Najmanje 9 sati DNEVNO surfujem, kada nemam vezu – želim da me nema! Ispovest zavisnice od interneta

Ni dolazak bebe na svet joj nije pomogao

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Facebook printscreen/Cherelle Faruggia

Moderno vreme donelo je novu vrstu zavisnosti koja se podjednako tretira kao i zavisnost od droge, alkohola ili kocke. Radi se o zavisnosti od interneta, odnosno društvenih mreža.

Čerel Faruđa (28) iz Velsa danas je majka preslatkog dečaka Rivera a pre samo godinu dana pokušala je da se ubije. Jer nije imala internet konekciju. Šest dana posle porođaja.

Sve je počelo pre tri godine kada je na telu napipala nešto što joj se nije dopalo.

“Bila sam ubeđena da imam tumor. Počela sam da guglam i tražim objašnjenja od doktora, čitam tuđa iskustva, zaključujem i sama o čemu se radi. Iz dana u dan, moja opsesija je rasla iako mi je doktorka govorila da je u pitanju nešto bezazleno. Malo po malo, moja surfovanja oko mogućeg tumora, pretvorila su se u konstantno korišćenje interneta. U roku od nekoliko meseci, više nisam mogla da zamislim dan bez nekoliko sati na internetu. Ja, koja sam se pre smejala takvima i nisam imala ni profile na mrežama“, priča Čerel za Wales online.

Zavisnost je bila sve izraženija kada je zatrudnela. Nju je, interesantno, pratila konstantna hipohondrija.

“Rekla bih da je moja zavisnost bila više zbog hipohondrije nego samog interneta. Nisam čitala vesti, nisam išla toliko na mreže, već sam samo čitala iskustva drugih ljudi za neke stvari koje sam ja doživljavala. U toj spirali ludila provodila sam najmanje devet sati dnevno. Kako mi je rastao stomak u trudnoći, tako sam se sve više, gotovo manijakalno plašila šta će biti s detetom i do samog porođaja sam mislila da ću da pobacim. Istovremeno, stalno sam se pipala po telu, oko grudi i vrata da vidim ima li nekog čvorića koji će mi potvrditi da imam tumor”, kaže Čerel.

Zavisnost je kod Čerel potekla od njene hipohondrije, Foto: Facebook printscreen/Cherelle Faruggia

Posle je došla i postporođajna depresija, a onda, kako je dete raslo, usledili su novi razlozi za brigu.

“Šest dana posle porođaja, pokušala sam da se ubijem. Nisam imala u kući internet vezu a ni wifi, pa sam izletela napolje u spavaćici da je uhvatim nekako. Videvši da nema ništa duže od sata, gledala sam umesto u dete u neke pilule razmišljajući da sebi prekratim muke. Mislila sam da se internet nikad više neće vratiti”, objašnjava Čerel.

Od tada je pod konstantnim nadzorom nekog člana porodice ili privatnog terapeuta.

“Nije mi lako. Savetovano mi je da smanjim upotrebu telefona do maksimuma, što i radim. Rekli su mi da se na neko vreme lišim interneta, ali nisam spremna na to. Ipak, postoje pomaci i gledam da budem okrenuta Riveru i kako napreduje, ali i da puno slušam savete stručnjaka oko mene”, istakla je Čerel Faruđa.

Lažirao sopstvenu SMRT da vidi da li će mu žena posle sahrane ući u vezu s KUMOM: Istina ga je dotukla



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar