Priština PROGONI Savu Janjića: Iguman na udaru FANTOMSKE organizacije, Objektiv otkriva ISTINU

Reagujući na ove besmislene optužbe, dečanski iguman nazvao ih je lažima i uvredama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Izvesni Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine, koji je u nedelju saopštio da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina, nije nikakva relevantna institucija, već fantomska organizacija.

Kako tvrde sagovornici Objektiva, on i ne postoji na KiM, a progon srpskog sveštenika dirigovan je od strane prištinskih vlasti samo zato što se drznuo da javno govori o tome da su Dečani ugroženi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je istaknuto u saopštenju ove tzv. organizacije, čije je ime srpska javnost prvi put čula pre dva dana, Janjića bi trebalo istražiti zbog navodne uloge pre i tokom rata na Kosovu i Metohiji, preciznije, zbog civila zatočenih u manastiru Dečani. Savet je saopštio da je posle 21 godine od završetka rata besmislica reći da je manastir ugrožen, što je bila reakcija na prethodnu objavu panevropske federacije za očuvanje kulturnog nasleđa “Evropa nostra”.

Podsetimo, ova renomirana ustanova je Visoke Dečane svrstala u sedam najugroženijih kulturnih lokaliteta u Evropi u ovoj godini, pa je to izazvalo veliki nemir u vrhu prištinskih vlasti.

– Sava Janjić sada se žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir Dečane. U međuvremenu ne sprovodi međunarodne sporazume, poput odluka Ustavnog suda, ne prihvata kosovske institucije i državu Kosovo, a odluke sudova prihvata selektivno – navodi u saopštenju fantomski Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, nazivajući oca Savu dirigentom srpske propagande.

OPTUŽBE BEZ SMISLA

Reagujući na ove besmislene optužbe, dečanski iguman nazvao ih je lažima i uvredama.

Premijerka Brnabić o igumanu Savi: Meta je napada samo zato što čuva Visoke Dečane 

– Povodom laži i uvreda na moj račun u nekim kosovskim medijima, mogu samo da odgovorim rečima Gospodnjim: “Blaženi ste kada vas sramote i progone i lažući govore protiv vas svakojake rđave riječi, zbog mene. Radujte se i veselite se, jer je velika plata vaša na nebesima” (Mt 5:11-12) – poručio je Janjić na Tviteru.

Ovim povodom oglasila se i Kancelarija za KiM, ocenivši ih pokušajem kosovskih Albanaca da se prikrije istina o ugroženosti tog svetog mesta.

– Takve besmislene optužbe ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima – navode iz Kancelarije za KiM.

NIKAD ČULA!

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić kaže da nikada ranije nije čula za Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine.

– Vrlo je interesantno što se tek sada potežu takva navodna šokantna saznanja. Iguman Sava prihvata vrlo realistične brojke o broju nestalih na Kosovu i ističe značaj pitanja nestalih u dijalogu između Beograda i Prištine, što u potpunosti podržavam – istakla je Milićeva za Kosovo onlajn.

Nepostojanje organizacije koja se navodno bavi zaštitom ljudskih prava i sloboda iz Prištine potvrdili su Objektivu i drugi analitičari. Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica takođe kaže da nikad nije čuo za ovu instituciju.

Za šta sve Albanci OPTUŽUJU Savu Janjića? Iguman manastira Dečani na meti ekstremista 

– Ta organizacija, poput mnogih u Prištini, deluje kao produžena ruka albanskih političara, koji s vremena na vreme osmišljavaju ovakve i slične akcije. Ti napadi se sprovode kako bi se dodatno pojačao pritisak na preostale Srbe na KiM i njihove političke predstavnike i institucije, posebno na Crkvu. Što se tiče tog saveta, zaista nikad nisam čuo da postoji, ali svakako smatram da se ne bori za ono što mu je u nazivu, pa njegova saopštenja i ne treba uzimati za ozbiljno – smatra Zubenica.

SKRETANJE PAŽNJE

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić nema dilemu da optužbe na račun igumana dolaze sa sasvim nepoznate adrese, ali sa očitim ciljem kaljanja najuglednijih Srba s KiM.

– Koliko god ove optužbe naokoile bezazlene, jer dolaze od nepoznate institucije kojoj je relevantnost upitna, sigurno da stvaraju nemir kod srpskog stanovništva na KiM jer se napada tako ugledna ličnost, koja sigurno nema veze sa zločinima. Smatram da je ovo skretanje pažnje sa činjenice da su pravi zločinci isključivo na njihovoj strani i najgori soj ljudi koji utemeljuju državu Kosovo, čime se trasira put za veliku Albaniju – ističe Miletić za Objektiv.

PIŠE: GORAN MITROVIĆ

Ovu i ostale aktuelne teme pročitajte u štampanom izdanju Objektivu.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar