Ko crta GRANICE na Balkanu? Analitičar Jakša Šćekić za Objektiv otkriva da će biti još “non-pejpera”

"Non-pejper" testira političare i narod

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Neko se zaigrao puštanjem „probnih balona” i menjanjem granica na Balkanu. Posle navodnog non-pejpera premijera Slovenije Janeza Janše, kojim se predviđa ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije, pripajanje delova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj, pojavio se novi, francusko-nemački, koji stavlja tačku na kosovsko pitanje. Jedna stvar im je zajednička: balkanski lideri i predstavnici međunarodne zajednice ograđuju se od non-pejpera, a o njima se nezvanično i te kako razgovara.

„LAŽNA VEST”

Prištinska Koha navela je da je primila nezvanični dokument, koji su navodno pripremile Nemačka i Francuska i koji predstavlja zajedničku inicijativu o nastavku dijaloga, koji bi trebalo da rezultira konačnim sporazumom. U non-pejperu se navodi da bi bio stvoren autonomni okrug severno Kosovo, a da bi Srpska pravoslavna crkva imala privilegovan status, dok bi Beograd bio u obavezi da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama. Stigla je brza reakcija od nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Takozvani nemačko-francuski non-pejper, koji je objavila Koha ditore, lažna je vest. Možda takav dokument postoji, ali sigurno nije nemačko-francuski – kaže nemački ambasador.

Ovaj non-pejper demantovao je i francuski ambasador u Prištini

Inače, ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar takođe poručuje da ne postoji fantomski non-pejper na Zapadnom Balkanu koji pojedini mediji pripisuju Sloveniji.

STEJT DEPARTMENT UZDRŽAN

Američki Stejt department ocenio je da postoji opasnost da, kako je navedeno, „neosnovane spekulacije o menjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu” i da se time „prizivaju sećanja na tenzije u prošlosti”.

– Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu, kako bi rešile tehnička i politička pitanja – poručuju iz Stejt departmenta.

NEMA SLUČAJNOSTI

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je juče da je čitao o non-pejperu koji se pripisuje Francuskoj i Nemačkoj.

– Vidim da ga svi demantuju, ali on mi je zadao više briga nego prvi non-pejper. Pisao ga je neko ko je fantastično upućen. Znam sve ljude koji se bave Kosovom. Sve ljude poznajem, sumnjam na jednu osobu, reč je o jednoj ženi – rekao je Vučić uz ocenu da to nije slučajno izbačeno.

Predsednik ističe da će se tek analizirati, ali da je deo o priznavanju takozvane nezavisnosti Kosova neprihvatljiv. Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić za Objektiv kaže da se puštanjem non-pejpera u javnost testiraju političari i narod.

– Non-pejpere puštaju svi. Ovaj sad je verovatno napisan u Prištini, biće ovakvih papira još. Testira se javnost, testiraju se političari. I onda će stići onaj pravi papir sa zaglavljem Stejt department, i onda će biti ozbiljnih rasprava. Kao i obično, velike sile će rešiti problem – smatra Šćekić.

Ovu i ostale zanimljive priče čitajte u današnjem listu Objektiva.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar