TOTALNA PROMENA: Nema više prijemnih na fakultetima, sada će biti ovako

Velika novost za buduće brucoše

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay/nikolayhg

Od 2022. godine budući studenti polagaće pre upisa na fakultete državnu maturu.

Prvo pilot testiranje u nekoliko škola đaci će imati u maju, dok je drugo testiranje zakazano za maj 2021. godine. U martu 2022. održaće se “generalna proba” državne mature, a u junu iste godine prva realizacija državne mature.

Pilot testiranjem biće obuhvaćeni učenici druge godine, koji će polagati državnu maturu. Planirano je da gimnazijalci polažu opštu maturu, učenici srednjih stručnih škola stručnu maturu, a umetničkih škola, umetničku maturu.

Kako su srpski studenti pre 180 godina fascinirali Francuze

Đaci će na opštoj maturi polagati testove iz maternjeg jezika, matematike i treći test će biti sa liste opšteobrazovnih predmeta – strani jezik (engleski, italijanski, nemački, ruski, francuski, španski), istorija, geografija, biologija, hemija, fizika.

Fakulteti će da odrede svoje liste predmeta koje će da boduju za upis i na osnovu toga koji fakultet žele da upišu đaci će da biraju koji predmet će da polažu kao izborni, rečeno je danas na radionici “Razmena međunarodnih iskustava”, gde su učestvovali predstavnici zemalja regiona koje odavno imaju uvedenu državnu maturu.

E-stock/Milan Rafailović

Đaci koji idu u srednju stručnu školu, polažu stručnu maturu – srpski, matematiku i stručni predmet. Da bi upisali fakultet potrebno je da polože i test iz predmeta sa liste opšteobrazovnih koje će bodovati visokoškolska ustanova koju žele da upišu.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da Evropska unija kroz projekat državne mature želi da pomogne Srbiji da bude deo zajednice. Napominje da je za Uniju obrazovanje osnovna ljudska vrednost. Obrazovni siistemi u celoj Evropi moraju da evoluiraju i da se pronađe način kako da pomognemo novoj generaciji”, naveo je Fabrici.

Svoja iskustva prenele su i zemlje koje su odavno uvele državnu maturu – Hrvatska, Slovenija, Poljska, Češka.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar