Danas SLAVIMO sveštomučenika Vasilija: Svetitelj koji je utvrdio veru u ljudima

Mučenika Vasilija su nastavili da muče usijanim gvožđem, dok nije predao duđu gospodu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog sveštenomučenika Vasilija prezvitera ankirskog. Živeo je u vreme cara Konstancija, i trpeo mnogo od Arijevaca. Pročuo se kao veliki revnitelj pravoslavlja.

Kada je na presto stupio Julijan Odstupnik, počelo je veliko gonjenje hrišćana. Ovaj svetac javno je govorio o ovoj nečasnoj akciji, i još više utvrđivao svoje ljude u veri.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zbog toga je završio u tamnici. Kada je novi car Julijan došao u Ankuru, Vasilija su izveli pred cara. On je pokušao da nagovori svetitelja da ostavi Hristovu veru, obećavajući mu veliko bogatstvo i razne počasti.

Sveti Vasilije mu je odgovorio da on veruje u Boga koji je caru dao svo blago i bogatstvo koje poseduje, i da će mu to biti uskoro oduzeto, jer će umreti u ljutim mukama.

Car Julijan se tada opako naljutio na ovog svetitelja i naredio da mu svakoga dana , u sedmici, deru kožu sa leđa. I tako su mu mučitelji radili nekoliko dana

Kada su ga sedmog dana ponovo izveli pred cara, on je sam odrao deo svoje kože i bacio pred cara, uz reči “Uzmi Julijane jedi, ako ti je takvo jelo slatko, a meni je Hristos život”.

Taj događaj se razglasio u narodu i Julijan se od stida sklonio tajno iz Ankire u Antiohiju.

Mučenika Vasilija su nastavili da muče usijanim gvožđem, dok nije predao duđu gospodu.



Izvor: Republika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar