija ostalima. Svi znamo kakva je bila situacija kod nas poslednjih decenija, svet nema lepu sliku o nama, pa zbog toga, ne svi, ali neki ga osuđuju i imaju krivu sliku o njemu. On je pre svega dobronameran čovek, želi da pomogne svima, što je pokazao više puta. To što ga osuđuju, ili ga ne poznaju ili žele da naprave neku senzaciju tamo gde je nema. Nije to lepo, u mnogim situacjama nisu u pravu, ali eto, tako je – jasan je Troicki.

Foto: Objektiv/Maša Banđur

Nisi vakcinisan, a da li si za vakcinaciju ATP igrača ili treba još sačekati?

– Još uvek nije sigurno koja je oficijalna, šta će se dešavati sa vakcinom, koliko će puta morati da se prima, tako da je još uvek nisam uzeo – zaključio je raspričani Troicki, koji je ekskluzivno za Objektiv, kao što ste već videli, objavio da sigurno ove sezone završava karijeru.

Sve o ovoj temi, kao i o mnogim drugim sportskim, društveno-političkim, ali i zabavnim temama možete da čitate i u štampanom izdanju Objektiva koji svako jutro možete da pronađete na najbližoj trafici.

Piše: Aleksa Radosavljević

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar