Strategija koja ima EFEKTA: Naučite svoje dete da samo rešava PROBLEME na koje nailazi

Ključ ovog pristupa je pružanje podrške

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/bearfotos

Kada se deca suoče sa krizom, roditelji treba da pruže podršku u rešavanju problema, ali ne bi trebalo da u potpunosti preuzmu teret odgovornosti na sebe.

Kada bismo to uradili, deca bi vremenom naučila da probleme uvek rešava neko drugi, a to nikako nije dobro za njih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Potrebno je zapravo da deca sama nauče kako da se snađu u teškim situacijama.

Većina tinejdžera bude preplavljena emocijama kada počnu da se susreću sa malo ozbiljnijim problemima i tada najčešće traže pomoć od roditelja.

Foto: Freepik/cookie_studio

Zapravo, postoje načini kako da sprečite da vaše dete počne da izbegava preuzimanje odgovornosti na sebe i da stalno traži pomoć od vas.

Kada vaše dete bude bilo potpuno opušteno i srećno, zamolite ga da napiše deset stvari koje će ga smiriti kada se bude osećalo uplašeno. To će biti lista od 10 stvari koje će im pomoći da se lakše suoče sa problemom. Ta lista može da sadrži aktivnosti kao što su čitanje knjige, gledanje tv emisije, joga, kupanje…Pustite dete da samo uredi svoju listu.

Foto: Pixabay/picjumbo

Naučite vaše dete da koristi ovu listu kad god mu je teško. Ključ ovog pristupa je pružanje podrške, a istovremeno davanje uverenja da vaše dete samo shvati kako da se oseća bolje. To će im vremenom razviti uverenje da nisu bespomoćni, iako se osećaju preplavljeno emocijama.

Kako biste još više osnažili svoje dete, zamolite ga da vama pomogne da napravite svoju listu. Ovo je jedan od načina da kod deteta izazovete humanost i pružite mu priliku da razmišlja i o tuđim potrebama, a ne samo o svojim.



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar