Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca: “Đilas neka tuži, mi sve radimo po zakonskim propisima”

Radovanović je u medijima pročitao kako je Đilas proširio svoju krivičnu prijavu, kojom je sada obuhvatio i njega, ali naglašava da to neće uticati na rad institucije na čijem je čelu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Željko Radovanović, direktor Uprave za sprečavanje pranja novca, kaže da ga krivična prijava koju je protiv njega podneo lider SSP Dragan Đilas neće sprečiti da utvrdi punu istinu o tajnim, tajkunskim računima u ofšor-zonama širom sveta.

Radovanović navodi da je u medijima pročitao kako je Đilas proširio svoju krivičnu prijavu, kojom je sada obuhvatio i njega, ali naglašava da to neće uticati na rad institucije na čijem je čelu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– To da je i protiv mene podneta krivična prijava video sam u medijima. Ipak, to neće uticati na našu objektivnost i profesionalan odnos prema poslu. Dok se ne završi proces prikupljanja i provere podataka, nećemo se više oglašavati o samom slučaju – naglašava Radovanović.

Pritisak na institucije

Direktor Uprave kaže da se u ovom slučaju apsolutno radi sve po zakonu i da njega nimalo ne interesuje politika.

– Svako neka radi svoj posao. Gospodin Đilas ima pravo, kao i svi drugi građani, da tuži i podnosi krivične prijave. Mi, sa naše strane, radimo apsolutno sve u skladu sa zakonskim propisima. Zakon je iznad svih nas i mora da se odnosi na sve podjednako – poručuje on.

Đilas je, inače, krivičnu prijavu protiv Radovanovića podneo zbog “falsifikovanja dokumentacije o računima u inostranstvu”.

– Prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je Radovanović po prethodnom dogovoru s ostalim osumnjičenima iskoristio lažne izvode računa Dojče banke i Benk ov Čajna kojima navodno upravljam u nameri da ih kao prave predstavi javnosti. Radovanović je sve to uradio kako bi se u Upravi za sprečavanje pranja novca pokrenuo postupak protiv mene, iako je znao da ti dokumenti nisu izvodi sa računa banaka i da predstavljaju falsifikat – rekao je Đilas, koji je ranije krivičnu prijavu podneo protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra finansija Siniše Malog, funkcionerke SNS Vladanke Malović, glavnog urednika “Večernjih novosti” Milorada Vučelića i pomoćnice glavnog urednika Andrijane Nešić.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da Đilas ima skoro 68 miliona dolara na 53 računa u 17 različitih država, od Švajcarske, Holandije, preko Luksemburga, do egzotičnog Mauricijusa. Sumnja se da Đilas nije platio porez na ovaj novac.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Komentarišući ove navode, predsednica Odbora za finansije i republički budžet Aleksandra Tomić kaže da Đilasove krivične prijave jesu zloupotreba političkog uticaja.

– Ovo jeste pritisak na institucije države koje moraju da sprovedu postupak pribavljanja informacija na osnovu podataka do kojih su došli novinari svojim istraživanjem. Očigledno je jedini Đilasov cilj bavljenja politikom zaštita sopstvenih interesa i svoje lične imovine. Ako ste ispravni pred zakonom, odgovorite na sva pitanja i nemate šta da krijete. Tada ne pretite tužbama direktoru Uprave za sprečavanje pranja novca i svima ostalima pretećom porukom: “Videćete kad se ja vratim na vlast” – naglašava Tomićeva.

Očajnički potez

Mario Spasić iz Saveta za monitoring ocenjuje da je Uprava za sprečavanje pranja novca nezavisan i samostalan organ.

– Ta institucija kao osnovni cilj ima da istražuje moguće slučajeve pranja novca, čak i sa međunarodnim karakteristikama kao što je slučaj sa Đilasom. Prijava protiv direktora te uprave predstavlja Đilasov očajnički potez sa ciljem da izvrši dodatni pritisak na Upravu kako ne bi završila započetu istragu – zaključuje Spasić.



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar