ŠTO SU GUBILI – GUBILI SU! Sada je vreme za ozbiljnost, jer, kome Čempionšip kuca na vrata? Ko će ispasti iz najjače lige?

Premijer liga ulazi u završnu trećinu sezone, pa je vreme da pojedine ekipe počnu ozbiljno da se preispituju o opstanku u elitnom društvu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Odigrano je 27 utakmica u dosadašnjem delu sezone Premijer lige. Neke ekipe podižu formu, neke su u promenljivoj, a nekoliko ih je u sve većem padu i polako ih duh Čempionšipa zove kod sebe.

Pre početka prvenstva, kladionice su najmanje šanse za opstanak davale Šefild junajtedu, Noriču i Barnliju i Brajtonu kao dva tima sa podjednakim šansama za ispadanje.

Koliko je ta procena bila pogrešna kada je reč o Šefildu, jasno je svima, jer oni već sad imaju “magičnih 40 bodova” koji važe godinama kao neka granica koliko je bodova potrebno nekom klubu kako bi bio siguran u opstanak. Nije pravilo, ali je dobar uporedni metod.

Takođe, i Barnli je vrlo siguran jer ima samo tri manje od Šefilda, tako da je Šon Dajš još jedanput odradio sjajan posao iako ima još dosta da se igra.

Ne bi bila preterana nauka pa reći koja ekipa zasigurno ispada iz ovog prvenstva. Ako bismo pitali sve muškarce na svetu koji prate ligu u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, fudbalu, koja je to ekipa, niko ne bi izmislio toplu vodu ukoliko bi rekao – Norič siti.

Zašto?

Samim pogledom na tabelu, odgovor je jasan.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Norič ima samo 18 bodova iz 27 utakmica, što je drugi najgori rezultat u istoriji Premijer lige koji je neka ekipa ostvarila nakon toliko odigranih kola.

Osim toga što imaju mali broj bodova, Norič je ekipa koja je primila minimum dva gola od svojih rivala u čak 18 od 27 utakmica ove sezone! Taj podatak nadovezuje se i na njihovu katastrofalnu odbranu koja je doduše druga najgora u ligi po broju primljenih golova, međutim, čini se da odbrana na čelu sa kapitenom Henlijem, Cimermanom, Bajramom i Aronsom nije kadra za opstanak u elitnom takmičenju.

Foto/Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Arons je i najbolji među njima, mlad je, perspektivan, verovatno će na leto promeniti klub budući da ga je već poželeo i Žoze Murinjo u Totenhemu, pa videćemo hoće li mladi Englez već za nekoliko meseci igrati u jačem timu.

Osim odbrane koja je takva kakva je, sa golmanom Krulom za kog se čini da je kvalitetom iznad kvaliteta odbrambenih igrača ispred njega, Norič nema tim koji se može pohvaliti iskustvom. Naime, samo šestorica igrača je pre ove sezone ima premijerligaško iskustvo! To može dovoljno reći i o tome zbog čega oni primaju toliko golova i zbog čega dele poslednje mesto po broju postignutih golova.

Kada se pomene napad Noriča, svi odmah pomisle na Temu Pukija i tu se priča završava. Puki je bio akter u čak 58% golova Noriča koje je ova ekipa postigla. Finac je dao 11 golova i asistirao tri puta svojim saigračima, a prosto je neverovatan sledeći podatak – samo je još Tod Kantvel savladao protivničkog golmana više od jedanput! Kantvel je dao šest golova, a onda zaista razočaravajuća činjenica za trenera Farkea – ostalih šestorica igrača koji su tresli mrežu protivnika činili su to samo po jednom, a jedanput je Noriču pomogao Serž Orije autogolom.

Treba li dalje? Ima još loših vesti za njihove navijače… Norič je pobedio samo jedanput u poslednjih 14 utakmica, tako da čak i da drastično poprave formu, utisak je da žuto-zelene “kanarince” očekuje ekspresni povratak u Čempionšip.

Pretposlednji na tabeli, Votford, otkako je Najdžel Pirson preuzeo bivši klub Slaviše Jokanovića, igra sve sigurnije i ostvaruje bolje rezultate.

Votford je sa Pirsonom kao menadžerom već u ovom trenutku osvojio više bodova u tek 11 utakmica koliko ih Englez predvodi, nego u prvih 16 kola kada su na čelu ekipe bili Kike Flores i privremeno Hajden Mulins.

Imao je Votford čak i seriju od šest uzastopnih utakmica bez poraza, ali u poslednjih mesec i po dana vratili su se u formu sa početka sezone i od 12. januara nisu pobedili nikoga.

Foto/Printscreen/rezultati.com

Ovakav je Votfordov raspored do kraja sezone u kojima imaju 11 utakmica. Oni nisu u toliko alarmantnoj situaciji koliko Norič, jer imaju samo bod manje od prvog kluba van zone ispadanja. U sledećem kolu im dolazi rekordni Liverpul i zaista ne bi trebalo očekivati iznenađenje, sve osim pobede gostiju bilo bi čudo.

Foto/Tanjug/Martin Rickett/PA via AP

Deluje da moraju sve da završe do dva kola pred kraj, kada igraju sa Sitijem i Arsenalom, i utisak je da ova ekipa ukoliko što pre povrati onu formu u kojoj su bili od Pirsonovog dolaska, ne bi trebalo da se od sledeće sezone nađe u drugoligaškom društvu.

Mladencima medeni mesec potraje obično samo između sedam i deset dana, a slično je i sa Dejvidom Mojesom i Vest Hemom.

Foto/Tanjug/AP Photo/Jon Super

Naime, Dejvid Mojes je došao u londonski klub pred Novu godinu, 1. januara je prvi put predvodio “čekićare” i ubedljivo pobedio Bornmut 4:0. Pa onda četiri dana kasnije i Gilingem u FA kupu sa 0:2… I onda se stvari vraćaju u realnost već 10. januara i Vest Hem gubi od Šefilda. Jesu oni postigli gol u nadoknadi vremena na ovom meču za izjednačenje, međutim…

Nakon VAR analize, gol je poništen i Mojes je započeo svoju očajnu formu.

Foto/Printscreen/rezultati.com

Vest Hem u poslednjih sedam utakmica u Premijer ligi ne zna za pobedu. Ruku na srce, raspored im nije bio lak, igrali su dva puta sa Liverpulom, jedanput sa Sitijem i Lesterom…

U završnoj trećini sezone, od 11 utakmica, igraju sa Totenhemom, Čelsijem, Arsenalom, Mančester junajtedom, pa i Vulverhemptonom…

Ali imaju i duele sa timovima sličnog kvaliteta, od kojih će u poslednjem kolu protiv Aston Vile, potencijalno i odlučivati koja jedna će (ili možda to budu zapravo obe?) od te dve ekipe ispasti iz Premijer lige. Utisak je, bliži tome je klub iz Londona.

Foto/Tanjug/AP Photo/Jon Super

Treći klub treba tražiti između Aston Vile, Bornmuta i Brajtona. Deluje da su ugroženi u jednom delu sezone, Njukasl i Kristal Palas, polako sve bliži ka tome da sačuvaju elitni status, uprkos tome što dele sa Noričem titulu najneefikasnijeg tima u Premijer ligi sa samo 24 gola na 27 utakmica.

Foto/Tanjug/AP Photo/Rui Vieira

Aston Vila kuburi sa napadačem otkad se povredio Brazilac Vesli, i osim Džeka Griliša, ovaj tim se ne može pohvaliti nekim ofanzivnim igračima koji donose razliku. Doveli su Samatu iz Genka u januaru kao zamenu za Veslija, pa videćemo hoće li im on pomoći u nameri da sačuvaju premijerligaški status. Iako im kladionice trenutno ne predviđaju tako nešto, jer su drugi favoriti za ispadanje, ovi momci ukoliko osvoje Liga kup koji igraju protiv Mančester sitija 1. marta, možda mogu tako nadahnuti da zaigraju bolje nego što su igrali do sada i izbegnu Čempionšip.

Bornmut? Bornmut k’o Bornmut… Otkako su 2015. godine ušli u najjaču ligu na svetu, svake sezone im se predviđa povratak u slabije društvo. Međutim, tako ne misli mladi trener Edi Hau. Uglavnom su na vrlo siguran način opstajali, ali, da li je došao trenutak za nižu ligu za Kaluma Vilsona i kompaniju?

Foto/Tanjug/Martin Rickett/PA via AP

U predstojećem, završnom delu sezone, očekuju ih teška gostovanja. Igraće u Liverpulu dva puta (protiv Liverpula i Evertona), u Vulverhemptonu i Mančesteru dva puta (prvo Junajted 11. aprila, pa Siti 2. maja kada možda situacija bude već bila izvesnija).

Jeste da su osvojili srca fudbalske javnosti time što sa generalno nepoznatom i slabom ekipom Edi Hau napravi čudo pa opstane, čini se da će petogodišnji izlet po engleskim stadionima u Premijer ligi biti okončan ove godine.

Brajton pod Poterom igra lep fudbal, u poslednjih osam utakmica imaju samo dva poraza, ali poslednju pobedu zabeležili su tek pre dva meseca protiv malopre pomenutog Bornmuta, dakle, u tom nizu od osam mečeva imaju i pet remija. Treba biti oprezan sa ovakvim najavama i predviđanjima, ali, sa sjajnim golmanom Rajanom i sasvim solidnom odbranom, šanse da opstanu su velike.

Foto/Tanjug/Tim Goode/PA via AP

Dakle, rezime – iz najjačeg nacionalnog klupskog takmičenja ispašće – Norič, Vest Hem i Bornmut!

Jesu li ova predviđanja bila tačna i ispravna, saznaćemo sredinom maja kada se prvenstvo završi.

Iz ove perspektive, analizirajući svaki ugroženi tim, zaključak se polako kristališe da će to biti upravo ova tri kluba.

Jedno je sigurno, titulu će posle 30 godina osvojiti Liverpul i u borbi za prvo mesto neće biti nikakvih uzbuđenja kakvih je bilo prethodnih sezona.

Foto/Tanjug/AP Photo/Jon Super

Ali, da Premijer liga bude zabavna za praćenje i do kraja ove sezone, pobrinuće se najslabiji u takmičenju. Zato, uživajmo makar u praćenju borbe za opstanak, koja je prošle godine uglavnom bila izvesna i odlučena već i nekoliko kola pred kraj.

Ove sezone, biće borbe, i to do poslednjeg kola. Spremite se.

Najnovije sportske vesti čitajte i na našoj iOS i  android aplikaciji – Objektiv.rs

Autor teksta: A. A.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar