KROZ OBJEKTIV

“Uvredljivo je, JADNO je”: Stručnjak za SRPSKU krunu o greškama u “Aleksandru od Jugoslavije” (VIDEO)

Član Krunskog saveta je za naš sajt prokomentarisao seriju o kojoj bruji cela Srbija, i objasnio gde su sve napravljene greške

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

Poslednjih godina smo svedoci pojavljivanja sve više domaćih serija sa istorijskom tematikom, ali i tužne činjenice da novija ostvarenja ne mogu da stanu uz rame sa starijima, kao što je serija „Vuk Karadžić“, koja je dobila Gran-pri Evrope na festivalu u Rimu. Nakon dugo iščekivanih „Nemanjića“, ovog proleća smo se radovali ekranizaciji knjige Vuka Draškovića „Aleksandar od Jugoslavije“, na osnovu koje je Zdravko Šotra napravio istoimenu seriju, a koja se emituje na televiziji Nova S.

Za Objektiv je ovu seriju je prokomentarisao jedan od najkompetentijih sagovornika na tu temu – Dragomir Acović je ne samo bivši predsednik Krunskog saveta, već i osnivač Srpskog heraldičkog društva i član mnogih svetskih društava za ordene i medalje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv

Serija od 15 epizoda, koje će se emitovati do kraja juna, odmah je privukla pažnju gledalaca. Učestvovalo je više od 130 glumaca, među kojima su: Žarko Laušević, Voja Brajović, Irfan Mensur, Branislav Lečić, Danica Maksimović, Anica Dobra, Zoran Cvijanović, i mnogi drugi. Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić, ćerka voditeljke Tanje Peternek Aleksić.

Ovaj projekat je od samog početka nailazio na probleme – veče pre zakazanog početka snimanja proglašeno je vanredno stanje, tako da je celo snimanje odloženo za 2 i po meseca. Zbog pandemije Kovida 19 nije bilo moguće snimati na svim predviđenim lokacijama, već samo u studiju, a bilo je predviđeno da se pored naših pojave i strani glumci. Uprkos svemu opšti utisak javnosti je da su se autori mogli više da potrude oko pojedinih detalja, kao što su tekst, dijalozi, režija, kostimi i scenografija.

Javnost, koja je dugo iščekivala seriju o kralju Aleksandru, ostala je uskraćena za očekivani spektakl, i nadasve dugo skrivanu istinu o kralju Ujedinitelju. Veliki broj negativnih kritika su se pojavile u javnosti već nakon prve epizode, i ne stišavaju se ni do danas.

O svojim utiscima o seriji “Aleksandar o Jugoslavije” za Objektiv je govorio član Krunskog saveta Dragomir Acović:

– Prva stvar koju ćete da zapazite u svim tim pokušajima je apsolutna trivijalnost teksta. Ti ljudi koji igraju znamenite likove su pod opsesijom, i kao glumci, ali i od strane režisera i scenariste, da ih pošto-poto prikažu kao obične građane. Ne, oni to nisu. Nisu ni svojim izborom, niti je bila prilika ikada da budu obični građani. Dakle, kada se nalazite na takvom položaju vi ste jednostavno drukčiji i ne možete u toj priči nastupati tako što ćete razmenjivati banalnosti. Jer vi banalnosti naravno da morate da razmenjujete u svakodnevnom životu, ali nije banalnost tipa „vidi kakva je ovo banana“ priča zbog koje ste snimili film o jednom kralju, nego nešto drugo.

Dodaje da, iako se često za nešto kaže da je sporedno i da nema veze, u ovakvim stvarima nije sporedno, već je sve što je pogrešno – pogrešno.

– Kada vi na prvi pogled u jednoj sceni ustanovite 50 pogrešnih stvari, onda je poslednje što vam treba da ustanovite šta je dobro. Taj vam je već rekao da vas ne poštuje, jer da vas poštuje on bi se potrudio da za te stvari, koje nisu komplikovane, nisu teške, nađe nekoga da mu objasni. Kada ste, na bilo kojoj fotografiji videli da srpske i jugoslovenske vojvode nose krutu kragnu koja je raskopčana i izgužvana od klimatanja glavom? Ne moraš staviti crnogorskom kralju orden Danila 4. stepena oko vrata, razumete, sitnica je, ali zaista je uvredljivo, jadno je.

Koje su još greške napravljene u seriji “Aleksandar od Jugoslavije”, pogledajte u videu:

Novinar: Ivan Marinković

Snimatelj/montaža: Stefan Kojić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar