Nesuglasice i NEMIR u kući: Kako da poboljšate ODNOSE sa članovima porodice

Sukobi su sastavni deo porodičnih odnosa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/drobotdean

Sukobi unutar porodice često nastaju kao posledica različitog mišljenja među članovima o bitnim stvarima.

Udaljavanje članova porodice nastaje kao prirodna posledica kada deca odrastu i svako krene svojim putem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U većini slučajeva ti odnosi i dalje ostanu zdravi, deca nastave da se čuju sa roditeljima, da ih posećuju, a roditelji su takođe tu za svoju decu kad im je to potrebno.

Ali, šta možemo da uradimo da se zbližimo sa nekim sa kim i dalje živimo i da poboljšamo naše odnose koji i nisu baš najbolji u poslednje vreme, a da opet znamo da smo dali sve od sebe?

Foto: Pixabay/ Anastasia Gepp

Članovi porodice su ljudi koje mi ne možemo da biramo, niti oni nas. Oni su nam dati, deo su našeg svakodnevnog života hteli to mi ili ne. Ono što mi možemo u tom slučaju, jeste da ih prihvatimo takve kakvi jesu. Mnogo puta će nas nervirati roditelj koji će nas ispitivati gde idemo i kada se vraćamo, ali mi treba da razumemo da oni to ne rade iz radoznalosti, već zbog brige.

Foto: Freepik/freepik

Loši porodični odnosi kao što su, na primer, konstantni sukobi između supružnika, u velikoj meri mogu uticati na psihičko i fizičko zdravlje deteta. U takvim situacijama obratite pažnju da li se svađate sa partnerom ispred dece jer je poznato da deca “upijaju” sve dok su mala.

Foto: Freepik/senivpetro

Izađite iz sobe i pokušajte da smireno razgovarate sa partnerom. Nemojte na svaku njegovu reč da udarate kontru jer time nećete postići nikakav efekat.

Da biste se zbližili sa članovima porodice, potrudite se da što više vremena provodite zajedno. Odvojte “vaš dan” kada ćete napraviti kokice i svi zajedno gledati filmove ili serije. Takođe, šetnja po prirodi sa porodicom može otvoriti neke bitne teme za vas.

Foto: Pixabay/Zsanett Mezei

Tada je idealna prilika da popričate o onome što vas muči. Bitno je da između svakodnevnih obaveza odvojite vreme i posvetite ga svojoj porodici, oni će to sigurno znati da cene.

Takođe, preispitajte svoje stavove. Svi ponekad pogrešimo, ali često nesvesno krivicu svaljujemo na druge jer time želimo da odbranimo sebe.

Foto: Freepik/Freepik

Mnogo puta će se zapravo na kraju ispostaviti da mi nismo bili u pravu.

Kad je potrebno, izvinite se. Kao što kažu, “lepa reč i gvozdena vrata otvara”…



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar